Hirdetés

Tesztpadon az új Dell Inspiron 15 5000-es notebook

Hirdetés

Megjelenés

Június legvégén érkezett a hazai piacra a Dell legújabb, otthoni felhasználásra szánt, közepes besorolású, 15,6 hüvelykes notebookja, mely immár másodszor, a tavalyi modell után ismét az Inspiron 15 5000-es nevet kapta. Azonosítani az 5558-as gyári kódja alapján lehet ezt a szériát, a korábbi sorozat 5547, illetve 5548 néven futott. Külső jegyei az előző Inspiron dizájnoktól érkeznek. Vonalvezetése a függőleges, alig kerekedő, alig vékonyodó oldalfalakkal a korábbi 7000-es Inspironra emlékeztet, a gépház viszont a 3000-eshez hasonlóan teljesen műanyag, fémbetétektől mentes, és a fenéklemez, a zsanér és az akkumulátor környékének kialakítása is az előző 3000-esre hajaz. A végeredmény egy olyan külső lett, ami megjelenésre a tavalyi 3000-es és a fémmel feldobott 5000-es előd közé sorakozik be.

Hozzánk vörös színben érkezett az 5558-as Inspiron 15 5000, ami egész jól mutat a szemcsés mintázatú, így ujjlenyomatoknak jól ellenálló fedélen és az oldalfalakon. A gép fenéklemeze és a kijelző pereme matt fekete, alapszintű (olcsó hatású) műanyag, a szintén fekete billentyűzet körül viszont egy nagyon érdekes, újfajta felületet találtunk. Kemény, egy kissé fényes, tapintásra mégis olyan, mintha finom gumiréteggel vonták volna be, olyasmivel, mint a komolyabb játékos egereket vagy egyes csúcs notebookok fedelét szokták. Az ujjlenyomatokat mérsékelten gyűjti, a karcoknak látszólag elég jól ellenáll. Hatalmas, enyhén érdesített touchpadet is tettek bele, ami újnak tűnik, a fölötte lévő billentyűzet viszont az előző Inspiron 3000 és 5000 családból érkezett.

Csatlakozók terén alapszintű az új 15 5000-es kínálata. A három USB kapuból csak egy (a bal oldali) USB 3.0-s, mellette sorakozik a kártyaolvasó és az egyetlen monitorkimenet, ami HDMI, sajnos az Ethernet port pedig csak 10/100 Mbps-os. Nem szépségdíjas a hatalmas szellőzőnyílás, de szerintünk ennek a résznek sokkal inkább hatékonynak, semmint a zsanér mögé rejtve elegánsnak kell lennie. Az előző 5000-esnek nem volt, az új modellnek viszont van optikai meghajtója, ami mostanában már nem is az optikai korongok olvasása miatt érdekes, hanem azért, mert helyére a megfelelő átalakítóval esetleg SSD-t vagy második merevlemezt lehet tenni.

Ugyanis a fenéklemez első részén lévő, az előző Inspiron 3000-et idéző szerelőnyílás alatt csak egy, merevlemezzel töltött, 2,5 hüvelykes állást találunk a két DDR3L memóriafoglalt és a rövid M.2 aljzat mellett, utóbbit a Wi-Fi modul (esetünkben ac-s Intel) foglalja el. Tehát M.2-es vagy mSATA SSD-nek sajnos nincs hely, de mint említettük, megfelelő átalakítóval a DVD-író helyére még tehetünk. Szerencsére azt könnyű kiszedni, ahogyan a viszonylag kis kapacitású, 40 wattórás akkumulátort is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Dell

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés