Hir​d​e​t​és

2018. január 22., hétfő

Útvonal

Tesztek » Notebook rovat

Asus notebook Puma-alapokon

Asus F5Z segítségével próbáltuk ki az AMD első egységes és önálló mobil platformját, a Pumát.

Asus F5Z

Márciusban volt öt éve már, hogy az Intel megalkotta és erőteljes marketingkampány kíséretében egységes csomagként forgalmazni kezdte mobil platformját, a Centrinót. Azóta töretlen sikernek örvend, tovább erősíti az Intel processzor alá Intel chipkészletet tézist, bár drágább, mint a külső beszállítók lapkakészletei, és a grafika terén többnyire gyengébb is náluk. A rivális AMD-nél sokáig nem ismerték fel (vagy egyszerűen csak nem tudták kihasználni) a platformpolitika előnyeit, főként hogy processzor mellett további chipeket értékesíthetnek. Most viszont itt a kisebbik processzorgyártó csomagja, mely a hangzatos Puma kódnevet kapta. A K8-as architektúrára épülő, de K10-es elemeket is használó CPU mellett az AMD részévé vált ATI grafikus magját használják. Sokak szerint éppen ez, mármint az egységes platform létrehozása volt a két évvel ezelőtt finoman szólva is meglepő akvizíciónak a fő célja.

Mint oly sok AMD termék, a Puma is késett megjelenésével, de a piac egészen jól reagált rá. Azon a napon, amikor hivatalosan bemutatták, az AMD részvényeinek árfolyama több százalékkal megemelkedett. Hozzánk elsőként az Asus F5 sorozat kabátjába öltöztetett nagymacska érkezett meg. A nem éppen friss, 15,4 hüvelykes kijelző köré épített ház ezüstös oldalsó betéteivel, sötét színével és fedlapján keresztbefutó díszítésével ma már konzervatívnak mondható, ami nem feltétlenül jelent rosszat. Nem csilivili, nem (nagyon) krómozott, nem festett, nem szivárványszínű, nem díszes, hanem praktikus munkaeszköz.

Fedelének élei már az újabb Asus gépeken láthatóhoz hasonlóan, lankásabban lejtenek, de a nyomógombbal nyitható retesz körül még nincs krómberakás. Előre csak a kártyaolvasót tették, és a hátsó részen sincs túl sok csatlakozó. Ide került a Kensington zár aljzata, középre a tápcsatlakozóval és egy USB aljzattal keretezett szellőzőnyílás, valamint a jobb szélre az analóg D-Sub monitorkimenet. Egy digitális DVI-nek vagy HDMI-nek örültünk volna, bár egy üzleti, munkás célokra szánt laptopnál ez nem olyan fontos.

Az oldalsó élek sem zsúfoltak. Balra, elöl található a hang ki- és bemenete, utánuk az ExpressCard bővítőhely, majd a vezeték nélküli kapcsolatot biztosító eszközök (Wi-Fi, Bluetooth) kapcsolója, három USB, a régies modem és a vezetékes Ethernet aljzat sorakozik. A túloldalon csak az optikai meghajtót találtuk. Elfért volna még ide egy eSATA aljzat, esetleg még pár USB, igaz, abból már így is négy darab van.

Alulról szemlélve az F5-öt a legérdekesebb, hogy az F3-mal vagy az M51-gyel ellentétben elölre került az akkumulátora. Ennek köszönhetően ölbe véve minden bizonnyal stabilabb lesz majd a gép, hiszen súlypontja előrébb került. Elmaradhatatlan a szokásos névjegykártyatartó, a merevlemez pedig előre, a teleppel átellenes oldalra került. Bár elsősorban üzleti célra ajánlják, az F5-ösöknek nincs dokkolócsatlakozójuk.

Kinyitva a gép kicsivel modernebbnek látszik, mint kívülről. Csuklótámasza világos, ezüstszínű, és ez a betét felhúzódik a hagyományos elrendezésű – nem numerikus pados – billentyűzet két oldalára is. Ugyan a kijelző a mai szokás szerint tükrös felületű, a körülötte lévő, közepesen vastagnak mondható keret legalább matt. Az aszimmetrikus zsanérkialakítást oldalra helyezett Asus logó ellensúlyozza a monitor alatt. Fölötte látható az 1,3 megapixeles webkamera és két mikrofon.

Dicséretes, hogy az Asus F5 teljesen, 180 fokban kinyitható.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • Asus bőrbe bújt Centrino 2

  Az Asus F8-as notebookjában teszteltük az Intel új, kettes számmal fémjelzett Centrino mobil platformját.

 • A Toshiba új ruhája

  Egy Satellite A300-as notebookon néztük meg, hogy fest a Toshiba friss formaterve.

 • Akciós Asus notebook

  Kipróbáltunk egy olcsó Asus notebookot, az X50C-t, mely a hipermarketek sztárja lehet.

 • VGA a notebook mellett

  A Fujitsu Siemens AMILO Sa 3650-es notebookot külső ATI XGP grafikus kártya társaságában hajtottuk meg.

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirde​t​és​

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.