Hirdetés

ASUS ROG Strix Scope RX billentyűzet: ismerős külső, frissített belső

Külsejében és funkcionalitásában ugyan nem nyújt újat elődjéhez képest, belül azonban már tajvani tervezésű optomechanikus kapcsolókat találunk.

Bevezetés, külső

Tavaly járt nálunk az ASUS ROG Strix Scope mechanikus billentyűzet, mellyel összességében meg voltunk elégedve, egyedül az árát tartottuk egy kicsit magasnak tudásához képest. Idén januárban aztán volt lehetőségünk kipróbálni a TKL verziót is, mely szintén sokba kerül, de mivel a hazai piacon nem nagyon akad kihívója, megérdemelte az ajánlott díjat.


[+]

Szeptemberben bemutatkozott a széria harmadik tagja is, mely a Strix Scope RX nevet kapta. Az új modell külsejét és funkcióit tekintve nagyon hasonlít az eredeti Scope-ra, a fejlesztések inkább a burkolat alatt történtek, hiszen a tajvani gyártó saját optomechanikus kapcsolókat tervezett, melyek tesztalanyunkban debütáltak. Az új switchek miatt tehát nem sokat gondolkodtunk azon, hogy elfogadjuk-e a billentyűzetet egy teszt erejéig, de természetesen a rend kedvéért minden más porcikáját is megnéztük az ASUS új üdvöskéjének.

Hirdetés

ASUS ROG Strix Scope RX

A billentyűzet teljes, esetünkben ráadásul magyar nyelvű kiosztással rendelkezik, vagyis az eszközt gyakorlatilag az eredeti Scope utódjának is tekinthetjük. A 440 x 137 mm alapterületű periféria 1,07 kilogramm tömegű, tehát egy viszonylag masszív szerkezet, ehhez pedig többek közt az elődtől eltérően már nem szálcsiszolt, hanem sima, matt felületű alumínium felső borításnak is köze van. Ebből az anyagból valószínűleg a vázba is került, hiszen a billentyűzetet kétoldalt megfogva szinte egyáltalán nem tudjuk megtekerni, nem kell tehát félnünk, hogy agresszívabb csapkodás során középen kettétörne.


[+]

Az alsó rész teljes egészében műanyag borítást kapott, melynek bordázatában a mindenki által ismert ROG logót „rejtették el”. Ezen felül mindössze két, kihajtható műanyag lábat, illetve összesen hat darab apró gumitappancsot találunk, melyekből a két láb végére is jutott, ám sem a lábakon, sem a billentyűzet alján található talpak nem elég nagyok, mindkét állásban viszonylag könnyen elcsúszkál a klaviatúra. Ehhez persze azért szükség van némi oldalirányú erőkifejtésre is, átlagos gépelés vagy játék közben nem tapasztaltunk elmozdulást.


[+]

Ha már a billentyűzet alját vizslatjuk, megemlítenénk az 1,8 m hosszú, egyszerű gumiborítású, dupla USB csatlakozóban végződő vezetéket is, melynek szimpla vége ide, pontosabban a középen kialakított vájatba fut be. A rutinosabbak már tudhatják, hogy a második USB csatlakozóra valószínűleg egy pass-through port megléte miatt van szükség, és valóban találunk egy USB 2.0 kaput a felső él jobb oldalán.


[+]

Egyik előző tesztünk alatt felmerült, hogy miért nem lehet ide már USB 3.0 csatlakozót tenni, a kérdés pedig jogos, hiszen nagy tételben rendelve bizonyára nem okozhat nagy többletköltséget a gyorsabb port, ám ezt a csatlakozót jellemzően nem azért teszik a billentyűzetekre, hogy adatokat másoljunk rajtuk keresztül, inkább az egér vagy más, az asztalon előforduló eszköz (USB-s fejhallgató, mikrofon, játékvezérlő, esetleg egy Stream Deck vagy MIDI-kontroller) könnyebb csatlakoztathatóságát szolgálják, esetleg telefonunkat tölthetjük vele. Az ASUS termékoldala ennek egyébként pont ellentmond, hiszen ott a funkcióval kapcsolatban említik a külső adattárolók használatát, mi azonban erre a célra inkább nem ezt a portot választanánk. A billentyűzet többi oldala nem tartogat túl sok látnivalót, egyedül a hozzánk közelebbi peremen olvasható „Republic of Gamers” felirat érdemel említést.


[+]

A korábbiakhoz hasonlóan ezúttal is egy extra makró- vagy vezérlőgomboktól mentes kiosztást láthatunk, mely egyszerű, fröccsöntött, feketére festett ABS kupakokkal operál. Ennél azért láthattunk már tartósabb megoldásokat is, valószínűleg ezeket sem fogja elkerülni a kopás problémája, jelenleg azonban nincs velük gond, bár a kelleténél talán egy kicsit csúszósabbak, nem olyan kényelmes rajtuk gépelni, mint például a Corsair K100 RGB PBT kupakjain.


[+]

Játék közben előnyt jelenthet a szokásosnál szélesebb bal Ctrl billentyű, illetve a Windows gomb zárolására szolgáló Win Lock funkció. Utóbbit az Fn+Windows billentyűkombináció használatával tudjuk aktiválni, és hasonló formában kapjuk meg a profilváltás és a makrórögzítés funkciókat, valamint a világításhoz tartozó vezérlőket is.

Az extra billentyűk hiányának ellenére azért nem maradunk multimédiás vezérlők nélkül sem, ezek az F5-F11 billentyűk másodlagos funkciójaként vannak jelen (az Fn+Insert billentyűkombinációval dönthetjük el, hogy mi legyen az elsődleges), de az F12 gomb is kapott egy második opciót, melyet a gyártó Stealth Mode-ként emleget. Utóbbit aktiválva azonnal elnémul minden hang, továbbá eltűnik minden ablak, így elrejthetjük a szobába hirtelen benyitók szeme elől, hogy éppen min ügyködtünk néhány pillanattal ezelőtt.


[+]

A jobb felső sarokban a háttérvilágítással ellátott ROG logót, valamint a Num/Caps/Scroll/Fn/Win Lock-hoz tartozó állapotjelző LED-eket találjuk – utóbbiak a háttérvilágítás színétől függetlenül, minden esetben fehérben pompáznak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés