Hirdetés

Deepcool Captain 240EX – Steampunk vízhűtés

Vörös fénnyel és egyedi dizájnnal próbál kitűnni a tömegből a Deepcool, de minket a teljesítménye érdekelt.

DeepCool Captain 240EX

A kínai Deepcool, és GamerStorm almárkája nem ismeretlen szereplője a vízhűtések piacának, aktuális, Captain nevű sorozatuk pedig azzal szeretne kitűnni a kompakt megoldások egyébként zsúfolt piacán, hogy egyedi, steampunk jellegű dizájnt és színes fényeket kapott. Az általunk tesztelt „sima” változatban ez a fény vörös, de a családban van RGB LED-eket használó, az Aura Synckel kompatibilis megoldás is. Mi most egy 240 mm-es radiátor köré épülő, középkategóriás modellt próbáltunk ki ebből a minden lényeges platformmal kompatibilis rendszerből, de a sorozatban van 120 illetve 360 mm-es verzió is, illetve akinek nem tetszik a fekete alapszín, fehéret is választhat.

Hirdetés

Külső

A Deepcool GamerStorm Captain 240EX a kompakt vízhűtéseknél megszokott módon, alaposan csomagolva és védve érkezik, a dobozban az összeszerelt hőszállító rendszeren túl megtalálható a támogatott foglalatokhoz tartozó kiegészítők egész sora, valamint két ventilátor és egy angol, illetve kínai nyelven íródott, de alapvetően képregényes dokumentáció.


[+]

Mivel sok cég az utóbbi időben laposabbra vette a vizesblokk/szivattyú kombinációt, a Captain kifejezetten méretesnek tűnik a maga 85 mm-es magasságával, amelyből jelentős részt persze a főként díszítő szerepet betöltő átlátszó cső és a „reaktorfedélnek” hívott, bordázott felső rész tesz ki. Ez utóbbi egyébként kizárólag a kinézet miatt került a blokkra, semmilyen szerepe nincs azon kívül, hogy az alatta elhelyezett, LED-ek által megvilágított lemez fényét töri meg. A kívülre vezetett, hajlított cső szintén piros megvilágítást kapott. A LED-ek nem folyamatosan dolgoznak, hanem „lélegeznek”, sajnos az effekt kikapcsolása, esetleg a világítás teljes megszüntetése nem lehetséges.


[+]

A folyadékot szállító, szövetburkolatú csövek a hűtőblokkot két, forgatható, 90 fokos könyökön keresztül hagyják el. A könyökök forgathatósága csak minimális, elhelyezkedésük okán legfeljebb abban tudnak segíteni, hogy kicsit csökkentik a csövekre ható erőket, de nem állíthatjuk őket tetszőleges irányba. Maguk a vezetékek egyébként 305 mm hosszúak, így egy átlagos házban a felső elhelyezéssel biztos nem lesz gond, és a legtöbb modellnél az előlapig is kényelmesen elér a radiátor.


[+]

Természetesen rézből készült a hűtőblokk, amely mikrocsatornás kivitelű, alsó felülete simára munkált, de tükörfényesnek semmiképpen sem mondanánk. Külön pasztát a csomagban nem találunk, a DeepCool is beállt az előre felkent hővezető pasztát használó cégek táborába, amit mi a többszöri átszerelést nehezítő volta miatt nem kedvelünk annyira, de az biztos, hogy az első szerelést tisztábbá teszi. A paszta maga egyébként jó minőségű és a bekent felület is kellően nagy méretű, a nagyobb sapkát használó CPU-kat is lefedi.


[+]

Ami a radiátort illeti, ez egy ma már szabványosnak mondható példány, feketére festett alumíniumból, sűrű bordázattal és 27 mm-es vastagságban. A csövek csatlakozása nem bontható itt sem, egyik oldalon pedig lezárva és tiltó matricával ellátva találjuk a feltöltőcsonkot.


[+]

A csomag tartalmaz két, természetesen GamerStorm márkájú ventilátort is, egész pontosan a TF120 fekete belsővel és LED nélkül szerelt változatát. A TF széria érdekessége, hogy a ventilátor lapátjai „dupla” élt kaptak, a sarkoknál pedig piros gumi rezgéscsillapító lemezeket helyeztek el.


[+]

Specifikációk, felszerelés

Felszerelés

Bár a Captain 240 EX rögzítéséhez szükséges rendszer elég sok alkatrészből áll, a folyamat maga nagyon egyszerű, ráadásul a vizesblokk felszerelése akár szerszámok nélkül is kivitelezhető, bár azért egy csavarhúzó nem árt, ha van kéznél. A folyamat első lépéseként a legtöbb foglalat esetében a műanyag, hátsó merevítés szerepét ellátó idom megfelelő furatain kell átfűznünk a képen is látható módon a mellékelt vékony csavarokat. A furatok feliratozást kaptak, a csavarok feje pedig szilárdan bepattan a nekik szánt helyre, így innen maguktól már nem esnek ki, ami nagy segítség például akkor, amikor egy már összeszerelt és talpán álló házba kell beszerelni a vízhűtést.


[+]

Ezután következhet a megfelelő áthidalók felszerelése és rögzítése a CPU felőli oldalon, majd az áthidalók furatainak segítségével a vizesblokk felhelyezése és csavarjainak meghúzása. Ez utóbbi is végrehajtható egyébként kézzel, de a maximális erőkifejtéshez itt már nem árt a csavarhúzó.


[+]

A blokk szerencsére elég kompakt ahhoz, hogy a képen látható módon és ahhoz képest 90 fokkal elforgatva is felszerelhessük, a háromeres vezeték pedig kényelmesen elér a CPU FAN csatlakozókhoz.


[+]

A radiátor összeállítása sem lesz nehéz, a két ventilátorhoz összesen nyolc hosszú csavart kapunk, ezekkel egy perc alatt összeállíthatunk mindent, a nyolc rövidebb csavar pedig a házhoz történő rögzítést biztosítja. A ventilátorok tápellátását többféle módon is megoldhatjuk: vagy egyesével csatlakoztatjuk őket az alaplaphoz vagy a számítógépház biztosította vezérléshez, vagy pedig használjuk a Captain 240 EX saját „hubját”, ami annyi előnnyel jár, hogy a PWM jelet szabályosan továbbosztja a ventilátorok felé, a másik irányban pedig a fordulatszámról kapunk visszajelzést. Az elosztóhoz kapunk kétoldalas ragasztószalagot és egy rövid kábelkötegelőt is, ezekkel könnyen rögzíthetjük a házon belül bárhova.


[+]

Főbb paraméterek
Termék megnevezése DeepCool GamerStorm Captain 240 EX
Felszerelhető AMD – AM2/ AM2+/ AM3/ AM3+/ AM4/ FM1/ FM2/ FM2+
Intel – LGA 1150/ 1151/ 1155/ 1156/ 1366/ 2011/ 2011-v3
Csővezeték hossza 310 mm
Csatlakozók Szivattyú oldalán: fix
Radiátor oldalán: fix
Radiátor specifikációi
Radiátor mérete 274 x 120 x 27 mm (ventilátorok nélkül)
Radiátor anyaga festett alumínium
Ventilátorok specifikációi
Ventilátorok típusa GamerStorm TF 120
Ventilátorok fordulatszáma 500-1800 rpm, PWM szabályozással
Ventilátor csapágyazása hidrodinamikus siklócsapágy
Ventilátor légszállítása max. 260 m3/h
Ventilátor statikus nyomása max. 3,31 mm-H2O
Szivattyú specifikációi
Szivattyú fordulatszáma 2100 rpm (max)
Szivattyú várható élettartama 120 000 óra
Szivattyú fogyasztása 1,8 watt
Általános adatok
Termék honlapja GamerStorm Captain 240 EX
Fogyasztói ára 33 000 forint
Garancia 3 év


A hűtő pontos méretei [+]

Tesztkonfigurációnk

Hűtőtesztünk továbbra is megszokott X99-es platformunkon készül, benne a Core i7-5960X CPU-val, amelyet fix 4 GHz-en és 1,25 volton járattunk, így teljes terhelésen bőven 200 watt feletti teljesítmény elszállításáról kell a vizsgált hűtőknek gondoskodni. Méréseink menetének pontos leírása a vonatkozó tudástárban megtalálható, így erre nem térünk ki. A tesztrendszer pontos felépítése tehát a következő:

Tesztkörnyezet
Videokártya ASUS Strix Radeon RX 570
Processzor Intel Core i7-5960X (3 GHz) – túlhajtva 4 GHz-en
EIST bekapcsolva; C1E / C-state kikapcsolva; Turbo Boost kikapcsolva, 1,25 volton
Alaplap ASRock Fatal1ty X99M Killer – Intel X99 chipset
Memória

HyperX Fury 32 GB (4 x 8 GB) DDR4-2666 (HX426C15FBK4/32)

Háttértár Samsung 850 EVO 500 GB MZ-75E500 (SATA 6 Gbps)
Tápegység Seasonic Platinum Fanless 520 – 520 watt
Monitor Acer XB280HK G-Sync 4K (28")
Operációs rendszer Windows 10 Pro 64 bit

Mérések

Bár külföldön a DeepCool sok helyen mint kedvező árakkal rendelkező gyártó szerepel, a Captain 240 EX-ről az nem mondható el, hogy a 240 mm-es radiátorokat használó vízhűtések piacán a maga 33 ezer forintos árával legolcsóbbak között lenne, így kénytelen lesz teljesítményével és alacsony zajszintjével kitűnni. Szerencsére ezen a téren nincs okunk panaszkodni!

Az első, az alaplapi vezérlésre bízott fordulatszámokkal végzett terhelés során a nyári időben 26 °C-ig melegedő szobában túlhúzott processzorunkon 35 °C körüli maghőmérsékleteket mértünk. Ez nem kifejezetten jó érték, de hozzá kell tennünk, hogy a hűtés ilyenkor gyakorlatilag néma, a 15 dB(A)-nak mért zajszint nemcsak házba építve, de nyitott tesztrendszerben sem hallható. A ventilátorok fordulatszáma egyébként ekkor 650 rpm körül mozgott, a radiátor be- és kilépő oldalán, a fémen 29, illetve 26 °C-os hőmérsékleteket mértünk.


[+]

Bekapcsolva az AIDA64 terhelését, érdekes dolgot figyeltünk meg: először csak hangosabbak lettek a ventilátorok, majd fordulatszámuk hullámzani kezdett (ez látható az alábbi képen is). Ennek oka az, hogy az ASRock Silent profilja nagyon kicsit magasabban váltana magasabb fordulatszámra, mint ahol a CPU belső hőmérséklete stabilizálódni szeretne, így egy zavaró visszacsatolás jött létre, amit a vezérlés kapcsolási görbéjének manuális módosításával szüntettünk meg. A végeredmény mindenesetre az lett, hogy 76 °C körül stabilizálódott a processzor hőfoka, míg a ventilátorok fordulatszáma 1200-as percenkénti fordulaton állt meg, ami 28 dB(A) zajszintet jelent. Ez egy zárt házból még mindig csak halk surrogásként hallatszik ki, a 1550 rpm-mel dolgozó szivattyú pedig észre sem vehető mellette. A radiátoron mért hőmérsékletek ezúttal 37, illetve 32 °C.


[+]

Végül a Prime95 SmallFFT tesztjénél a lovak közé került a gyeplő, a ventilátorok percenkénti fordulatszáma 1800, a szivattyúé pedig 2270 lett, eközben a radiátornál 42 és 26 °C-t mértünk. Mindezek mellett a zajszint 40 dB(A) – ez már határozottan hallható –, a CPU maghőmérséklete pedig 88 °C lett.

A következő mérési körben kikapcsoltuk az alaplapi vezérlést, végig maximális teljesítményen üzemeltek a ventilátorok és a szivattyú, ami egyben fix 40 dB(A) zajterhelést is jelentett. A nyugalmi állapotban mért hőmérséklet ezzel 30 °C-ra csökkent, ami a 26 °C-os szobát figyelembe véve jó értéknek mondható.


[+]

A terheléses méréseknél természetesen csak az AIDA64 alatt láthattunk különbséget, itt most 70 °C-os maghőmérsékletet mértünk 32, illetve 36 °C-okkal a radiátoron. A Prime95 esetében nem volt változás, hiszen itt már korábban is maximumon járt minden, maradt a 88 °C.

Értékelés

A grafikon alapján rögtön észrevehetünk pár dolgot: először is, az X99-es platformon a Captain 240 EX és a CPU közötti hőátadás nem mondható ideálisnak, ahogy az a terhelés nélküli rész kiugró értékeiből is látszik. Ez aztán rányomja bélyegét a többi adatra is, ahol a Noctua NH-D15-tel összemérhető hőmérsékleti értékeket látunk.


[+]

Persze önmagában nincs miért szégyenkezni, hiszen az NH-D15 a hagyományos, levegős hűtések királya, a Captain 240 EX azonban a vízhűtések piacán versenyzik, ennél tehát jobb eredmény szeretnénk tőle látni, bár az értelemszerűen nem várható el, hogy a másfélszer ekkora radiátorral rendelkező Fractal Design Celsius S36-ot utolérje. Extrém magas hűtési teljesítményre tehát ne számítsunk, ez nem a túlhajtást, hanem a csendes gépet keresők terméke, amelynek árát mi szeretnénk pár ezer forinttal lejjebb látni, hiszen piros LED ide, steampunk formaterv oda, 240 mm-es radiátorral szerelt hűtés van olcsóbban is a piacon.


[+]

A Captain 240 EX előnyei tehát alapvetően a következők: egyedi kinézet, széles körű kompatibilitás, egyszerű szerelés és csendes működés, amely mellé egy, a legjobb hagyományos hűtőbordákkal összemérhető hűtési kapacitást nyújt.

Wombath

A Captain 240 EX vízhűtést a Cédrus Kft. biztosította a teszthez.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés