A világ első otthoni számítógépe? Mindenesetre bukásnak óriási volt!

A múltkori képrejtvényünk megfejtése, a Honeywell 316, amelyet az atomerőművekben használtak, de a gyártó készített belőle egy speciális változatot háziasszonyoknak.

A múltkori képrejtvényünk tárgya volt ez a masina, és a fórumba szokás szerint hamar befutott a helyes megfejtés. De most legyen meg itt is, tehát egy 1969-es Honeywell 316 volt a feladvány, és annak is egy speciális változata.

Honeywell 316
Honeywell 316 [+]

A Honeywell által gyártott Honeywell 316 vagy H-316 egy 16 bites miniszámítógép volt, 0,6 Mhz-es processzorral és bővíthető mágnestáras memóriával. A harmadik generációs computerek közé tartozik, és alapvetően ipari környezetben használták, így többek között a bradwelli atomerőműben is, ahol állítólag egészen 2000-ig húzta az igát.

Készítettek belőle egy különleges változatot, amely egyes vélemények szerint az első otthoni felhasználóknak, tehát átlagembereknek szánt számítógép volt. Ez az a masina, ami a képen is látható, és konyhai gépnek tervezték, azaz recepteket, komplett menüket lehetett előhívni vagy kreálni a segítségével. A parancsok kiadása papírszalagok vagy lyukkártyák segítségével történt. Az volt a koncepció, hogy egy kéthetes programozói tanfolyam után bárki képes lesz vele molyolgatni, de hát az az igazság, hogy csúfosan megbukott az ötlet. 10 000 dollárba került, ami akkori árfolyamon, tehát 1969-ben, 114 000 forintnak felelt meg. Csak összehasonlításként: Magyarországon ebben az évben a munkások körülbelül 13 700, az állami szervek alkalmazottai pedig körülbelül 18 000 forintot kerestek egy év alatt.

Honeywell 316
Honeywell 316 (forrás: Wired)

Állítólag rendelkezett beépíttet vágódeszkával, ám arról nincs semmilyen információ, hogy akár egyetlen darabot is eladtak volna belőle, ami azért lássuk be, nem igazán meglepő. Még az is lehet, hogy annak a PH! fórumozónak volt igaza, aki szerint az egész csak egy korabeli médiahack, mert annyira értelmetlennek tűnik az egész.

Előzmények

Hirdetés