Hirdetés

Edimax - új forma, új sebesség

Hirdetés

BR-6504n Draft N router

Új varázsszó van születőben a vezeték nélküli hálózatok világában – Draft N. Ezzel jelölik azokat az eszközöket, melyek támogatják az egyelőre nem véglegesített, de a 2.0-s verzióval az elfogadáshoz immár közel került Wi-Fi szabvány, az IEEE 802.11n tervezetét. Az új technológia eddig nem látott vezeték nélküli átviteli sebességet ígér elődjénétől jóval nagyobb hatótávolsággal. Egyik alapja a MIMO (multiple in, multiple out) sugárzás, amit korábban már bemutattunk. Az elsők között jelentkezett MIMO-s termékekkel az Edimax. Ugyan hatótávolságuk már nagyobb volt az IEEE 802.11g lehetőségeinél, de sebességben még nem voltak a csúcson. Most a Draft N 2.0 érában megjelent az Edimax nMax termékcsaládja, mely a 300 Mbps-os elvi csúcssebességet is magáénak mondhatja. Megjelenésben sem akart lemaradni az Edimax konkurensei mögött, ezért új kabátot szabatott routerének, és a dobozok formatervét is módosította: kevesebb vörös, szinte semmi fekete, még több fehér.

Az új, gyors útválasztó a BR-6504n típusjelet kapta. Egyáltalán nem meglepő, hogy az Asus és D-Link termékei után az Edimax is a fehér színt választotta. A műanyag külső szép fényes felületű, mintha bálba készülne az eszköz, nem pedig csomagokat irányítani. Tetejébe Edimax feliratot süllyesztettek; hasonlót is láttunk már például régebbi D-Linkeken.

Talán az amerikai izomautók szerelmese volt az új forma megálmodója, mert a router kijelzőpanelje magában hordoz valamit a 80-as években gyártott – és előszeretettel tovább tuningolt – Camaro Z28 fenekéből.

Persze, az éleket modernizálták (értsd: lecsiszolták), de a vaskos lökhárító fölött kissé égbe néző lámpatest rejtett motívumát az első pillanatban kiszúrtuk. Kár, hogy a router az esetek többségében valami félreeső helyen csücsül, így külleme nem nagyon érvényesül.


Chevrolet Camaro Z28 (1981) – forrás: www.nastyz28.com

A Draft N-es MIMO routerek fő jellemzője a három antenna. Ezen a téren nem fukarkodott az Edimax, és a korábbi termékein megismert, átlagosnál nagyobb teljesítményű pálcáit szerelte fel. Igaz, itt nem 4, hanem csak 3 dBi-esek. Szokatlan, hogy a WAN aljzat a – hátulról nézve – jobb szélre került. A harmadik különös részlet a bal oldali tápcsatlakozó mellett lévő reset gomb WPS felirata, mely a Wi-Fi Protected Setupra utal. Segítségével biztonságosabban beállítható az egyes kliensek vezeték nélküli kapcsolata, mert a hozzájuk tartozó gépen a hálózat titkosításának kódját sem kell begépelni.

Alul is találtunk egy kedves formai játékot. A tervező Edimax feliratú tésztaszaggatót integrált ide. Kár, hogy nem tükrös a forma, mert így olvashatatlan lesz a vele készített dombornyomat.

Felmerül a kérdés, miért kell egy router fenekére a gyártó logóját tenni? Azért, mert az új Edimax router az élére állítható. Ehhez a fenéklemez két vájatába illeszthető, szintén Edimax feliratos tartót használhatjuk.

Azért szeretjük az Edimaxot, mert kedvező áron is megbízható és jó teljesítményű termékeket prezentált. A Draft N-es eszközökre viszont az a jellemző, hogy a folyamatos árcsökkentések ellenére is nagyon drágák a felhasznált Atheros, Broadcom, Intel és hasonló neves chipkészletek miatt. Vegyes érzésekkel konstatáltuk, hogy az Edimaxban kedvezőbb árú Ralink lapkák vannak, melyek közül az irányítási feladatokat ellátó RT1310A-ról nem is találtunk információt. Vajon milyen lesz a hatótávolság és az átviteli sebesség? Minden bizonnyal kielégítő, mert a Ralink RT2800-as termékcsaládot is bevizsgálta a Wi-Fi Alliance, és megfelelőnek találta.

Az operációs rendszert és a kezelőfelületet tároló Flash-ROM a nyomtatott áramkör túloldalára szorult.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • D-Link eszközök 802.11n-alapokon

  Kíváncsian vártuk, hogy a Rangebooster N 650 termékcsalád tagjai mennyivel teljesítik túl a korábbi Wi-Fi eszközök sebességét.

 • N-re vált a USRobotics is

  Újabb gyors, Draft N-es Wi-Fi készlet járt nálunk, ezúttal a USRobotics boszorkánykonyhájából.

 • Asus Wi-Fi az N-edik dimenzióban

  Majdnem két éve, hogy MIMO-s eszközöket próbáltunk ki az Asustól. Vajon hová fejlődtek azóta a 802.11n tervezetre alapozó termékek?

 • N-es Wi-Fi a Conceptronictól

  Megnéztük, milyen gyors a hálózati eszközök terén kevéssé ismert gyártó 802.11n szabványtervezettel kompatibilis Wi-Fi készlete.

Előzmények

Hirdetés