XT nélkül mire jó? Teszten a Radeon RX 6600!

Még tovább resztelte a Navi 23-at az AMD, de állítása szerint még így is tökéletesen kihasználható marad a Full HD felbontás.

Hirdetés

Bevezető, Navi 23 XL

„Ultimate 1080p gaming experience” – ígéri az AMD a Radeon RX 6600 kapcsán, mely tulajdonképpen a két hónapja tesztelt RX 6600 XT némileg lebutított változata. Ha visszaemlékszünk, annak kapcsán is a Full HD felbontást célozta meg a gyártó, így a 6600 egyfajta „kihozatal-növelő” kártyának is felfogható, annál is inkább, mert az alapját adó Navi 23 XL tulajdonképpen egyezik a 6600 XT-ben dolgozó Navi 23 XT-vel, épp csak pár részegységet kapcsoltak ki benne, illetve az órajelen változtattak egy kicsit. Illetve hát vágtak az áron is, ami persze továbbra is elméleti jelentőségű csak (biztosak vagyunk benne, hogy az MSRP duplájáért is elfogy majd az összes), viszont mutatja, hogy az AMD hol szeretné látni ezt a terméket a piacon. Ez az ár pedig 329 dollár, tehát ugyanannyi, mint az RTX 3060-é volt annak bejelentésekor, illetve 15%-kal alacsonyabb az RX 6600 XT-re meghatározottnál.


(forrás: AMD) [+]

Mivel a Navi 23 GPU-t a 6600 XT kapcsán már kiveséztük, így nem szeretnénk hosszasan értekezni róla. A lényeg, hogy a TSMC 7 nm-es node-ján készül, és 11,06 milliárd tranzisztort tartalmaz. Felépítését tekintve 16 darab WGP van benne, melyekből kettő inaktív – így kapjuk a 28 darab CU-t. Ez a vágás természetesen minden, a WGP-ben található egység számát érinti.

[+]

Mint említettük, az órajelen is változtattak: miközben az alapot növelték, a turbót csökkentették, de egyik esetben sem túl nagy a különbség. A fogyasztás (TBP) viszont egész jelentősen, közel 18%-kal alacsonyabb, de még így is 132 wattról beszélünk, szükség van tehát a 6+2 tűs PCIe csatlakozóra – a hűtés viszont adott esetben lehet alacsonyabb teljesítményű is.


(forrás: AMD) [+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés