Hirdetés

ASUS ZenBook 3 – légies elegancia

Legújabb notebookjával az Asus ismét a MacBook babérjaira tör. És még a hardvere is a legfrissebb!

Hirdetés

Külső

Tavaly ősszel, amikor az Apple bemutatta az aktuális, szupervékony, csatlakozó nélküli MacBookot, feltettük magunkban a kérdést, hogy mikor tudnak majd a konkurensek valami hasonlóval előállni. A HP-nek nem is tartott olyan sokáig válaszolni, most pedig az Asuson a sor. A tajvaniak többször megmutatták már a ZenBook szériával, hogy nagyon értik a vékony notebook témáját; az UX305-at az egyik legjobb windowsos Ultrabooknak tartjuk. Most pedig itt a ZenBook 3, vagyis az UX390, és most kiderítjük róla, lehet-e MacBook-gyilkosnak nevezni, vagy Cupertinóban nem kell aggódni miatta.

A paraméterek nagyon kemények: a gépház mindössze 11,9 mm vastag – vagyis vékony –, a súly pedig 910 gramm. Formában nagyon közel áll a MacBookhoz, de ezen a szinten már nem sok minden jöhet szóba az alumíniumból kimart, kerekített sarkú szabáson kívül, a formai trükkökre pedig egyszerűen nincs hely, térfogat. Az Asusnál a színekkel játszottak inkább: a szokásos alumíniumszürke mellett van mélykék – ilyen tesztalanyunk – és halványrózsaszín kivitel, mind a háromnál sárgába hajló arany részletek dobják fel az összképet. Fedeléről nem hiányozhat a ZenBookok azonosítója, vagyis a koncentrikus szálcsiszolás.

Az A4-es lapnál valamivel kisebb alapterületű notebooknak vékony kávás, 12,5 hüvelykes kijelzője van, szerintünk nagyon jól tették, hogy nem szálltak el a felbontással és maradtak a Full HD-nél. Windows mellé ekkora képernyőre nem kell több, és mi még az érintéses kezelés hiánya miatt sem fogunk sírva fakadni. Az viszont kár, hogy felülete fényes, még ha ez a Gorilla Glass 4 védelem miatt is van. Alatta csücsül két hangszóró, amelyeket ezúttal nem az ICE Power, hanem a harman/kardon készített. Szinte alig emelkedik ki környezetéből a billentyűzet, aminek feliratozása a fedélen körbefutó díszbetét és Asus felirat aranysárga színével harmonizál. A jó nagy touchpad integrált gombjait is ilyen színű vonal választja szét vizuálisan.

Szomorúan konstatáltuk, hogy csatlakozók terén is az Apple mintáját követi az Asus, mert van egy hang ki- és bemenet, meg egy USB 3.1 Type-C és ennyi, vége. Az USB kapu szolgál a töltésre is, ha nem a 40 wattórás akkura szeretnénk támaszkodni. Az Asus viszont nem olyan szűkmarkű, mint az Apple, az egyszerűbb port replikátort, amin egy-egy USB 3.0, USB 3.1 Type-C és HDMI csatlakozó van, nem súlyos forint tízezrekért, hanem ingyen adják a gép mellé. Akinek ez is kevés lenne, megvásárolhatja az Asus univerzális dokkolóját, azon már HDMI, D-Sub, Ethernet port, két USB 3.0, USB 3.1 Type-C, hang ki- és bemenet és még SD kártyaolvasó is van. A Thunderbolt 3.0-t viszont ezzel a kiegészítővel kapcsolatban sem említik.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés