Hirdetés

ASUS ROG Strix Scope RX billentyűzet: ismerős külső, frissített belső

Külsejében és funkcionalitásában ugyan nem nyújt újat elődjéhez képest, belül azonban már tajvani tervezésű optomechanikus kapcsolókat találunk.

Használat közben

Ahogy azt már említettük, a gombkupakok alatt az ASUS saját gyártású optomechanikus kapcsolói dolgoznak, melyek hasonló elven működnek, mint a konkurens megoldások: lenyomáskor a felső műanyag elem egy fénysugár útját keresztezi, ebből a rendszer tudja, hogy elértük az aktuációs pontot, így megtörténik a lenyomás regisztrációja. Tesztalanyunkban ROG RX Red switchek jártak, az elnevezésből pedig arra következtetünk, hogy később további verziók is megjelennek majd.


[+]

Az RX Red lenyomáskor 40 cN erősségű ellenállást tanúsít, mely az út végére 55 cN-re emelkedik, a különbséget azonban nem lenyomás, hanem inkább felengedés közben érzékeljük, hiszen a lenyomott gomb nagyon gyorsan „visszapattan” eredeti pozíciójába. Az aktuációs pont 1,5 mm mélyen helyezkedik el, aminek köszönhetően a kapcsoló papíron nem reagál olyan gyorsan, mint egy MX Speed Silver switch vagy a Corsair legutóbb próbált saját megoldása, de a gyakorlatban elenyésző a különbség.

Hirdetés

Játék során ez a gyors reakció jól jöhet, hiszen nincs szükség nagy erőkifejtésre például karakterünk irányításánál, gépelés közben viszont megszokás nélkül gyakrabban fordulhatnak elő melléütések, hiszen a véletlenül megnyomott szomszédos billentyűk könnyebben érzékelődnek, mint mondjuk egy 2-4 milliméteres aktuációs ponttal rendelkező Cherry MX kapcsoló esetében.

A Strix Scope RX gombjai kétféle merevítést is kaptak: az X-stabilizer névre hallgató, pillangó mechanikára hasonlító egység a kapcsolón belül kapott helyet, a kupakok négy sarkában elhelyezett pöcök pedig a rögzítést szolgálja. A két megoldás együttes használatának hála a gombok szinte egyáltalán nem rendelkeznek holtjátékkal, illetve bárhol lenyomhatjuk a kupakokat, azok ugyanúgy reagálnak, mintha középen nyomnánk le őket. A kapcsoló felépítéséről és működéséről ezen az oldalon találhatóak további ábrák és animációk.


(forrás: rog.asus.com) [+]

Ahogy az az oldal első fotóján is látszik, az RGB LED-eket a kapcsolók közepére építették be, az ollós stabilizátornak köszönhetően pedig fényük nem is nagyon szivárog ki oldalra – ez sokaknak fontos szempont lehet.


[+]

A billentyűzet gombjainak funkcióit csak a következő oldalon részletezett segédszoftveren belül állítgathatjuk, de rengeteg egyéb funkciót használhatunk on-the-fly is. Az Fn sor alapbeállításának változtatását korábban már bemutattuk, ahogy a Stealth Mode bekapcsolásának módját is ismertettük már, vannak azonban itt még egyéb finomságok is. Fontos például megjegyezni, hogy az alapbeállítás mellett 5 felhasználói profilt is készíthetünk, ezek között az Fn+1-5 billentyűkombinációval válthatunk. A profilokban történő módosítás automatikusan mentésre kerül, ha ezeket törölni szeretnénk, az Fn+Esc kombó lesz segítségünkre.


[+]

A makrórögzítés szintén elvégezhető szoftver nélkül. Megkezdéséhez és befejezéséhez az Fn+AltGr billentyűket kell lenyomnunk, ha pedig végeztünk a művelettel, már csak azt a gombot kell megnyomnunk, amihez az adott makrót rendelni szeretnénk. Az RGB világítás effektjeit és fényerejét a kurzormozgató nyilak másodlagos funkciójaként érjük el, ha pedig egy fix színt szeretnénk beállítani, az Fn nyomva tartása mellett a Del, az End és a PgDn gombokkal adagolhatjuk a piros, a zöld és a kék fény mértékét.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés