Hirdetés

DeepCool Gamer Storm Genome ház vízhűtéssel

A feltörekvő gyártó új háza dizájnos külsővel és gyárilag beszerelt vízhűtéssel érkezik. Kipróbáltuk!

Hirdetés

Külső

Nehéz áttörő újítást felmutatni a gépházak területén, hiszen az ATX szabvány adta keretek közt, miditornyokkal csordogál leginkább az iparág. Egy-egy kitekintés előfordul, mint anno a BTX is volt az Intel részéről, de ezek mind a mai napig kisebb népszerűségnek örvendenek, illetve a süllyesztőben végzik. Az evolúció mindamellett lassan, de biztosan folyik. Új reneszánszukat élik a hófehér kuckók, a csavarmentesen (vagy legalábbis szerszám nélkül) szerelhető megoldások. Egyre nagyobb teret nyer a miniatürizálás is a mini-ITX irányvonallal. A normál ATX méretű alaplapokat fogadó és egyúttal mai tesztünkben főszereplő DeepCool Gamer Storm Genome gépház tehát a legnehezebb terepen indul, ahol a leginkább telített a piac. Ellenben olyat tud, amit azért a házak többsége jelenleg is nélkülöz: beépített vízhűtést kapott.

A videokártyát a kirakatba is tehetjük
A videokártyát a kirakatba is tehetjük [+]

A Gamer Storm név a DeepCool leginkább játékosok számára tervezett hardvereit fogja csokorba, ennek megfelelően a Genome ház is kicsit vagányabb megjelenést kapott. Méreteit tekintve az 506 mm-es mélységhez társuló 505 mm-es magasság nem különösebben kirívó, szélessége pedig 210 mm, ami még karcsúnak is mondható. 9,77 kg-os tömege elárulja, hogy az alkalmazott anyag acél. A hozzánk érkezett példány fekete, a vízhűtés átlátszó csövezésén látható, hogy UV fényre fluoreszkáló, zöld folyadékkal töltötték meg. Létezik ezen felül fehér alapszín, és a hűtővíz változatos színekben pompázó többféle kombinációja is. Bele legfeljebb 305 x 275 mm-es ATX-L alaplapot vagy kisebbeket építhetünk.

Vagány, fluoreszkálós vízhűtő hélix fogad elöl
Fluoreszkálós vízhűtő hélix fogad elöl [+]

Műanyagból alkották a díszes textúrájú, szellőzőnyílásokat tartalmazó előlapot, ahol a középpontban van a hűtőfolyadék tartályaként is funkcionáló látványos, kettős spirál formájú csövezet, és a házszellőzés során keringetett levegő is itt jut be. A tartály kapcsolható fehér világítást kapott, ami esetünkben lélegző effekttel pulzál. Kívülről hozzáférhető meghajtóhelyeket nem kapott ez a kuckó, kinyitni sem lehet az említett részen, de az előlap kialakítása olyan, hogy alapesetben sem igen lenne erre lehetőség. Látható lesz a belső elemzésénél, hogy hátulról sem olyan a kialakítás a színfalak mögött, hogy egyáltalán felmerült volna ennek a lehetősége.

Kikapcsolt világítással nappal és bekapcsolttal sötétben Kikapcsolt világítással nappal és bekapcsolttal sötétben
Kikapcsolt világítással nappal, és bekapcsolttal sötétben [+]

Haladni kell a korral, az optikai meghajtók is lassan leáldoznak, a kívülről csatlakoztatható eszközök pedig az USB 3.1 és a Thunderbolt kapcsán reneszánszukat élik. Két USB 3.0 port található felül, a jobb oldalon, közöttük egy-egy hang ki- és bemenet, bal oldalra pedig a nagyobb bekapcsoló és kisebb reset gomb került. A bekapcsoló gombba rejtették a power LED-et, míg a reset gombba a háttértár aktivitását jelzőt. Mindkettő fehér fényű, és nem túl erősen világító, így valószínűleg éjszaka sem lesz zavaró. Tőlük jobbra, egy vonalban, de már oldalon helyezkedik el az előlapi dísztartály világításának kapcsolója, amit egy kétállású nyomógombbal oldottak meg.

A kezelőszervek és az előlapi csatlakozók felül helyezkednek el
A kezelőszervek és az előlapi csatlakozók felül helyezkednek el [+]

A hátoldalon egy hét bővítőhelyes részt függőlegesen elhelyezett további kettő egészít ki, ahova az amúgy opcionális PCI Express riserrel helyezhetjük el a videokártyát, vagy egyéb PCIe bővítőkártyát. Mindegyik kártyahelyre tettek rácsos elzáró lemezt, és a rögzítés is kézzel csavarható megoldású. Hátul egy kifelé fújó, 12 cm-es ventilátor került a méhsejtes szellőzőrács mögé, a szabvány ATX méretű tápegység pedig alulra helyezhető el. A tápegység alatt kívül eltávolítható porszűrő felel a tisztán tarthatóságért. Ha nem a beépített vízhűtést használnánk, rendelkezésünkre áll a csövezés számára kivezetőnyílás is. A talpak rezgéselnyelő szivacshabbal béleltek, és divatos, Hi-Fi-szerű a kialakításuk.

A hátsó traktus nagyjából szokványos, de VGA függőlegesen is beszerelhető
A hátsó traktus nagyjából szokványos, de a VGA függőlegesen is beszerelhető [+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés