Új nevet kapott a Radeon HD 5700

Az AMD halkan elkezdte átnevezni a Juniper lapkára épülő termékeket. Már korábban írtunk róla, hogy 40 nm-en a Junipernél hatékonyabb chipet képtelenség építeni, 170 mm²-es kiterjedés mellett, és erre a mérnökök is rájöttek, így a GPU-t továbbviszik a HD 6000-es generációba. A Radeon HD 5700 sorozat több mint egy éve látott napvilágot, és a HD 5770-es modell a saját kategóriájában még nem talált legyőzőre. Az AMD a termékskála kialakításánál a lapkát körülölelte két lassabb és két gyorsabb GPU-val. Az utóbbi csoportba a Barts és a Cayman GPU-k tartoznak, míg a Turks és a Caicos chipek megjelenése még várat magára. Egy biztos, a Juniper jó ideig a piacon marad, vagyis a vállalatnak meg kell oldani az elnevezésbeli eltéréseket.

Hirdetés

Az új Radeonok gyakorlatilag lemásolják a korábbi megoldásokat. A 700 MHz-es magórajelen üzemelő Radeon HD 6750 esetében a lapka 9 aktív SIMD tömbbel dolgozik, ami 720 shader processzort és 36 darab Gather4-kompatibilis textúrázó csatornát eredményez. A Radeon HD 6770 már 10 SIMD tömbbel rendelkezik, ennek megfelelően az 800 darab shader processzorhoz 40 textúrázó csatorna tartozik, míg az órajel-frekvencia 850 MHz-re nő. A középkategóriás termékek 4 darab ROP blokkot használnak, melyek összesen 16 blending és 64 Z mintavételező egységet tartalmaznak és egy HUB központú memóriavezérlőre kapcsolódnak, ami két darab 64 bites csatornára oszlik. A memóriakonfiguráció a mindkét modellnél 1 GB lehet, az alkalmazott memórialapkák pedig a GDDR5-ös szabványra épülhetnek. Ezek a HD 6750-en 4,6 GHz-es, a HD 6770-en pedig 4,8 GHz-es effektív órajelen ketyegnek.

A fogyasztási adatok sem változtak. A kisebbik modell 86 wattos maximális energiaigénnyel rendelkezik, míg a gyorsabb verzió esetében ez az érték 108 watt. A terhelésmentes időszak alatt az energiagazdálkodási szolgáltatásoknak köszönhetően a 16-18 wattos fogyasztás is elérhető. A hátlapon szokás szerint két darab DVI, egy HDMI és egy DisplayPort kimenet található. Itt azonban némi újítással lehet szembesülni. A Radeon HD 6700 sorozat már HDMI 1.4-es és DisplayPort 1.2-es csatlakozót alkalmaz, vagyis a 3D-s Blu-ray filmek lejátszása is támogatott.

Az érintett gyártók megerősítették, hogy a régi termékek átnevezése csak az OEM piacra vonatkozik, ám arról nem tudnak nyilatkozni, hogy az AMD kiterjeszti-e ezt a kiskereskedelmi kártyákra. Egyelőre tehát a dobozos termékek piacán marad a HD 5700-as elnevezés. Minden bizonnyal az AMD az úgynevezett pipe cleaner lapka bevetésére vár. A cég stratégiájában megszokott, hogy sosem az új generációval kezdik meg az új gyártástechnológia megismerését, ami feltételezhetően most sem lesz másképp. A 28 nm-es gyártástechnológiákkal már lehet kisebb lapkát építeni, és a tapasztalatokkal is gazdagodnának a mérnökök, amelyek felhasználhatók majd a Southern Islands termékcsalád esetében.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés