Hirdetés

Hardverek, hogy otthon maradhass

A távolságtartás nehézségeinek elviselését segítő bútorok, noteszgépek, hálózati eszközök és kiegészítők kerültek fel heti listánkra.

Hirdetés

Hálózati eszközök és headsetek

Sokan használják a szolgáltatótól kapott, Wi-Fivel kombinált modemet otthoni hálózatukhoz, ha viszont az utóbbi kapacitása nem elég a hirtelen megnövekvő kliensszám kezelésére, akkor muszáj egy külön routert is beszerezni – az általánosan elérhető netkapcsolatok sebességét figyelembe véve már 1 Gbps sebességű WAN porttal. Ilyen lehet például a belépőszintű, de az említett feltételnek már megfelelő, ötéves garanciával 9990 forintos Tenda AC10 router, mely az említett portfajtából összesen négy darabbal rendelkezik, egy WAN és három LAN kiosztásban.


[+]

Vezeték nélküli irányba két rádiós sáv áll rendelkezésre, az ismert szabványok sora pedig a 802.11ac-ig terjed, ami ugye újabban a Wi-Fi 5 névre hallgat. Ezzel, illetve az összesen négy darab, 2x2-es MU-MIMO kiosztásban tevékenykedő antennával 867+300 Mbps sávszélességre számíthatunk, ami egy kisebb családnak elegendő lehet már, különösen, ha a fő PC-vel és a médialejátszóval/okostévével kihasználjuk a vezetékes portokat. Szoftveres tudását tekintve a kötelező köröket látjuk, USB portról és az azzal járó extrákról itt le kell mondanunk.


[+]

Ezek pótlása egyébként nem kerül igazán sokba, egész pontosan 500 forinttal többet, 10 490 forintot kell fizetnünk az öt év garanciával rendelkező Tenda AC10U routerért, mely külsőre és belsőre is az előző modell ikertestvérnek tekinthető, kizárólag egy USB 2.0 port az, amivel többet tud. Ennek a portnak köszönhetően viszont megoszthatunk tartalmakat a hálózaton, illetve FTP szolgáltatással az interneten át is, ami távmunkánál, távoktatásnál néha még jól is jöhet.


[+]

Ha nagyobb lakásban lakunk és állandóan gond van a lefedettséggel, akkor több opció is kínálkozik – az egyszerűbb megoldás egy mesh hálózat telepítése, ami egyébként nem is feltétlenül olyan drága már, ha figyelembe vesszük, hogy a 60 hónapos garanciával érkező Tenda MW3 két node-os csomagja 17 990 forintba kerül. A gyári adatok szerint 200 m² alapterületű lakásban is használható, de persze ezt nagyban befolyásolja a falak száma és anyaga. A fő előny persze az egyszerű, gyakorlatilag mobiltelefonon pár kattintással elvégezhető üzembe helyezés, miközben egy átlagos család igényeit a szolgáltatási oldalon is le tudja fedni a rendszer.

Maguk a node-ok fejenként két Ethernet porttal rendelkeznek, ezekből az egyik helyen egyet a WAN fog elfoglalni, a maradék három használható vezetékes eszközök csatlakoztatására vagy éppen a backhaul csatorna kiépítésére. USB portok nincsenek, a vezeték nélküli oldal viszont 300+867 Mbps sebességet kínál.

Headsetek

Elkanyarodva kicsit fülünk irányába: ha többen vannak otthon, még fontosabb lesz, hogy ne zavarjunk másokat a munkában, tanulásban, ez pedig azt is jelenti, hogy nagyobb szerep jut a headseteknek. Egy belépőszintű modell ebben a kategóriában a Redragon Ares, mely 4300 forintba kerül, és a kategóriában kötelezőnek mondható vörös-fekete színben pompázik.


[+]

Mint árából is kitalálható, az extrák száma elég limitált, hiszen egy sztereó, analóg fejhallgatót kapunk, oldalt lehajtható mikrofonnal. A dizájn viszonylag szögletes, és PC mellett a fontosabb konzolokkal, illetve 3,5 mm-es csatlakozóval rendelkező okostelefonokkal is használható.


[+]

Valamivel komolyabb eszköz a Redragon Siren2 7.1, mely 11 660 forintba kerül, és elvileg virtuális térhatású hangot is ad, amihez persze az USB portos külső hangkártyáját kell igénybe venni. Ezen felül extra még a mélyhangokat kiemelő vibra funkció, de szerencsére akkor sem leszünk meglőve, ha nincs USB port, a Siren2 ugyanis közönséges analóg csatlakozókkal is rendelkezik.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés