Hirdetés

Dell XPS 13, az igazán minőségi Ultrabook

Megjelenés

Bár ritkán jutunk hozzá tagjaihoz, de mindig is kedveltük a Dell XPS notebookcsaládját. Olyan gépek tartoznak ide, melyek az Apple megoldásainak prémium mivoltát nyújtják, ám az almás logót körüllengő, egészségtelen misztikusság nélkül, és persze Windowszal. Így aztán nagyon megörültünk, amikor a 13,3 hüvelykes XPS 13 legújabb verziója landolt nálunk.

Azonnal, már kicsomagolás közben feltűnt a kis laptop egyik különlegessége, nevezetesen az, hogy nagyon kicsi. Úgy tűnik, mintha 11,6 vagy legfeljebb 12,5 hüvelykes lenne, ugyanis alapterülete csupán 30,4 x 20 centiméter, ami mindkét irányban közel három centiméterrel kevesebb a MacBook Air 13-nál, így az XPS 13 alig foglal nagyobb területet az asztalunkon, mint a MacBook Air 11.

Hirdetés

A nem érintőképernyős verzió 15 milliméteres vékonysága és 1,18 kilogrammos súlya egészen meredek; az általunk tesztelt érintős változat a maga 18, 5 milliméterével és 1,26 kilogrammjával ehhez képest duci, bár még mindig könnyebb és alig vastagabb a 13-as Airnél. Ezek a méretadatok attól válnak még érdekesebbé, hogy a Dell – ellentétben az Asusszal vagy a Lenovóval – nem kisebb akkuval, hanem egy tisztes, 52 wattórás példánnyal érte el őket, ami már nagyjából pariban van az Air 13-ban lévő 54 wattórás teleppel.

Talán mondani sem kell, hogy egy nemes anyagok felhasználásával készült, iszonyatosan jól összerakott laptopról van szó. A külső, ezüstszürke burkolat alumíniumból van, az előd fenéklemezénél használt szénszál erősítésű műanyag pedig belülre, a billentyűzet és a csuklótámasz köré költözött nagyon kellemes, selymes tapintású felületkezeléssel. A legdurvább látványelem a kijelző, pontosabban annak szinte nem is létező kerete. Ez a kulcs a laptop kis méretéhez, hiszen a képernyő széle mindössze néhány milliméterre van a fedél peremétől. Egyébként a kijelző sem akármilyen: a mi favoritunk, a matt Full HD-s mellett rendelhető a tesztgépünkbe is beszerelt, fényes-tükrös, érintésérzékeny 3200x1800-as QHD panel, és természetesen mind a kettő IPS technológiás.

Formailag az XPS 13 kellő mértékben különbözik a MacBook Airtől ahhoz, hogy meg se forduljon a fejünkben, hogy másolatról van szó, pedig ugyanúgy egy vékony, lapos, előre ékszerűen szűkülő gépről van szó. Szerintünk nagyon jól sikerült eltalálni a vonalait, a fekete és ezüst arányát, a belső mintája és tapintása is kellemes. A csatlakozókínálat a szükséges minimumra szorítkozik: mindkét oldalra került egy-egy USB 3.0, a képkimenet mini DisplayPort, a hang ki- és bemenetet összevonták, van SD kártyaolvasó, kicsi kerek tápcsatlakozó, továbbá egy gomb és négy LED, melyekkel az akku szintje ellenőrizhető kikapcsolt gép esetén is.

Egyeseknek talán hiányozni fog az Ethernet port, ám szerintünk egy kicsi, fokozottan mobil, ráadásul ac-s Wi-Fi modullal ellátott laptopnál erre nincs ma már olyan égető szükség. Akinek mégis kellene, annak a Dell nagyon kompakt, USB 3.0-ra dugható port replikátort kínál akár Gigabit Ethernettel, HDMI-vel, D-Subbal és USB 2.0-val.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Dell

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés