Asus ROG Strix gamer notebook

A GL502VY jelzésű laptop az Asus valaha gyártott legnagyobb teljesítményű 15,6 hüvelykese.

Hirdetés

Megjelenés

Ha nem csal az emlékezetünk, az Asus sosem készített abszolút csúcskategóriás grafikus alrendszerrel felszerelt notebookot 15,6 hüvelykes méretben. A legerősebb GeForce-ok – radeonos csúcs Asusra sem emlékszünk – megmaradtak a nagyobb, testesebb, 17 hüvelykeseknél, ahol könnyebb kezelni leadott, tekintélyes hőenergiájukat. A helyzet viszont most megváltozott. A tavaszi Veletechen bemutatkozott az első Asus ROG Strix notebook, a GL502V, amibe GeForce GTX 970M vagy akár GTX 980M kerülhet. Mi az utóbbit, az erősebb verziót vittük el egy körre.

Bár a GL, tehát vékonyabb sorozatba tartozik, nem éppen karcsú szabású a gépháza, ami egy játékos notebooknál inkább előnynek, semmint hátránynak mondható. Picit vastagabb három centiméternél, súlya pedig 62 wattórás akkumulátorral 2,34 kilogramm, úgyhogy nem fog megszakadni, akinek tíz méternél nagyobb távolságra kell majd kézben cipelnie, de azért láttunk már jóval vékonyabb gamer – vagy legalábbis annak nevezett – laptopot. Természetesem a vonalvezetés marcona, a Strix névhez illő narancssárga betétek sem hiányoznak, az viszont fura, hogy emblémából nem a baglyosat (a strix latinul baglyot jelent), hanem a ROG-ot használták. Tán mondani sem kell, hogy a fedél díszei világítanak.

Ahogy belül a naranccsal feliratozott billentyűk is, sőt a játékosok számára legfontosabb WASD négyes kupakja is egész hivalkodó színű, mindenki döntse el maga, hogy ez menő vagy már túlzás. Az integrált gombos és jó nagy touchpad narancs kerete nekünk sokkal jobban tetszett, és a csuklótámasz két oldalán lévő hangszórónyílások is. Trükkös egyébként a csuklótámasz, mert fémnek próbál látszani szálcsiszolt mintájával, de valójában műanyag. Kicsit többet nézegetve és elég sokat nyomogatva a billentyűzetet szinte biztosak vagyunk benne, hogy a VivoBook Próból vették kölcsön, ami mondjuk nem olyan nagy baj.

Narancssárgák az USB 3.0 csatlakozók is, melyekből összesen három van, és kapuk egy negyedik USB-t is Type-C formátumban, a Thunderbolt 3.0 támogatást viszont nem említi a leírás. Ezen felül HDMI, mini DisplayPort, összevont hang ki- és bemenet, illetve Gigabit Ethernet jelenti a felhozatalt, ami szerintünk éppen elégséges. Jó hír, hogy a 15,6 hüvelykes, esetünkben éppen megfelelő, Full HD felbontású kijelző IPS paneles és G-Sync technológiás, akárcsak 4K-s társa.

Alura is jutott a narancssága kiegészítőkből, ilyen színű a négy gumiláb és a hátulról is látható két hőleadó a szellőzőrendszerben. Elsőre úgy tűnhet, hogy a fenéklemez hátsó része két csavar kioldása után leszedhető, de valójában nem így van. Ki kell szedni mind a tíz csavart, és utána a teljes alsó részt el lehet távolítani. Szabadon hozzáférhetünk a dupla ventilátoros hűtésez, a két DDR4 memóriafoglalathoz, az M.2-es SSD-hez, a 2,5 hüvelykes merevlemezhez és a 62 wattórás akkuhoz is. Az optikai meghajtóhoz nem, mert az nincs. Elképzelhető, hogy készül majd olyan verzió is, ahol a 2,5 hüvelykes állást beáldozzák, és cserébe betesznek egy nagyobb akkumulátort. A CPU és GPU hűtése össze van kötve, magyarul egymást is melegíti majd ez a két komponens.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés