Információmorzsákat csepegtetett el a Polarisról az AMD

A Polaris 10 és 11 képességei majdnem kiderültek, de a fontos adatokkal azért még adós a cég.

Az AMD az idei E3-on lényegében bejelentette, hogy három Radeon VGA-val gazdagodik hamarosan a piac, amelyeket az alábbi hírben be is mutattunk. A vállalat azonban engedélyezte az E3-as zárt prezentáció publikálását, ami tartalmaz érdekességeket, noha teljes képet még így sem ad.


[+]

A legfontosabb kiemelni, hogy két lapka érkezik, Polaris 10 és Polaris 11 jelzéssel. Előbbiben 256 bites memóriabusz és 36 CU lesz, ami összesen 2304 shader részelemet jelent. Utóbbi 128 bites memóriabuszt és 16 CU-t kap, ami egyenlő 1024 shader részelemmel. Ezek a számok az AMD-től kapott információk szerint a teljes lapkát jelentik, vagyis nincs a GPU-kban letiltott extra CU, vagy más extra részegység. Utóbbi annak köszönhető, hogy a GlobalFoundries 14 nm-es LPP node-ján elég jól alakul a kihozatal. Maga a memóriavezérlő alapvetően GDDR5 szabványú memóriát támogat, de lehetőség adott a GDDR5X-re is, ugyanakkor ezt a memóriát annyira kis mennyiségben gyártja a Micron, hogy a piac nagy mennyiségű ellátására tervezett termékeken egyelőre nem éri meg bevetni.

Bár a legtöbb érdeklődés a Polaris 10-re vonatkozik, valójában a Polaris 11 kínál olyan dolgokat, amely fontos lehet például a mobil eszközök számára. A legtöbb nagyon vékony notebook például azért nem használ GPU-t, mert pusztán a dizájn vékonysága ezt nem engedi meg. Bár itt a belépőszintű megoldások tokozását tényleg vékonyra tervezik, de ezek teljesítménye nem sokkal több, mint amit az erősebb IGP-k kínálnak. A Polaris 11 egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy a tokozása rendkívül vékony, így a lapka integrálásával a platformdizájn magassága nem lesz több az aktuális belépőszintű opcióknál. Ez gyakorlatilag lehetővé teszi a gyártóknak, hogy a rendkívül vékony notebookokat új teljesítményszintre emeljék.


[+]

A leggyorsabb Polaris 11-es GPU-t használó mobil opció a Radeon RX 480M lesz, ami egy Core i7-4600M társaságában nagyjából 7200 pontot ér el a 3DMark 11-ben és 4070 pontot a 3DMark Fire Strike tesztjében, miközben a TDP limitje csupán 35 watt. Ez jobb teljesítmény a notebookokban viszonylag sűrűn használt GeForce GTX 960M-nél, miközben az új GPU az energiaigény tekintetében beéri a felével.

Az asztali piacra szánt Radeon RX 470 esetében az AMD a Radeon R9 270X vagy hasonló teljesítményű VGA-val rendelkező felhasználókat célozza meg. Az új VGA 110 wattos átlagos fogyasztás mellett nagyjából kétszer jobb teljesítményt kínál a 180 wattot fogyasztó Radeon R9 270-nél. A hatékonyság tekintetében az előrelépés 2,8-szeres.

Sajnos az AMD továbbra is titkolja, hogy az új Hitman alatt valójában mire képes a Polaris, mivel a Radeon RX 470-et megint belekergették a vertikális szinkron által kreált limitbe, így csak a 60 fps-re vonatkozó átlagot közölték a bemutatón, de így is elég volt az előny, hogy kétszeresen felülmúlja a Radeon R9 270X-et.

A legjobb vételnek egyébként innen a Radeon RX 470 tűnik, 150 dollárért kínál olyan magas tempót, amire már rég nem volt példa a VGA-piacon. Tulajdonképpen ezzel visszatért az igazi középkategória, amit évek óta hiányolnak a potenciális vásárlók.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés