Asus bőrbe bújt Centrino 2

Asus F8

Nem kevesebb, mint öt év telt el azóta, hogy az Intel bemutatta első komplett notebookplatformját, a Centrinót. Azóta a kezdetben Pentium M, majd Core és Core 2 processzorokra, valamint egyre fejlettebb chipkészletekre és kiegészítő áramkörökre épülő platform töretlen sikernek örvend. A konkurens AMD csak pár hete tudott valami hasonlóval előrerukkolni, de az Intel válasza sem váratott magára sokat. Ma új északi és déli híddal, valamint fejlett vezetékes és vezeték nélküli hálózati vezérlőkkel egészült ki az a 45 nm-en készülő, Penryn magos Core 2 Duo processzor, melyet még az év elején jelentettek be, és a korábbi modellnél kedvezőbb fogyasztását, nagyobb teljesítményét már bizonyította tesztlaborunkban. Azért CPU vonalon is van előrelépés fogyasztás és teljesítmény terén egyaránt.


Centrino 2 – alapos megújulás az ötödik évben

Elsőként ismét egy Asus laptopban, a 14,1 hüvelykes, széles kijelző köré épített F8-ban ismerkedtünk meg az új platformmal. Megjelenésben leginkább az M50/51 kicsinyítésének nevezhető, bár egy kicsivel elegánsabb nála. Fedele ugyanolyan fényes, képen egyszínűnek tűnő, de valójában finom vonalakkal textúrázott borítást kapott, mint a 15,4 colos M, amit némi krómozással bolondítottak meg a webkamera és a zsanér környékén. Egyes modellek bőrborítást kaptak. AZ M51-nél is találkoztunk azzal a formai trükkel, hogy az ezüstszürke alsó borítás kilóg a felső sötét alól, úgy, mintha körbefutó díszléc lenne.

Elöl csupán egyetlen csatlakozója van az F8-asoknak, és az sem nevezhető valódinak, hiszen csak egy infra port. Hátul már sokkal több érdekesség látszik. Itt az aljzatok kiosztása nagyban függ a kérdéses modelltől. Nálunk az új, Centrino 2-es F8Va (ez látható feljebb) mellett a korábbi F8Sp (ez látható lejjebb) járt. Mindkettőnek különálló Mobility Radeon HD 3650 grafikus kártyája volt, mégis az új D-Sub és HDMI, a korábbi pedig D-Sub, DVI és S-Video kimenetet kapott a két USB, az Ethernet és a modemes aljzat, valamint a tápcsatlakozó mellé.

Az oldalak ismét egyformák. Balra még két USB-t és a hűtés szellőzőnyílását találjuk, jobbra pedig az ötödik USB, egy mini FireWire, valamint két audiocsatlakozó került az optikai meghajtó és a fölötte elhelyezett kártyaolvasó elé.

Nagyon csinosan oldották meg a notebook bekapcsológombját. Az egyik zsanér oldalára került, elsőre díszítőelemnek látszik. Kinyitva a gépet, egy kis „Power” felirat jelzi, hogy merre kell keresni; működés közben kéken világít.

A speciális, fényes felület nagyon jó megjelenést kölcsönöz az F8-asnak. Igaz, hogy gyűjti az ujjlenyomatot, de látványra és tapintásra is igényes, elegáns benyomást kelt. A bekapcsoló mellett még egy részlet kivitelezése nagyon tetszett. Balra elöl helyeztek el négy kis LED-et, melyek a gép működéséről, az akkuról és vezeték nélküli eszközökről adnak visszajelzést – ezeknek nemcsak a csuklótámaszon, hanem a gép fedelén is vannak piktogramjai. Ismét megdicsérjük az Asus egyedi, lejtős élkiképzéseit is.

Kitárva szintén tetszetős az F8. Sötét billentyűzetét világos, a felső részhez hasonlóan textúrázott keret öleli körbe, mely a gyáriak szerint fokozottan karcálló. Kár, hogy most is különböző reklámmatricákkal rondították el; még szerencse, hogy ezek nyom nélkül eltávolíthatóak. Ugyan a monitornak szokás szerint tükrös a felülete, a kávája legalább matt. A kijelző fölött forgatható, 1,3 megapixeles webkamera feszít, melynek mikrofonját balra alulra, az Fn gomb mellé tették.

Az F8-as alján három ajtót találtunk. Az alábbi képen balra felül látható a fő komponenseket rejtő fedél, balra alul az akkumulátor, amely a gép elejébe került, jobbra alul pedig a méretes gumibetéttel felszerelt panel alatt a merevlemez bújik meg. A nagyobb Asus gépekre jellemző névjegykártyahely nem fért rá a 14,1 colos gépre, melynek alapterülete 340 x 244 mm, tehát mindkét méretében pár centiméterrel kisebb a 15,4 colos társainál. Vastagsága viszont ugyanakkora, és 2,6 kilogrammos tömege (hatcellás akkumulátorral) sem kisebb.

Nem túl nagy, de mégis hátrány a nagyobb Asus modellekkel szemben, hogy az F8 kijelzője nem hajtható hátra teljesen.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • Visszavág az NVIDIA?

  Centrino 2-es notebookok, telefonegér és egyéb érdekességek mellett új GeForce-ok érkezéséről számolunk be heti piaci tárlatvezetésünkön.

 • A Toshiba új ruhája

  Egy Satellite A300-as notebookon néztük meg, hogy fest a Toshiba friss formaterve.

 • Asus N20 szubnotesz

  Az Asus legújabb, N betűs sorozatából próbáltuk ki a 12,1"-os képátlóval rendelkező szubnotebookot.

 • MSI Bravo EX627 – a multimédiás mindenes

  Praktikus szolgáltatások tárháza található az új 16 hüvelykes notebookban.

Előzmények

Hirdetés