Hirdetés

AMD Ryzen CPU teszt: egy új korszak kezdete?

Csúcs fölé járatott órajellel

Az előbbi oldalakon leírtak azonban nem sokat érnek, ha nincs megfelelő dinamikus feszültségskálázás, hiszen erre szükség van az optimális órajelek eléréséhez. Az AMD a Summit Ridge esetében is a Bristol és Stoney Ridge APU-nál bemutatott AVFS-t (adaptive voltage and frequency scaling) kapták meg, de kibővített formában.

Hirdetés

Az AVFS a ma ismert leghatékonyabb technológia a teljesítmény/fogyasztás mutató megfelelő optimalizálására. Az AMD régebben alkalmazott pillanatnyi fogyasztás- és hőmérséklet-szenzorokat kiegészítette feszültség- és frekvencia-érzékelőkkel is. A konstrukció a hagyományos DVFS (dynamic voltage and frequency scaling) megoldásokkal szemben annyi előnyt kínál, hogy valós idejű monitorozást biztosít, így a hardver az egyes helyzetekre jóval hatékonyabban reagálhat. Ez abból adódik, hogy a rendszer nem egy előre betáplált táblázatból dolgozik, hanem maga számol egy ideális skálázási modellt az adott környezet jellemzőihez igazodva.


[+]

A Summit Ridge a megfelelő működés érdekében rengeteg, ezernél is jóval több szenzort tartalmaz, amelyek valós időben monitorozzák a lapkát, és reagálnak a különböző eseményekre. Ez teszi lehetővé, hogy az egyes magok mindig az optimális órajelen üzemelhessenek. A precíz órajel beállításához azonban az AMD bevezette a finomszemcsés P-State modellt, amely a Windows 10 P-State megoldását váltja. Ennek köszönhető az, hogy a lapka nagyon apró, 25 MHz-es léptékenként tud órajelet váltani, ráadásul magonként függetlenül, így mindig tökéletesen lehet igazodni a környezethez.

A frissített AVFS teszi lehetővé azt is, hogy maga a Summit Ridge processzor akár a hivatalosan megadott turbó órajel fölé állítsa a magok órajelét. Ez az úgynevezett XFR mód, amely az Extended Frequency Range rövidítése, és tulajdonképpen egy automatikus tuningnak fogható fel. Vagyis, ha az adott lapka az adott környezetben az adott hűtés mellett még képes lenne a maximális turbó órajel fölé menni, akkor megteheti.


[+]

Az XFR-nek elvileg nincs felső korlátja, a gyakorlatban azonban az AMD a biztonság kedvéért mégis megfogja, így az X-re végződő Ryzen processzorok 100, míg az X nélküli verziók 50 MHz-cel tudnak a maximális turbó órajel fölé menni. A korlátozásnak valószínűleg biztonsági okai vannak, ugyanis az XFR egy alapértelmezett funkció, és ennek megfelelően garantálni kell, hogy a processzor nem fog lefagyni működése során. Később, ahogy több tapasztalatot gyűjt az AMD a kialakított automatikus tuningról, valószínűleg emelni fogják a tétet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés