Intel Z68-as vezérlőjére épülő alaplapok lencsevégen

Már januárban lehetett tudni, hogy az Intel Sandy Bridge processzorokhoz érkezik majd a Z68-as vezérlőhíd, ami lényegében egyesíti a H67-es és a P67-es lapka előnyeit, így a vásárlónak nem kell választani a korlátoktól mentes tuning és az integrált grafikus mag között. A legfrissebb adatok alapján az új chipre épülő alaplapok szállítása május közepén kezdődik meg, így várható volt, hogy pár érkező termék lencsevégre kerül.

Az MSI és a Foxconn megoldásáról korábban már írtunk. Az előbbi gyártó esetében újdonság, hogy a vállalat licencelte a Z68-as vezérlőlapkákhoz a LucidLogix Virtu technológiáját, mely egy olyan szoftveres alapokon nyugvó megoldás, ami a PC-be épített diszkrét grafikus kártya, valós idejű lekapcsolására szolgál, ha a felhasználó által futtatott programok nem igénylik az extra erőforrás meglétét. A hírek szerint a nemrég részletezett Z68A-GD80(B3) jelzésű alaplap mellett a szintén érkező Z68A-GD65(B3) és Z68MA-ED55(B3) is kamatoztathatja majd a rendszer előnyeit. A LucidLogix megoldása felett egyébként az Intel, az AMD és az NVIDIA is fejet hajt, vagyis megosztanak a vállalattal minden szükséges információt a technológia zavartalan működéséhez. Ettől függetlenül egyik cég sem vállalja a felelősséget a Virtu szoftverében előforduló hibákért, ami esetlegesen instabil működést eredményez. Ez természetesen érthető kikötés, hiszen a virtualizációs drivert a LucidLogix készíti, így a szoftveres gondokat illetve a keletkező kompatibilitási hibákat is nekik kell megoldani. A LucidLogix egyébként a tervek szerint a gyártók WHQL meghajtóihoz azonnali frissítéseket készít majd a zavartalan működés érdekében.

Asus P8Z68-V Pro
Asus P8Z68-V Pro (forrás: mydrivers.com)

Az Asus boszorkánykonyhájában a P8Z68-V Pro jelzésű megoldás készülődik, amelyen nem meglepő módon LGA1155-ös foglalatot találunk, továbbá a DDR3 memóriákat kezeli. A grafikus kártyákat három darab teljes szélességű PCI Express port fogadhatja, melyek közül az első kettő x16-os módot kínál, de CrossFireX vagy SLI kiépítés mellett be kell érni nyolc-nyolc csatornával. A legalsó port már csak négy csatornát alkalmaz, és ezt még kiegészíti két PCI Express x1-es és két PCI csatoló. A hangokat egy nyolccsatornás hangkodek kelti életre, a meghajtókat pedig négy darab 6 Gbps-os és négy 3 Gbps-os SATA port fogadhatja, míg eSATA felületből egy jutott a termékre. A Firewire és a Gigabit Ethernet csatlakozó most sem hiányzik, amelyek mellé négy 3.0-s és számos 2.0-s USB port került.

Asus P8Z68-V Pro Asus P8Z68-V Pro
Asus P8Z68-V Pro (forrás: mydrivers.com) [+]

Az alaplap Bluetooth kapcsolat létesítésére is képes, továbbá a kijelzőket egy DVI, egy D-Sub és egy HDMI kimenet fogadja. A tuninghoz az Asus 14 fázisú tápellátást biztosít, emellett a vállalat a LucidLogix Virtu technológiáját is támogatja.

Gigabyte Z68X-UD3P-B3
Gigabyte Z68X-UD3P-B3 (forrás: coolpc.com.tw)

A Gigabyte kínálatából a Z68X-UD3P-B3 kerül elő. Ezen az alaplapon is LGA1155-ös foglalat lesz a DDR3 memóriát fogadó csatolók mellett. A VGA-k két darab teljes szélességű PCI Express portba helyezhetőek, melyek x16-os kialakításúak, de szokás szerint CrossFireX vagy SLI kiépítés mellett be kell érni nyolc-nyolc csatornával. A további bővítőkártyához három PCI Express x1-es és két PCI csatolót lehet felhasználni. A hangokat egy nyolccsatornás hangkodek biztosítja, a meghajtókat pedig négy darab 6 Gbps-os és négy 3 Gbps-os SATA port fogadhatja. A hátlapon ékeskedik a Firewire és a Gigabit Ethernet csatlakozó, amelyek mellé négy 3.0-s és rengeteg 2.0-s USB port került.

Gigabyte Z68X-UD3P-B3
Gigabyte Z68X-UD3P-B3 (forrás: coolpc.com.tw)

A Gigabyte Z68X-UD7-B3-ról is érkeztek kémfotók, de csak a dobozról sikerült képet készíteni, ennek megfelelően a pontos specifikációkról nincs információ. Persze túlzottan nagy gond nincs, hiszen májusban minden részlet kiderül.

Gigabyte Z68X-UD7-B3
Gigabyte Z68X-UD7-B3 (forrás: XFastest) [+]

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés