Hirdetés

Új Dell XPS 12: prémium tablet 4K-s kijelzővel

A Surface Pro babérjaira tör a Dell legújabb, 12,5 hüvelykes, karcsú, kettő az egyben gépe.

Hirdetés

Megjelenés

Néhány éve – elsősorban az iPadnek köszönhetően – nagy hévvel indult be a tabletpiac. Mára vesztett ugyan lendületéből, de még mindig elég komoly az érdeklődés például a nagyméretű, komoly teljesítményű modellek iránt, amelyekkel akár egy notebook is kiváltható. Ennek a kategóriának az etalonjává vált a Microsoft Surace Pro, annyira, hogy az Apple is lényegében lemásolta az iPad Próval. Saját pályáján, Intel x86-os processzorral is vannak kihívói, például mai tesztalanyunk, a Dell XPS 12. A gyártó igyekszik convertible, vagyis kettő az egyben gépnek eladni a mellékelt billentyűzettel, de mi azért ezt a masinát igencsak a tabletek mezőnyébe sorolnánk.

Szép vékonyra szabták, mindössze 8 milliméter vastag, alapterülete pedig néhány milliméterrel kisebb egy A4-es lapnál, súlya 790 gramm, amihez a billentyűzet még 480 grammot ad hozzá. Háza a Microsoft konkurenshez hasonlóan magnéziumötvözetből készült, de színénél egy sötét árnyalatot választottak enyhén gumis bevonattal, így elsőre inkább műanyagnak tűnik. Egy XPS géptől kicsit extrább megjelenést vártunk, ez az új tizenkettes modell formára szerintünk inkább a vállalati Latitude vonalba illik. Fémet egyedül a mellékelt billentyűzet hátsó, tabletet bedokkoló részén találunk, itt sem teherviselő, hanem díszítő szerepben.

A kapcsolat mágneses a két rész között; a billentyűzet hátulján lévő vályút úgy alakították ki, hogy a tablet csak egy fix szögben áll meg benne. Pont olyan irányban feszül neki ennek a bölcsőnek, hogy a tablet felső sarkánál ráfogva mind a két részt együtt meg lehet emelni. Annak ellenére, hogy a dokkoló elég vaskos, nincs rajta semmilyen csatlakozó, és akkumulátort sem tettek bele. Billentyűzete viszont ahhoz képest, hogy tabletkiegészítőről van szó, meglehetősen komoly darab, ez a részlet is inkább egy munkára szánt Latitude-ot, és nem annyira XPS-t idéz.

A 12,5 hüvelykes kijelző felbontása brutális, 3840x2160 pixel, vagyis 4K, és természetesen IPS paneles, hogy minden irányból megfelelő legyen a betekintési szöge. Kerete a rövidebb oldalakon mindössze néhány milliméter, a hosszabbakon lényegesen több, hogy felül elférjen az 5 megapixeles előlapi kamera, alul pedig az érintésérzékeny Windows gomb. A felső peremen két vékony vonal rejti a hangszórókat. A sima, csak Dell logóval díszített hátlapon 8 megapixeles kamera figyel, autófókuszos, de segédfénye nincs.

Csatlakozó csak a tableten van, a leglényegesebb a bal oldalon lévő két USB 3.1 Type-C, melyek Thunderbolt 3.0 kompatibilisek, így mindenféle extra dokkoló is rájuk köthető, amiből a Dell többfélét kínál, ha nem is olcsón. Töltésre is a Type-C aljzatot használhatjuk a mellékelt, mobiltöltőnél alig nagyobb, de 30 wattos tápról. Közös fedél alatt rejtőzik a microSD és az opcionális mobilinternet SIM kártyájának a helye. Ugyanennek az oldalnak az alsó végén van az összevont hang ki- és bemenet, felül a hangerőszabályzó, az átellenes oldalon felülre pedig a bekapcsológomb került.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Dell

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés