Hirdetés

AMD Ryzen CPU teszt: egy új korszak kezdete?

Összegzés

Tapasztalatainkat ugyan már részletesen átadtuk az eddigiek során, de az összesített grafikon és a konklúzió ezúttal sem maradhat el. Érezhető volt számunkra a tesztelések során, hogy még nem mindent optimalizáltak teljessé, például az alaplapgyártók a Ryzen processzorokhoz kreált BIOS-aikat, ehhez azonban az AMD közreműködésére is alapos szükség van.

A Ryzennek nyolc magjával, magasabb alapórajelével és hatékonynak tűnő többszálas feldolgozási képességével összesített eredményeink alapján sikerült kicsivel megelőznie az Intel legfrissebb nyolcmagosát. Minden, frekvencia tekintetében fennálló előny ellenére azonban a jelenlegi királyt, a tízmagos Core i7-6950X-et nem tudta trónjáról letaszítani. Az árban – jelenleg – leginkább konkurenciának tekinthető i7-7700K hiába ketyeg igen magas értékeken, nyolc fizikai mag ellen ez nem volt elég.

Hirdetés

Teljesítmény/fogyasztás terén már alulmaradt az új AMD jó néhány konkurenssel szemben, legyen az korábbi vagy újabb generációs, kevesebb vagy több CPU-magot tartalmazó. Itt nem szabad elfelejteni, hogy az Intel már jó néhány éve használja 14 nm-es architektúráját, amire a nemrég debütált Kaby Lake már a harmadik kiadott processzorgeneráció. Bár a sokat késett Broadwell persze itt épp az AMD előtt van, de a fogyasztásparás RX 480-ak után a most tapasztaltak egészen ígéretesek. További gyártástechnológiai optimalizálással biztosan tapasztalunk javulást a jövőben.

Mindent egybevéve, jó látni, hogy végre nem egy gyártó egyeduralkodó a felsőházban, még akkor sem, ha van létjogosultsága további optimalizálásnak az AMD részéről. Ellenben abban biztosak vagyunk, hogy az árazás igen agresszív, így a két gyártó hatással lesz egymásra a közeljövőben, ami végeredményben a vásárlóknak jó. A versenyképes teljesítménnyel mára ismét az a helyzet állt elő, hogy mindkét "tábor" hívei tudnak számukra szimpatikus központi egységet vásárolni, immáron nem csak szimpátia, hanem a teljesítményt firtató objektív szempontok alapján is.

Tény, hogy igen sok apró fejlesztés áll még a Ryzen processzorok, illetve a hozzájuk kapcsolódó alaplapok előtt, így a jövőben is számíthatunk mozgolódásra a piacon, továbbá idővel érkeznek a kisebb modellek. A téma hirtelen annyira szerteágazó lett, hogy napestig tesztelhetnénk az AMD Zen architektúrájának jövevényeit, amire jelen cikk nem bizonyulna elégnek, így biztosíthatjuk az olvasókat, hogy Ryzen témában további elemzésekkel jelentkezünk még, köztük külön egy játékokra kihegyezett teszttel is.


[+]

Az eddigiek alapján összességében ajánljuk az AMD Ryzen processzorokat, azon belül is az AMD Ryzen 7 1800X központi egységet, noha még bőven tapasztaltunk gyermekbetegségeket az alaplapok irányából. Ugyanakkor az eredmények láttán mindenképpen bizakodóak lehetünk, és ne felejtsük el a kedvezőbb árat sem: az 1800X "mindössze" 499 dollárba kerül, amihez legközelebb árban az i7-6800K van a maga 440 dolláros árával; ugyanakkor jóval magasabb, az 1100 dollárba kerülő i7-6900K-val összemérhető, pontosabban azt meghaladó teljesítményt kapunk, ez pedig komoly fegyver lehet az AMD kezében.


AMD Ryzen 7 1800X processzor

Az AMD Ryzen 7 1800X processzort, az ASUS ROG Crosshair VI Hero alaplapot, a Corsair Vengeance LPX 2 x 8 GB DDR4 3000 MHz RAM-modulokat, valamint az egyedi Noctua léghűtést és EK WB Predator 240 vízhűtést az AMD bocsátotta rendelkezésünkre.

04ahgy, abu85, Daywalker, Wombath

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés