Hirdetés

Hogy távolabbra elérjen a Wi-Fi

Level One router és antennák

Manapság rengeteg pénzt elkérnek az új, nagyobb hatótávolságú és nagyobb adatátviteli sebességű vezeték nélküli eszközökért. Mi is teszteltünk már MIMO-s eszközöket; tényleg nagyobb a csúcssebességük és a hatótávolságuk is, de talán nem olyan mértékben, mint amennyivel drágábbak. Ma a Level One termékeivel megpróbáljuk más irányból megközelíteni a sebesség és hatótávolság kérdését, egy routert és két kiegészítő antennák tesztelünk.

Hirdetés

A WBR-3408 router felszerelését és tudását tekintve is átlagosnak mondható. Egy CD-t, rövid használati útmutatót, szokásos antennát és egy aránylag méretes tápegységet mellékeltek hozzá, az Ethernet kábel viszont kimaradt a standard felszerelésből – sebaj.

Maga a router kissé konzervatív formájú, ha a szobadísznek is beillő Asusokhoz vagy D-Linkekhez hasonlítjuk, de funkcióját így is tökéletesen ellátja, ráadásul egészen kicsit, nem foglal túl sok helyet. Elején a megszokott feliratok és kontrollámpák láthatóak, melyek a dobozka állapotáról, a vezetékes és vezeték nélküli hálózati kapcsolatokról informálnak.

Hátul pont annyi a hely, hogy az antenna, a WAN- és a négy LAN-csatlakozó, a pici reset és a tápcsatlakozó elférjen egymás mellett. Az oldalfalon pár szellőzőnyílás is megfigyelhető.

Alul további nyílásokra, négy gumilábra és a fontosabb adatokat tartalmazó címkére leltünk. A MAC cím mellett nem találtuk az alapértelmezett IP címet, így a webes felület eléréséhez keresgéli kell egy kicsit a hálózaton vagy a használati útmutatóban.

Belül, a kék nyomtatott áramkörön a megszokott alkatrészek sorakoztak. A fekete borda alatt Marvell 88W8510vezérlőchip szorgoskodik, a pici fémdobozban pedig minden bizonnyal szokásos társa, egy 88W8010 áramkör bújik meg. A készletet egy szintén Marvell hálózati vezérlő, a vezetékes Ethernet aljzatok kapcsolója, egy kis RAM és az operációs rendszert tároló flashmemória egészíti ki.

A router hatótávolságát erősebb antennákkal próbáltuk meg növelni. Az egyik az „omnidirectional”, azaz körsugárzó, 7 dBi-s (az átlagos routereken 2–4 dBi-s antenna van), 2,4 GHz-es frekvenciasávban dolgozó Level One OAN-1070 volt. Ezzel a beltérbe szánt antennával állítólag 400–450 méterre növelhető a hálózat hatótávolsága. Kicsit faramuci, hogy belső antennához kültérre jellemző adatot adtak meg.

Maga az antenna jó nagy, talapzattal együtt 30 cm-es. A vaskos, mágneses és gumilábas állvány nagyon praktikus és elég stabil, nem dől fel benne az antenna, ráadásul másfél méteres vezetéke is van, így még jobb helyre tehetjük. Az antenna közvetlenül a routerre vagy hálózati adapterre is csatlakoztatható.

Másik távolságnövelőnk egy Level One WAN-1160 irányított antenna volt. Ez annyit jelent, hogy nem sugároz körkörösen, csak egy megadott zónában. Emiatt praktikusabb számítógépekkel használni, ha tudjuk, milyen irányban van a router (vagy egyéb eszköz), amire csatlakozni szeretnénk. A WAN-1160 nemcsak 2,4 GHz-es, hanem 5 GHz-es tartományban is dolgozik. Az előbbiben 6 dBi, az utóbbiban 8 dBi érték jellemzi. Lefedési iránya függőlegesen 65, illetve 60 fok, vízszintesen 70, illetve 50 fok frekvenciától függően. A kis szögletes antennának fix talapzata és egyméteres vezetéke van.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés