Grafikában is erősít a Centrino 2

Hirdetés

A tervek szerint júniusban kerül piacra az Intel új, Montevina kódnevű mobil platformja, amely nem mellesleg a márkanév kisebb módosításával is együtt fog járni: a Centrino szó mögé egy kettes kerül. A platform Penryn processzorainál átrendezik a fogyasztási kategóriákat; a nagy teljesítményű rendszerekbe illő (két- és négymagos, részint Extreme jelzésű) CPU-k számára három, a kisebb energiaigényű CPU-k számára ugyancsak három csoportot jelölnek ki. A 30 watt alatti TDP-jű processzorokból lesz kisebb tokozású változat is, sőt a kisméretű hordozható eszközök, noteszek és MID-ek számára nem csupán a CPU helyigényét mérséklik, hanem a hozzá tartozó északi és déli híd alapterületét is hasonló módon csökkentik. (Az új mobil processzorok bevezetésének ütemtervéről korábban beszámoltunk.)

Intel Santa Rosa / Montevina

Jelentős fejlesztésen esik át a Cantiga kódnevű lapkakészlet is. A GM45, GM47 chipsetekbe integrált, DirectX 10-kompatibilis GMA X4500 grafikus vezérlő a plusz két shader egység és az emelt órajelek jóvoltából a jelenlegi GM965-höz képest mintegy kétszeres 3D-teljesítménnyel kecsegtet, bár ez többnyire még mindig kevés lesz játékhoz. Érdekesebb a videodekódolás hardveres támogatása, melynek eredményeként az ígéret szerint nem pusztán zökkenőmentessé válik a nagy felbontású filmek lejátszása, de ugyanakkor a rendszer fogyasztása is elfogadható keretek között marad. A konkrét értékek természetesen mindig az adott konfigurációtól függenek, de az Intel célja, hogy egy átlagos notebook átlagos akkumulátorral alkalmas legyen egy 2,5 órás Blu-ray videó megtekintésére. A csatlakozási lehetőségeket is bővítették, a grafikus mag digitális DVI, HDMI és DisplayPort kimeneteket is kínál (HDCP-támogatással), a notebookgyártóktól függ, melyiket teszik a felhasználók számára elérhetővé.

Az AMD és az NVIDIA egyaránt csiszolgatja azokat az eljárásokat, amelyek lehetővé teszik, hogy egy rendszerben csak az integrált grafikus mag dolgozzon, ha a diszkrét VGA munkájára épp nincs szükség. A jelentős energiamegtakarítást eredményező lekapcsolás különös jelentőséggel bír akkuról működtetett gépek esetében, így nem meglepő, hogy állítólag az Intel is hasonló megoldást fejleszt. A feladata annyiban bonyolultabb, hogy nem saját diszkrét grafikus kártyáját kell a terhelés függvényében kapcsolgatnia, de a tervek szerint mind AMD, mind NVIDIA kártyák szerepét át tudja majd venni az Intel saját integrált vezérlője – kérdés viszont, hogy az ehhez szükséges meghajtóprogram mikorra készül el.

Montevina Small Form Factor

A Montevina vezetékes és vezeték nélküli hálózati vezérlője, valamint Turbo Memory modulja is megújul, és külön figyelmet érdemel az Echo Peak kódnevű, egybeépített WiMAX és Wi-Fi vezérlő. Az integrációval ez esetben is sikerült visszafogni a fogyasztást, ráadásul a Mini PCI Express csatolós modul csak körülbelül feleakkora, mint az előző generációs kártya. Az asztali számítógépek után a Montevinával a notebookok szegmensébe is megkezdi bevonulását a DDR3 memória – a RAM-gyártók már készülnek az új SO-DIMM modulok tömegtermelésére, ami remélhetőleg hamar lejjebb nyomja az árakat. A technológiai váltás előnye kezdetben nem a sebességben, hanem szintén a kisebb energiafelvételben fog megmutatkozni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés