ASUS ROG Strix RTX 3060 Gaming OC: Ampere a kispályán

A januári bejelentés után végre megérkezett az eddigi legolcsóbb Ampere – nézzük hát, mit nyújt az újdonság!

Az Ampere még kisebb GPU-val

Már kétféle, Ampere architektúrára épülő GPU-t adott ki az NVIDIA GA102 és GA104 kódnéven, amelyek elsődlegesen a csúcs- és prémium kategóriás GeForce-ok alapját szolgáltatják – most pedig a középkategória tetejére pozicionált, idei CES-en bemutatott GeForce RTX 3060-hoz készült egy újabb, GA106-os lapka, amit rögtön meg is vizsgáltunk alaposabban.

Az Ampere architektúra alapvető működéséről az korábbi cikkünkben már bővebben írtunk, de most egy újabb GPU-ról van szó, így érdemes ezt is kielemezni. A GA106 kódnevet viselő lapka a nagyobb verzióhoz hasonlóan a Samsung 8 nm-es node-ján készül, viszont már "csak" 12 milliárd tranzisztorból épül fel, miközben a kiterjedése 276 mm².

NVIDIA GA106
NVIDIA GA106 [+]

Multiprocesszorai nem változtak, ahogy strukturális felépítése sem, vagyis az NVIDIA továbbra is egy raszteres és egy úgynevezett PolyMorph részre vágja a hagyományos értelemben vett setup motort. Az előbbi egységből három található a GA106-ben, és egy raszter motor maximum öt darab Texture Processor Cluster (TPC) ellátásáról gondoskodik. Ezt a felállást a vállalat – szokás szerint – Graphics Processing Clusternek (GPC) nevezi. A raszter motor órajelenként 16 pixelt képes feldolgozni, ami a GA104 esetében a teljes lapkára nézve 48 pixelt jelent, amely adat egyensúlyban van a 48 blending egységgel is, azaz a friss GPU ezen a ponton kiegyensúlyozott.

A TPC-kben található PolyMorph motor továbbra is a geometriával kapcsolatos munkálatokat végzi, és mivel a GA106-ben 15 TPC található, némi logikával kikövetkeztethető, hogy ugyanennyi PolyMorph motor van a lapkában. A ROP-blokkok az Ampere architektúrán belül, párosával beköltöztek a GPC-be, de képességeik nem módosultak, tehát továbbra is 8 blending és 32 Z mintavételező egység található bennük.

A GA106 3072 kB megosztott L2 gyorsítótárat kap, és ehhez kapcsolódik mostantól a GDDR6 szabványú memóriákat támogató memóriavezérlő, ami a friss lapka esetében 32 bites csatornákra szétosztott, 192 bites buszt eredményez. A GPU-ban található még két DMA motor, emellett adott a PCI Express 4.0 támogatása is. A GeForce RTX 3060-ben nincs minden részegység aktiválva, az NVIDIA az egyik GPC-ben egy TPC-t letilt. Ezzel a módszerrel – szokás szerint – növelhető a lapka kihozatala.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés