Intel SSD 320 és 510, az új generáció

Intel SSD 510

Az Intel eddigi SSD-i esetében megszokott volt, hogy a meghajtó minden egyes fő komponensét az Intel tervezte. A NAND chipek az Intel és a Micron IMFT elnevezésű vegyesvállalatának termékei, a firmware és a vezérlő fejlesztése és gyártása pedig teljes egészében házon belül történt. Az Intel SSD 510 talán sokak számára meglepő módon megtöri ezt az évek óta tartó hagyományt.


Intel SSD 510 - Marvell Inside [+]

Az 510-re tehát a SATA 6 Gbps szabványt is támogató Marvell 9174 típusjelzésű vezérlője került. Ugyanez a chip található a Corsair Performance Series 3 és a Micron C400-as meghajtóin is. A szokatlan lépésre minden bizonnyal azért volt szükség, mert az Intel továbbra sem rendelkezik a legutolsó SATA szabványt támogató vezérlővel. Ebből fakadóan ezen lépés minden bizonnyal csak egy egyszeri alkalomra szólt, azaz arról nincs szó, hogy az Intel feladná a saját vezérlő fejlesztését.


[+]

A firmware továbbra is teljes egészében az Intel munkájának eredménye, amely talán többet számít, mint azt sokan gondolnák. Természetesen a minőségellenőrzés szigorúsága mit sem változott, így a gyártó szerint biztosak lehetünk benne, hogy ez a modell is az eddig megszokott Intel SSD minőséget viszi tovább.


A Marvell vezérlője

A vezérlő mellett cache céljából egy 128 MB-os Hynix DDR3-1333 SDRAM chip található. A NAND chipek a korábbról már jól ismert második generációs, 34 nm-es fajtából származnak. Az előző oldalon taglaltak alapján egyáltalán nem biztos, hogy a vásárló számára ez hátrány, sőt. Az SSD 320 esetében megismert AES titkosítás lehetősége és az áramkimaradás elleni adatvédelem ebben a modellben nem kapott helyet.[+]

Az SSD 510 kétféle kapacitással készül: 120 és 250 GB. A 9 százaléknyi tartalékterület okán az utóbbi esetében 232,8 gigabájtnyi tárhelyből gazdálkodhatunk, mely terület sebességét mi egy kicsit közelebbről is szemügyre vehettünk. A rokon SSD 320-ból a 300 GB-os verzió vendégeskedett nálunk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés