2019. február 16., szombat

Útvonal

Tesztek » Hálózat rovat

A sima, a játékos és a modemes

Három WiFi routert teszteltünk a 20 éves tapasztalatra visszatekintő D-Link terebélyes kínálatából.

DI-624+ - WiFi router

Június végén ünnepelte 20. születésnapját a D-Link. Az 1986-ban, csupán négy alkalmazottal induló vállalat mára 1800 embert foglalkoztat a világ több mint száz országában. A D-Link elsősorban az otthoni, kis- és közepes irodai felhasználókat célozza meg termékeivel. Ma a kínálatának alapját képező WiFi routerek közül ismerkedünk meg hárommal, de D-Link címkével kaphatunk vezetékes hálózati rendszereket, otthoni multimédiás berendezéseket vagy akár komolyabb, vállalati hálózati elemeket is.

Hirdetés

A DI-624+ WiFi router az AirPlusG+ termékcsaládba tartozik. A Texas Instruments chipeket használó eszközök 54 Mbps-os csúcssebességre képesek, és kompatibilisek a 22 Mbps-os szabvánnyal is. A DI-624+ a megszokott router-kiegészítőkkel érkezett. A táp és használati útmutató mellett kék hálózati kábelt, gumilábakat és állványokat találtunk. A csomaghoz 30 napos PC-cillin Internet Security 12 biztonsági szoftver is jár.

A router tápja helytakarékos, vékony. Maximális teljesítménye 12,5 W, amit 5 volton 2,5 amper formájában ad le.

A szürke-ezüst kombinációjú ház klasszikus D-Link formát kapott, felül bemélyedő gyári logoval. A lapos, szögletes forma praktikus, két végén szellőzőnyílások vannak. A mellékelt lábakkal fel is állítható, hogy kevesebb helyet foglaljon.

Az előlapon a szokásos jelzőlámpák sorakoztak. Balról a tápellátást jelző kezdi a sort, majd jön az üzemről, külső hálózatról és vezeték nélküli hálózatról informáló lámpácska. A sort a vezetékes csatlakozók négy LED-je zárja.

Hátul a fények egy részéhez tartozó csatlakozók sorakoznak. Balra, a leszerelhető antenna mellett van a négy vezetékes LAN, majd a WAN aljzat. Őket követi a kis reset gomb és a táp csatlakozója.

Alul, a címkén olvashatjuk az eszköz MAC címét. A házat csupán két csavar tartja össze és ugyanennyi falra rögzítő fül van rajta. Kialakításuk olyan, hogy bármilyen irányban biztonságosan használhatóak.

Az oldalsó szellőzőnyílásokba illenek a pici gumilábak, melyeket úgy alakítottak ki, hogy segítségükkel több D-Link dobozka is egymásra pakolható legyen.

A nyomtatott áramkör közepén egy Texas Instruments chip terpeszkedik, ahogyan a rádiós egységnek helyt adó mini-PCI foglalatban is. Látható, hogy az antenna egyik része a külső rudacskához vezet, de a másik a router házához csatlakozik. Első ránézésre hiányozhat az adatátvitelhez szükséges RAM modul és a vezérlőszoftvert tartalmazó Flash ROM; ezek a rádiós egység alá bújtak.

A router vezérlését ellátó Texas Instruments chipről közelebbit nem sikerült kideríteni, és a D-Link weboldala sem árult el róla túl sokat. Lényegében nem is fontos, mi lapul a motorházfedél alatt, ha jól teszi a dolgát. A négy vezetékes aljzat, WAN és WiFi kapcsolását Marwell 88E6060 végzi, a rádiós részen pedig egy Texas Instruments TNETW1130GVF dolgozik.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.