Hirdetés

Dell XPS 15 – szuperjó, szuperdrága notebook

Külső

Tavaly ősszel teszteltük a Dell 13,3 hüvelykes XPS 13 prémium notebookját, aminek fő különlegessége a mindössze néhány milliméteres kijelzőkeret volt. Most pedig a nagyobb, 15,6 hüvelykes változat jutott el hozzánk, az XPS 15, ami a kistestvérrel megegyező formatervet kapott. Jól látni az alábbi képen, ahol a konkurens HP Envy 15-tel szerepel, hogy szélességben és mélységben is néhány centiméterrel kisebb annál. Ehhez jön még a mindössze 11-17 mm-es vastagság és az 1,8 kilogramm alatti kezdősúly, tehát az aktuális Dell XPS 15 még relatíve nagy kijelzője ellenére egy meglehetősen kompakt masina, így ideális társ lehet utazáshoz.


Ennyivel kisebb az XPS 15 a szintén 15,6 hüvelykes HP Envy 15-nél

Kívülről a látványra és tapintásra is kellemes alumínium határozza meg a gépet, ami nem csak vékony díszburkolat, hanem masszív, teherviselő elem. Ennek köszönhetően alig rugózik a laptop fedele, az alsó része pedig csak nagy erővel csavarható meg. Egy csúcsmodelltől alapelvárás, hogy igényesen legyen összerakva, ezen a téren az XPS-ek mindig példásan jók voltak, az új modellen sem találtunk kifogásolnivalót. Illesztési hézagai minimálisak, fedele ugyan nem egy kézzel nyitható, de zsanérja elsőrangú stabilitással tartja.

Jól illik a fém felső és alsó közé a fekete betét, ami vizuálisan kicsit elrejti a csatlakozókat – amelyekből azért lehetne egy kicsit több. Hagyományos USB aljzatból például csak kettőt kapunk, igaz, azok 3.0-sak. A harmadik USB Type-C formátumú, viszont Thunderbolt 3.0 támogatású, ezáltal hatalmas sávszélességet biztosít, több monitor meghajtható róla, dokkolót köthetünk rá, sőt külső grafikus kártyák is várhatóak Thunderbolt 3.0 alapon. Világos, hogy ilyen vékony gépben nincs optikai meghajtó, de az XPS 15-re Ethernet aljzat sem jutott, a hang ki- és bemenetet összevonták, egyetlen képkimenete pedig HDMI, az is csak 1.4a szabványú. Az oldalán lévő, klasszikus Dell extra, az akku töltését jelző LED-ek sora helyett szívesebben láttunk volna még egy USB-t, vagy esetleg egy mini DisplayPortot, mivel a 4K kimenethez így Thunderboltra köthető dokkoló kell, ami egyelőre nem is kapható idehaza.

Belül a szénszálas műanyag veszi át a fém szerepét, ebből a rugalmas, de nagyon ellenálló anyagból készült a billentyűzet kerete és a csuklótámasz is, felületére pedig kellemes, selymes tapintású réteget húztak. Tényleg nagyon vékony a kijelző szintén fekete kerete, oldalt mindössze néhány milliméteres, felül is olyan vékony, hogy a webkamerát nem tudták beletenni, így az alsó, szélesebb sávba került. Nálunk Full HD felbontású, matt felületű kijelzővel járt az XPS 15, emellett kapható 4K felbontású, fényes felületű, érintésérzékeny változatban is. Hagyomány az XPS 15-nél, hogy nincs numerikus része a billentyűzetnek, ami alá ezúttal üvegfelületű touchpadet tettek.

Egy tucat csavar kitekerése után mindenféle extra feszegetés nélkül le lehet venni a notebook teljes fenéklemezét, ami tényleg jó vaskos darab. Alatta egy vékony notebook klasszikus belsejét láthatjuk. A hátsó részt a dupla ventilátoros hűtés tölti ki, ami a Skylake-alapú processzort és GeForce GTX 960M grafikus alrendszert hűti. Örömteli, hogy alatta a DDR4 memória nem az alaplapra forrasztva, hanem két SO-DIMM foglalatban terpeszkedik. A RAM-től balra az M.2 foglalat, jobbra az alaplapi vezérlőchip látható. Az első részben az akku dominál, ami 56 wattórás, ha kerül mellé 2,5 hüvelykes, 7 mm vastag merevlemez, mint amilyennel tesztgépünk jött. Lehet 84 wattórás is, akkor viszont búcsút kell mondanunk a 2,5-ös állásnak, csak az M.2-es SSD marad.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Dell

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés