Be quiet! Dark Base 700 – sokoldalúság miditorony méretben

  • (f)
  • (p)
Teszt – Írta: | 2017-11-14 14:45

A gigantikus Dark Base 900 kisebb testvérének tervezésekor tényleg igyekeztek mindenre gondolni.

Bevezető és külső

Hosszú ideje trónol már magányosan a Dark Base 900 a be quiet! számítógép-portfóliójának tetején, ezért is fogadtuk kitörő örömmel, amikor kiderült, Dark Base 700 néven egy kevésbé szürreális méretű és remélhetőleg árú testvért kap a Pro változatban általunk is tesztelt óriás. Az először csak a Twitteren közzétett kedvcsináló videó után végre megérkezett hozzánk fizikai valójában is az új gépház, amelyet azonnal fel is állítottunk a tesztasztalra.

Külső

Míg a Dark Base 900 esetében már önmagában a méret is magához vonzotta a szemet, a 700-as változat sokkal visszafogottabb hatást kelt, az 519 x 544 x 241 mm-es dimenziókkal rendelkező háznál tulajdonképpen csak a szélessége az, ami kiemeli a nagy átlagból. A vonalvezetést illetően felismerhető a közeli rokonság, egészen minimális dolgokat módosítottak csak – például az első lábazat immár nem kettő, hanem egy nagy egységből áll, az oldalakon végigvonuló színes csík helyett pedig egy rövidebb, az első lábakat is körülölelő, RGB LED-ekkel megvalósított sávot kapunk. A szűkebb tér okán a rácsos elemek száma és mérete is csökkent – például az oldallapok alatt és felett már nincsenek ilyen betétek, hogy csak egy példát említsünk –, ami utal arra is, hogy a szellőzésben kompromisszumot kell kötni.


[+]

Körbejárva a házat az első, ami fel fog tűnni, a bal oldali oldalfal szerepét betöltő, 4 mm-es edzett üveglap, amely tökéletes betekintést enged a gép belsejébe. Ezt a lapot négy, kézzel oldható és gumialátéttel „üvegbaráttá” tett csavar tartja a helyén. Ezzel szemben a jobb oldalon hagyományos oldallapot találunk, amelyet a megszokott módon, oldalról csúsztathatunk a helyére, rögzítéséről pedig két csavar gondoskodik, amelyek kioldva sem vesznek el, köszönhetően a rájuk szorított rögzítőgyűrűknek. Ez a lap selyemfényű, belül pedig rezgéscsillapító panel került rá.


[+]

Az előlap és a tető a Dark Base 900-hoz hasonló szálcsiszolt alumínium, a tető esetében fontos különbség, hogy hátul néhány nyílás igyekszik a szellőzésben segíteni. Az előlap, ellentétben a nagyobb testvérnél látott megoldással, nem egy zsanéros ajtó, hanem egy kipattintható lemez, így férünk hozzá az első és alsó porszűrőkhöz, és innen tudjuk beszerelni az előlap mögé rejthető ventilátorokat.

Az előlapot és a tetőt összekötő részen találjuk a csatlakozókat, amelyek között két USB 3.1 Type-A és egy USB 3.1 Type-C konnektor található a megszokott hangcsatlakozók mellett. Gombokból a Power és Reset mellett a beépített RGB világítás vezérlését, illetve a ventilátorszabályzó négyfokozatú kapcsolóját is itt helyezték el.


[+]

Végezetül a gép hátoldalán a megszokott nyílásokat, bővítőkártya-helyeket találjuk. Az előbbi egy 120 vagy 140 mm-es ventilátort fogadni képes szellőzőt is tartalmaz, míg az utóbbiaknál függőlegesen beépíthető VGA kártyákra is felkészítették a házat, ami a nagyobb testvérről bizony hiányzik, igaz, a rögzítéshez szükséges összes hardvert azért nem kapjuk meg. Alul komolyabbak a változások, a Dark Base 900-hoz képest itt nem egy tömör lemezt, hanem jól szellőző rácsot találunk.

Belső kialakítás

Az alsó lemez átalakítása érthető, ha figyelembe vesszük, hogy a Dark Base 900-zal ellentétben a DB 700 kettéosztott belső térrel rendelkezik, azaz a tápegység külön kamrát kapott, ez szellőzik elsősorban alulról, másodsorban elölről. Ez a kamra külön kivehető műanyag elemekkel teljesen le is zárható, így a tápegység, illetve az ide rejtett felesleges kábelek el is tűnnek szemünk elől. A műanyagelemes megoldás egyébként több szempontból is hasznos: például 360 mm-es radiátor beszereléséhez elég csak az egyiket kivenni, így a tápegység továbbra sem csúfítja az összképet, másrészt, ha az alaplapi tálcát átfordítjuk és jobb oldalra kerül az üveglap, szintén elrejthetjük a tápot.


[+]

A tápegység kamrájába két, 3,5”-es meghajtó tárolására képes fiók is került, melyeket külön-külön kezelhetünk, és amelyek a HDD-k rezgéseit gumibakokkal igyekeznek elszigetelni a ház többi részétől. Szükség esetén ide 3,5”-es HDD-k helyett fiókonként két-két 2,5”-es meghajtót is beépíthetünk, a fiókok alá pedig egy 120 vagy 140 mm-es ventilátor is szerelhető a merevlemezek hűtéséhez.


[+]

Áttérve a fő térre, a Dark Base 900-ban megismert variálhatóság köszön vissza: itt egy külön kiszerelhető alaplapi tálcát találunk, amelyet egyrészt a házon kívül tesztpadként használhatunk, másrészt megfordítva is visszaszerelhetjük, ekkor a bővítőkártyák felülre kerülnek, és jobb oldalról érjük el a komponenseket. Amennyiben így döntünk, akkor az üveg és tömör oldallapokat is fel kell cserélnünk, akkor szerencsére erre is van lehetőség.


[+]

A tálcán, az alaplap előtt öt, normál esetben műanyaglemezzel fedett nyílást találunk, amelyek további 3,5”/2,5”-es fiókok fogadására képesek. Ide egyrészt átszerelhetjük a tápegység kamrájában található két darabot, másrészt egy extra példány a ház tartozékai között is megtalálható. További 2,5”-es tárolókat fogadni képes elemek kerültek az alaplapi tálca hátoldalára, és itt van a 2 x 3 csatornás ventilátor- és világításvezérlő elektronika is, amely többféle funkcióval is rendelkezik. A legegyszerűbb az Auto üzemmód, ekkor tulajdonképpen az alaplapi PWM-jeleket továbbítja a beépített ventilátorok felé.


[+]

Ezen felül kapunk három sebességfokozatot is, amelyek között az előlapi panelen található kapcsoló között tudunk váltani – azt viszont, hogy ez a három fokozat pontosan mit jelent, a vezérlőn elhelyezett két apró kapcsolóval tudjuk megszabni, így összesen tulajdonképpen hat sebesség áll rendelkezésre (Performance mód: 50, 75 és 100%, Silent mode: 25, 45 és 65%). A LED-ek esetében szintén választhatunk az alaplapi vezérlés és az előlapi nyomógomb között – az utóbbi esetben fehér, vörös, zöld, kék, narancs és lila színek között válogathatunk, fix és „lélegzés” effektekkel, de kérhetünk folyamatosan váltakozó színű effektet is, illetve ki is kapcsolhatjuk az egész fényorgonát.


[+]

Ahogy már említettük, az előlap leemelhető, mögötte találjuk az összesen három darab 120 vagy 140 mm-es ventilátor számára kialakított bölcsőt (egy darab 140 mm-es SilentWing 3 már gyárilag telepítve van), de ide akár egy 360 mm-es radiátort is beépíthetünk. Hasonló lehetőségeket kínál a fent található, két csavar kioldása után kihúzható fiók, amely szintén három ventilátornak vagy egy radiátornak kínál helyet. Itt az egyetlen gond, hogy ezek le lesznek fojtva, a levegő ugyanis felső keskeny réseken kívül csak egy rácsos hátsó részen keresztül tud távozni, így ha tehetjük, maradjunk inkább az előlap mögötti résznél, ott sokkal jobb a szellőzés.

A Dark Base 700 fontosabb tulajdonságai összefoglalva tehát:

Főbb paraméterek
Termék megnevezése be quiet! Dark Base 700
Elérhető változatok fekete
Mérete (ma x mé x sz) 519 x 544 x 241 mm
Tömege 13,3 kg
Anyaga acél, alumínium, edzett üveg, ABS
Beszerelhető alaplapok E-ATX, ATX, microATX, Mini-ITX
5,25"-os helyek száma 0 db
3,5"-os helyek száma max. 7 db belső (három fiók mellékelve)
2,5"-os helyek száma 3+6 db belső
Bővítőkártyák száma 7+2 db
Hűtés -elöl 2+1 db 120/140 mm-es ventilátorhely (egy 140 mm-es SW3 telepítve)
-felül három db 120/140 mm-es ventilátorhely
-alul egy db 120/140 mm-es ventilátorhely
-hátul egy db 120/140 mm-es ventilátor (egy 140 mm-es SW3 telepítve)
Előlapi csatlakozók 1 db USB 3.1 Type-C, 2 db USB 3.1 Type-A, hangszóró, mikrofon
Beszerelhető processzorhűtő 180 mm magas
Beszerelhető grafikus kártya 430 mm hosszú
Beszerelhető táp szabványos ATX (max. 285 mm mély)
Extrák edzett üveg oldallap, átforgatható és asztalon is használható alaplapi tálca, 2 x 3 csatornás ventilátorvezérlés, RGB LED (alaplapról is vezérelhető)
Gyártó honlapja www.bequiet.com
Termék honlapja Dark Base 700
Ajánlott fogyasztói ára 189 euró (kb. 60 000 Ft)
Garancia 3 év

Szerelhetőség

Tesztünk során a Dark Base 700-ba MSI X370 Xpower Gaming Titanium alaplap, Ryzen 7 1800X processzor, 250 GB-os Intel 510 SSD, WD Blue 2 TB-os HDD, illetve GeForce GTX Titan videokártya került egy be quiet! Pure Power 10 tápegység támogatásával, míg a hűtésről a Fractal Design Celsius 360 kompakt vízhűtés gondoskodott. Az enyhén szólva eklektikus válogatás mögött az áll, hogy olyan hardverelemeket kerestünk, amelyek kinézetüknél fogva jól megmutatják a Dark Base 700 szerelhetőségét.

Ami az általános tapasztalatokat illeti, azok abszolút pozitívak: az igényes és masszív kivitelnek köszönhetően a szerelés során nem ütköztünk semmilyen problémába, nem volt szükség feszegetésre, erőszakra, minden egyből a helyére került, minden csavart könnyen be tudtunk hajtani.


[+]

A rendelkezésre álló hely tekintetében sem voltak gondok, a kábeleket könnyű elvezetni, a gumiszegéllyel lezárt nyílások is a megfelelő helyeken vannak, de nagy segítségnek bizonyultak az alaplapi tálca alatt és felett található „rések” is, melyeken a vékonyabb kábelek pont átvezethetőek.


[+]

Kábelezés szempontjából is jó munkát végeztek a be quiet! mérnökei, az alaplapi tálca mögött bőven akad hely ugyanis mindennek, és elég rögzítőszemet alakítottak ki.


[+]

Ahol viszont egyértelműen kompromisszumokat kell kötnünk, az a szellőzés kialakítása: ahogy már említettük, felül, bár valóban van elég hely három 120/140 mm-es ventilátornak vagy egy 360 mm-es radiátornak, arra már nincs, hogy az ezek által szállított meleg levegő maradéktalanul a külső környezetbe jusson. Leginkább vízhűtésnél fordulhat elő könnyen, hogy körkörös áramlás alakul ki a radiátor előlaphoz közelebb eső végénél, rontva a hatékonyságot. Éppen ezért ide legfeljebb egy darab ventilátort érdemes telepíteni, amennyire csak lehet, a hátsó rész felé tolva.


[+]


[+]

Vízhűtés esetén sokkal több az értelme az előlap mögött rendelkezésre álló hely kihasználásának. Itt akár 35 mm vastag ventilátorokat és 30 mm vastag radiátort is elhelyezhetünk úgy, hogy még mindig marad hely a HDD-fiókoknak. Az összeszerelés után következett a kábelek elrendezése, amely a tálca alja és az oldalfal között rendelkezésre álló, körülbelül 28 mm-nyi helynek köszönhetően könnyen megoldható.

Használat, értékelés

Használat közben

Szokás szerint kipróbáltuk a ház hő- és hangszigetelő képességeit is. Ahogy számítani lehetett rá, a kettő közötti egyensúly ezúttal is inkább az utóbbi felé tolódott el: a gépház belsejébe helyezett, 67,7 dB(A) hangerővel dolgozó zajgenerátorunk hangjából kívülre csak 60,4 dB(A)-nak megfelelő szint jutott, és ez is érezhetően a ház hátsó oldala, tehát a szellőzőnyílások felől érkezett fülünkbe. A megfelelő légáramlás biztosítása ugyanakkor nem a legegyszerűbb, és mindenképpen két külön rendszerben érdemes gondolkodni: egyrészt muszáj megoldani az alsó, tápegységet tartalmazó kamra átszellőztetését egy alulra vagy elölre, lentre beépített ventilátorral, másrészt gondoskodni kell a felső térben is a friss levegőről – itt célszerű az előlapot felhasználni a légbevitelre.

Értékelés

A Dark Base 700 szinte minden téren hozta azt, amit elvártunk tőle: elsőosztályú kivitelezés, igényes anyagok és remek variálhatóság jellemzi, méltó tagja tehát a Dark Base sorozatnak. Előny, hogy a kisebb méret miatt könnyebb elhelyezni például az asztalunk alatt, és örültünk annak is, hogy a mérnökök nem egyszerűen csak átalakították a több mint egyéves DB900-at, hanem a kor igényeire is átszabták, azaz kapunk USB Type-C konnektort (igaz, ezért cserébe elvesztünk két Type-A-t), míg az optikai tuningot a vezérelhető LED világítás és a függőleges kártyabeépítést lehetővé tévő megoldás segíti.


[+]

Kiváló munkát végzett a be quiet! a Dark Base 900 különlegességeinek átültetésében is, a kivehető, tesztpadként használható vagy megfordítható alaplapi tálcát is megkapjuk, igaz, a magassági állításról itt hely hiányában le kell mondanunk. Újdonság, és a kisebb méret miatt optikailag mindenképpen előnyös a kétkamrás kialakítás, amelyet szintén nagyon ügyesen oldottak meg. Az egyetlen hely, ahol kritika érheti a házat, az említett tetőlap alatti tér: a kihúzható fiók ugyan jó ötlet, de jobb lett volna valami olyan megoldás, amely az ide szerelt ventilátorok levegőjét rögtön a szabadba tereli, megakadályozva a köráramlás kialakulását. Ezt leszámítva azonban nekünk kifejezetten tetszett a ház, jó választásnak tartjuk egy felső- vagy csúcskategóriás, csendes konfiguráció összerakásához.


[+]

Mint nagyobb testvérénél, a Dark Base 700-nál is az ár az ajánlat gyenge pontja: a gyártó által megszabott ajánlott végfelhasználói ár 189 euró, azaz körülbelül 60 000 forint – ezzel pedig a „sima”, üveglap és Qi töltő nélküli Dark Base 900, illetve a minden jóval felszerelt Dark Base 900 Pro közé érkezik árban, amit mi kissé soknak tartunk, inkább a "sima" Dark Base 900 árszintjére, de még inkább egy kicsivel az alá vártuk.


be quiet! Dark Base 700

Wombath

A be quiet! Dark Base 700 házat a be quiet! bocsátotta rendelkezésünkre.