Hirdetés

Munkára való Dell Latitude notebookok

Hirdetés

Hűtés, akkumulátor

Sokszor próbáltuk már az alacsony fogyasztású, Haswell-alapú notebookok hűtését, és szinte egyetlen esetben sem kellett zajosságra panaszkodnunk, ha a gépház normális vastagságú volt, mint az ötezres Latitude-oknál. A kis E5250 nyugalomban teljesen némán tette a dolgát, ami nem is csoda, hiszen ilyenkor csak 800 MHz-en jár a CPU. Szobahőmérsékleten (22-24 °C) a gépházon csak a merevlemezt rejtő, jobb első sarokban mértünk magasabb értéket, 32 °C-ot.


Latitude 12 5000 – E5250 felületi hőmérséklete félórás terhelés után

Megterhelve a kis laptopot bő fél percig látszólag semmi sem történt. Annak ellenére, hogy a CPU 2,7 GHz-re katapultált, a hűtés nem indult be, ez kifejezetten kellemes. Az első terheléssel töltött perc vége felé támadt fel a ventilátor, fokozatosan 20 dB-ig hangosodott, ami csak csendes környezetben hallható. Nagyjából 5 percet kellett várni az újabb hűtési szint kapcsolására. Ekkor a CPU a nyugalmi 39 °C-os értékéről már 70 °C-ra melegedett, a hűtés viszont 23 dB-es szintjével továbbra is halknak volt mondható, viszont sípolt egy picit. Amikor viszont a tizedik percben elérte a CPU a 73 °C-ot, és egy szinttel feljebb, jól hallható, 28 dB-re kapcsolt a hűtés, akkor megszűnt a sípolása, csak a szélzaj maradt. A billentyűzeten elfogadható, 37 °C-os maximumot kaptunk a merevlemez környékén, a fenéklemez 45 °C-ra melegedett, hűtést rejtő sarkát viszont nem lesz kellemes ölben tartani, az átellenes oldalon pedig a winchester melegít majd.


Latitude 14 5000 – E5450 felületi hőmérséklete félórás terhelés után

Nagyobb méretű hűtőrendszere révén az E5450 ugyanazzal a hardverrel valamivel jobban teljesített, annak ellenére, hogy nála már nyugalomban 33-35 °C körüli értékeket mértünk a gépházon, a CPU nyugalmi hőmérséklete pedig 42 °C volt. Terhelés hatására az első fél percben ezúttal sem történt semmi, utána nagyon csendben megszólalt a hűtés. A negyedik percben, 72 °C-os CPU-hőmérsékletnél 20 dB-re, majd a tizedik percben, 77 °C-os CPU-nál 23 dB-re hangosodott a hűtés finom szélzajjal, sípolás nélkül, ami legfeljebb csendes környezetben hallható. Ennél a szintnél már nem lett hangosabb a hűtés, a billentyűzet 35 °C-ig, a fenéklemez 44 °C-ig melegedett. Egyik notebooknál sem tapasztaltunk thermal throttlingra utaló jelet, viszont vállalati notebookoktól kicsivel hűsebb gépházat várnánk, még ha ehhez hangosabb hűtés is kell.

A Latitude E5250 a kisebb, 38 wattórás, a Latitude E5450 viszont a nagyobb, 51 wattórás akkumulátorral járt nálunk, így aztán nem csoda, hogy utóbbi jobban bírta elektromos hálózat nélkül. Nyugalomban közel nyolc és fél órát ment, de 12,5 hüvelykes társa is átlépte a nyolcórás határt. Nagyfelbontású videót lejátszva már nagyobb volt az eltérés, az E5450 majdnem hat órát, míg az E5250 négy és felet futott. Teljes terhelésen az E5450 közel két és fél órát ment, az E5250 viszont picivel két óra alatt maradt. Töltésben mind a két akku egy óra alatt visszajutott 50%-ra, teljes feltöltésükhöz pedig egyaránt közel három órára volt szükség.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Dell

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés