Színre lép a Radeon HD 7970 videokártya

A Radeon HD 7970

Az első Tahiti cGPU-ra épülő kártya a Radeon HD 7970 nevet kapta, amely gyakorlatilag a HD 6970 közvetlen utódjának tekinthető. Ez utóbbi az előző Radeon sorozat leggyorsabb, egyetlen GPU-ra építkező tagja volt.


Az első szériás referencia Radeon HD 7970 [+]

A referenciakártyára pillantva találhatunk néhány közös vonást az előddel, hiszen 28 centiméteres hosszúságával ez is tekintélyt parancsoló. A formavilág némileg változott, ugyanis a HD 6900-asok szinte szabályos tégla alakja helyett itt már egy tetszetősebb, lekerekített dizájnról beszélhetünk. A matt műanyagburkolatot egy tükröződő felületű váltotta, ami szinte mágnesként vonzza az ujjlenyomatokat.


[+]

A kártyára szokás szerint felkerültek a CrossFire hidak, melyek segítségével akár négy HD 7970-et is egy csokorba lehet fogni a számítási teljesítmény növelésének érdekében. Ezek mellett balról a HD 6900-as sorozatnál bevezetett BIOS kapcsoló látható, mely talán leginkább az első HD 6950 sorozatnak köszönhetően vált ismertté. Az egyszerű analóg kétállású kapcsoló segítségével a kártyán található két BIOS közül választhatunk. Az egyik egy fix tartalmú ROM, amely természetéből adódóan nem írható felül, míg a másik egy EEPROM, amely a már jól ismert szoftveres úton bármikor frissíthető. Amennyiben valami balul sülne el a folyamat közben, akkor visszakapcsolhatunk az eredeti állásba, ezzel megkímélve magunkat egy kisebb (vagy nagyobb) kellemetlenségtől.


[+]

A kártya másik végén a tápcsatlakozók találhatóak, szám szerint kettő. Ezek egy 6 és egy 8 tűs aljzatból tevődnek össze, melyeken keresztül 225 wattot vehet fel a kártya. Mindehhez hozzájöhet még további 75 watt a PCI Expressen keresztül, amivel együtt összesen 300 wattból gazdálkodhatunk.

Az elődhöz képest a hátlapon is láthatunk változásokat. Az eddigi két DVI portból az egyik eltűnt, helyét a meleg levegő szabad távozását biztosító rácsozat folytatása vette át, azaz a hiányzó port a hűtési hatékonyság növelésének áldozata lett. Azért talán a legtöbb potenciális vásárló még így sem fog kétségbe esni, hisz megmaradt egy dual-link DVI-I, amelyet egy 3 GHz-es HDMI 1.4a, illetve két mini DisplayPort 1.2 HBR2 követ. Az új verziójú HDMI és DisplayPort interfész segítségével az újdonság egy kimenetről is képes kiszolgálni a 4096x2160 pixel felbontású monitorokat, ami a korábbi termékeknek legalább kettő interfész befogásával sikerül. A 3 GHz-es HDMI, továbbá lehetőséget biztosít 60 darab sztereó 3D-s, Full HD felbontású képkocka továbbítására projektív módban. Emellett szintén újítás, hogy az új grafikus kártyán a sztereó 3D már DisplayPort bemenettel felszerelt kijelzőkkel is működik hárommonitoros Eyefinity módban. Egy megfelelő HUB segítségével a HD 7970-re összesen hat megjelenítőt csatlakoztathatunk, hála az Eyefinity 2.0-s verziójának. További újítás, hogy a szintet lépett Eyefinity mindegyik csatlakoztatott kijelzőhöz külön nyolccsatornás hangfolyamot is képes rendelni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés