Hirdetés

A Toshiba új ruhája

Satellite A300

A Toshiba májusban Magyarországon is felfrissítette notebookpalettáját. Új, tetszetős, modern formatervvel állt elő, amely nagyon jól mutatott a reklámfotókon. Persze néhány jó képet bármilyen csúnya dologról lehet készíteni, ezért saját szemünkkel is meg akartuk nézni, mit kínál vásárlóinak a Toshiba. Meg kell vallani, élőben legalább olyan tetszetős a gép, mint a fotókon. Akinek bejön a mostanában körvonalazódó, fényes, textúrázott felületekkel operáló stílus, annak az új Satellite A300 is tetszeni fog. Fedelén vékony, változó vastagságú vonalak vezetik a szemet a középső, méretes Toshiba logó felé.

Oldalról szemlélve meglehetősen vaskosnak tűnik az A300-as, 2,7 kilogrammos tömegével pedig elég súlyos is. Mivel hátulja teljesen üres, első élére is több csatlakozót, kezelőszervet telepítettek. Ide került a hang ki- és bemenete, a hangerő tekerős szabályzója, a kártyaolvasó, a vezeték nélküli hálózati eszközök (Wi-Fi, Bluetooth) kapcsolója, és az opcionális távirányító opcionális infrás érzékelője.

Meglehetősen szokatlanul rendezték el a Satellite A300 csatlakozóit. Az oldalsó élek elejére került két-két USB, elosztva az Ethernet és modem aljzata. Jobbra ezután az optikai meghajtó, majd a tápcsatlakozó és a Kensington zár aljzata jön. Véleményünk szerint kicsit zsúfoltra sikerült a bal első rész. Itt, még a két USB előtt van egy mini FireWire konnektor, fölöttük pedig egy Express Card foglalat. Ha ebbe egy nagyobb, kilógó kártyát teszünk, akkor az alatta lévő csatlakozókat körülményes lesz használni. Hátrébb az S-Video és D-Sub képkimenetek fogják közre a szellőzőnyílást. Örültünk volna egy HDMI és egy eSATA kimenetnek.

Kinyitva az A300-ast ismét szembesültünk a sávos formatervvel. Vékony vonalak húzódnak a billentyűzet mellett és a csuklótámasz egy részén is. Érdekes, hogy nemcsak ezek a felületek, hanem maguk a fő gombok is csillogóan tükröződnek, míg a szintén tükrös kijelző kávája matt. Szokatlan a vaskos zsanér formája is, melynek tövében két látványos hangszóró és érintős kezelőgombok sorakoznak.

Talán a különleges zsanérnak tulajdonítható, hogy az új Satellite kijelzőpanelje csak meglehetősen kis szögben dönthető hátra. Egy többnyire asztalon használt gépnél még elégséges ez a szög, de ölbe véve jól jöhet a nagyobb dönthetőség.

Alulról sem szokványos az új Toshiba. Akkumulátora ugyan hátra került, de meglehetősen kicsike, besüllyesztett résbe rakták, talán ismét az újfajta zsanér miatt. Lejjebb egy nagy kerek szellőzőnyílást találtunk, melyről elsőre azt hittük, hogy a felső két Harman/Kardon hangszórót kiegészítő mélynyomót rejti, de csalódnunk kellett. Középen van még pár szellőzőnyílás és gyanúsan sok kis fedelecske.

A felső, középső fedél alatt találtuk a mini-PCI aljzatba ültetett Wi-Fi modult és a két, egymást némileg fedő memóriahelyet. A két alsó ajtó méretben kísértetiesen hasonlított egymásra, és amikor a jobb oldalit kinyitottuk, meglepetten láttuk a 2,5 hüvelykes SATA merevlemez hűlt helyét. Végül csak meglett a winchester, a másik oldal pontosan ugyanilyen kialakítású rekeszében volt. Összefoglalva tehát, az új Satellite A300 két merevlemezt is fogadhat akár 1 TB közös kapacitással.

Említést érdemel a mellékelt körítés is. Tesztpéldányunkhoz nem járt ajándék táska vagy egér, sőt egyetlen optikai lemezt sem adtak hozzá. Volt viszont a dobozában temérdek magyarul nyomtatott olvasnivaló, melyek között érdekeseket is találtunk. Kaptunk teljes, majd 50 oldalas kézikönyvet, még egy 30 oldalas „Biztonsági és kényelmi utasítások kézikönyvét”, melyben hosszasan sorolják, mit nem szabad soha tenni a notebookkal, és azt is megtudhatjuk, hogyan kell helyesen becsukni az optikai meghajtót. Kár, hogy a gyorsismertetővel és a Toshiba kiegészítők prospektusával ellentétben a pixelhibák típusairól tájékoztató, egészen hasznos nyomtatvány nem magyarul íródott.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés