Új termékkategóriába érkezik az AMD csúcs-Radeonja

Az AMD a tegnapi "Capsaicin" rendezvényen végre leleplezte a Radeon Pro Duo nevű VGA-t, amelyet már nagyjából háromnegyed évvel korábban is bemutattak, de akkor csak vizuálisan, így semmi sem derült ki róla. Persze sok titkot nem lehetett rejtegetni, hiszen tudható volt, hogy két darab Fiji kódnevű cGPU kerül a nyomtatott áramköri lapra, ami eléggé behatárolta a lehetőségeket.


[+]

A Radeon Pro Duo így gyakorlatilag két darab Radeon R9 Fury X egy kártyába zsúfolva. A két darab grafikus vezérlő egyenként 4096 shader részelemet, 256 textúrázó csatornát és 64 blending egységet tartalmaz, míg a 4096 bites memóriabuszukhoz 4 GB-nyi HBM memória kapcsolódik. Az 1 GHz-es PowerTune órajelnek hála, az elméleti maximális számítási teljesítmény 16 TFLOPS fölött lesz, miközben a fogyasztás 350 watton belül marad, a memória-sávszélesség pedig GPU-nként 512 GB/s.


[+]

Mivel a Radeon Pro Duo az új generációs API-kkal tarkított éra első több GPU-s megoldása, így a termékkel kapcsolatban meg kell jegyezni pár dolgot. A DirectX 12 és a Vulkan API nem támogatja a hagyományos több GPU-s működést, ideértve a CrossFire-t és persze az SLI-t is. Ehelyett egy úgynevezett multiadapter mód van mindkét API-ban, ami explicit kontrollt ad a fejlesztők kezébe a több GPU kihasználásakor. Ennek az előnye, hogy sokkal egzotikusabb formában is igénybe vehető több GPU ereje, ami hatékonyabb kihasználást tesz lehetővé. Például rögtön azt is, hogy a GPU-khoz tartozó memóriaterületek összeadódnak, tehát nem egymás másolatai lesznek. Emiatt a Radeon Pro Duo tekinthető 8 GB-os VGA-nak is, mert a különböző multiadapter módok lehetővé teszik a videomemória szabad felhasználást a fejlesztők számára. Ez persze visszamenőleg is igaz az összes több GPU-s konfigurációra, amelyek támogatják az új API-kat.

A Radeon Pro Duo azonban elsődlegesen a virtuális valósághoz készült. Egy furcsa helyzet állt ugyanis elő a piacon, mivel eddig azt lehetett mondani, hogy egy GPU-val lehet a legjobb hatékonyságot elérni. Persze a multiadapter funkcióval elérhető explicit kontroll bőven segít a több GPU-s rendszereknek is, de ezek maximum csak rendkívüli mértékben megközelíthetik az egy GPU-s konfigurációk hatékonyságát, de felülmúlni nem fogják. A normál, monitoron történő játékra tehát az egy GPU marad a legjobb opció, a több GPU pedig megfontolandó alternatíva. A virtuális valóságban azonban megfordul a helyzet. Ezen a területen a két szem számára külön képkocka készül, amelyet ugyan egy GPU is leképezhet, de hatékonyabb, ha a két szem számára szánt különálló képkockát két grafikus vezérlő számolja ki. Ez a Radeon Pro Duo megszületésének fő oka, ugyanis a virtuális valóság területén egy ilyen felépítésű hardver adhatja a legjobb élményt.

A fentiek azonban nem olyan egyszerűek, hogy kézenfekvő lenne az irány. A virtuális valósághoz fejlesztett futtatási és fejlesztői környezetek ugyanis az aktuális API-kra vannak tervezve. A fő probléma az, hogy a mai szabványos grafikus API-k az input assembler lépcsőben nagyon korlátozott működésre vannak felkészítve. Gyakorlatilag képesek elfogadni egy kamerapozíciót, amely megfelel a jelenetben számolt pozíciónak és ennyi. Ez gyakorlatilag a sztereó 3D-hez is jó, de a skálázhatósághoz az lenne az ideális, ha a két szem számára már a jelenet szintjén is különállóan legyen kezelve a két kamera. Amellett tehát, hogy kézenfekvőnek tűnik a két GPU-s koncepció a virtuális valósághoz, borzalmasan nehéz kivitelezni, amikor a grafikus API-kat nem ehhez tervezték. Az AMD számára itt jön képbe a Mantle öröksége. A vállalat a korábbi tervekkel ellentétben ezt az API-t nem tette közkincsé, persze a Vulkan API ebből született meg, de a Mantle-t megtartották maguknak, és utóbbinak hála úgy alakítják át, ahogy akarják. Ez pedig tökéletes alap volt a LiquidVR-nek.

Az úgynevezett Affinity Multi-GPU képesség az, ami hatékonnyá teszi a két GPU-s módot a virtuális valóságon belül, és ehhez szükség van arra, hogy részben a Mantle input assembler lépcsője legyen felhasználva a szabványos API-k konstrukciója helyett. Ezt a LiquidVR API interoperabilitással éri el, jelenleg csak DirectX 11-es támogatással, de az év későbbi részében beépül a DirectX 12 és a Vulkan támogatása is.

Az AMD az új Radeon mellett bejelentett egy VR Ready programot is. Utóbbi lényegében hasonló az NVIDIA VR Ready programjához, tehát a szintén matricázásra szolgáló Oculus Ready program úgymond kiegészítése a célja azzal a különbséggel, hogy az AMD bevezet egy apróbb, de annál fontosabb extrát.

Az alap matrica a VR Ready Premium lesz, amelyet gyakorlatilag a Radeon R9 290, 290X, 390, 390X, Nano, Fury és Fury X VGA-val felszerelt, Oculus Ready hitelesítést birtokló PC-k kaphatnak meg. Innen kitalálható az is, hogy az AMD VR Ready Premium és persze az NVIDIA VR Ready programok gyakorlatilag az Oculus Ready hitelesítés másolatai, tehát azon kívül, hogy szépen fognak mutatni a matricák a komplett PC-ken, túl sok jelentőségük nincsen, mert semmi újat nem követelnek az Oculus saját programjához képest. Ezzel gyakorlatilag az AMD VR Ready Premium és az NVIDIA VR Ready programok inkább marketingcélt szolgálnak.

Az AMD ugyanakkor bevezet egy VR Ready Creator hitelesítést, amelyhez hasonlóval még nem rendelkezik a piac. Ennek már valóban van értelme, ugyanis olyan követelményeket fogalmaz meg, amelyek túlmutatnak azon, amit például az Oculus előír. Az AMD sosem rejtette véka alá, hogy az Oculus hitelesítése túl felületes, ugyanis a megkövetelt élmény csak a minimum, amit el kell érni, de ennél jóval jobbra van szükség. Példaként említhető az a követelmény, amely szerint az Oculus SDK-val futtatott demókon az úgynevezett "motion-to-photon" késleltetés nem lehet nagyobb 20 ezredmásodpercnél. Az AMD azonban korábban ragaszkodott ahhoz, hogy legyen egy hitelesítés a 10 ezredmásodperc alatti késleltetésre, mivel ez ad igazán jó minőséget. Ez vélhetően azért nem lett bevezetve, mert az AMD-n kívül senki más nem tudja elérni. Még ha épít is bárki egy Radeon Pro Duo alternatívát, akkor sem történik semmi, mert az AMD-nek nem maga a nyers hardver adja a lehetőséget az extrém alacsony késleltetési értékek elérésére, hanem a Mantle API-ra épülő LiquidVR futtatási környezet.

A VR Ready Creator és a követelményeinek megfelelő Radeon Pro Duo elsődlegesen a tartalomkészítőknek szól, ahol tényleg annyira magasan van a minőségi léc, hogy a normál, gyakorlatilag Oculus hitelesítést másoló követelmények egyszerűen nem elég jók. Emiatt például a Crytek bejelentette, hogy a VR First akadémiai programjuk során csak AMD Radeon VGA-kra építenek. A VR First már létezik egy ideje, de eddig csak egy egyetem volt a része, viszont hamarosan további hét egyetem csatlakozik. Ezzel megindult a virtuális valóság az akadémiai szinten is, ami minden kialakuló iparág számára egy fontos lépés.

A Radeon Pro Duo a második negyedévben érkezik 1499 dolláros áron. Az AMD nem titkoltan ezzel a termékkel szeretné beindítani a VR iparágat, megoldva a tartalomkészítők problémáinak egy részét. A vállalat azt is kiemelte, hogy Jon Peddie Research legfrissebb elemzése szerint a dedikált headsetekre lebontott VR-piac 83%-át uralják majd.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés