Hirdetés

Edimax AC-M1000 - hálózati karmester

Hirdetés

Hardver

Nem is gondolná az egyszeri felhasználó, hogy milyen bonyolulttá nőheti ki magát egy kisebb vállalat hálózati rendszere. Ha többre van szükség, mint pár számítógép és nyomtató összekapcsolására, akkor sokféle megoldás jöhet számításba. Ezek egyike mai tesztalanyunk – és a hozzá hasonló termékek –, az Edimax AC-M1000, amely egy Network Access Controller, vagyis hálózati hozzáférésvezérlő. Bizonyos funkciói olyanok, mint az egyszerűbb útválasztókéi, de sokkal többet tud náluk; szervereket, Wi-Fi elérési pontokat, különböző hálózati hozzáférési módokat kezel, megkönnyíti a rendszergazdák dolgát.

Maga a készülék egy 243 x 150 x 46 mm-es, 1,4 kilogrammos fémdoboz, melyhez egy kis tápegységet, hálózati kábelt, CD-t, telepítési útmutatót és egy soros portos konzolkábelt is adnak.

A szokásos kis routereknél nem csak anyagában, hanem megjelenésében is komolyabb az AC-M1000. Az elején tíz Ethernet csatlakozó látható, melyekből kettő WAN oldali port külső hálózatok felé, a maradék nyolc pedig LAN kapcsolót alkot. A gépezet és az egyes aljzatok állapotáról tizenkét LED ad némi tájékoztatást.

A hátsó panel bal oldalára került a picike reset gomb, a soros terminál kivezetése, a túloldalra pedig a táp aljzata.

A doboz alján és oldalán érdekes fémfülek vannak, melyek funkciójára nem sikerült rájönnünk. Talán valamilyen tárolórekeszbe rögzítésre szolgálnak. Az AC-M1000 alján falra szerelést segítő vágatokat és gumilábakat is találtunk. A címkén feltüntették a MAC címét.

Belül kék nyomtatott áramkörre leltünk, amelynek közepén egy Intel chip terpeszkedett. Az XScale architektúrájú IXP425 hálózati processzor a berendezés lelke. A NYÁK bal oldalán üresen áll egy mini-PCI foglalat, jobbra pedig egy gombelem és a kétszer négy portos kapcsoló elektronikája látható.

A hátoldalon négy RAM és két Flash ROM chip sorakozik. A bal oldalon látható Infineon ADM6999 chip vezérli a nyolc LAN aljzatot és egyéb hálózati funkciókat is ellát. AZ AC-M1000 nagyobb testvérében, az AC-M3000-ben a szomszédos aljzat sem marad üresen.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

Hirdetés