Hirdetés

2017. október 19., csütörtök

Útvonal

Tesztek » Hálózat rovat

Hogy távolabbra elérjen a Wi-Fi

A Level One routerét és két olcsó, de hatékony antennáját teszteltük.

Level One router és antennák

Manapság rengeteg pénzt elkérnek az új, nagyobb hatótávolságú és nagyobb adatátviteli sebességű vezeték nélküli eszközökért. Mi is teszteltünk már MIMO-s eszközöket; tényleg nagyobb a csúcssebességük és a hatótávolságuk is, de talán nem olyan mértékben, mint amennyivel drágábbak. Ma a Level One termékeivel megpróbáljuk más irányból megközelíteni a sebesség és hatótávolság kérdését, egy routert és két kiegészítő antennák tesztelünk.

Hirdetés

A WBR-3408 router felszerelését és tudását tekintve is átlagosnak mondható. Egy CD-t, rövid használati útmutatót, szokásos antennát és egy aránylag méretes tápegységet mellékeltek hozzá, az Ethernet kábel viszont kimaradt a standard felszerelésből – sebaj.

Maga a router kissé konzervatív formájú, ha a szobadísznek is beillő Asusokhoz vagy D-Linkekhez hasonlítjuk, de funkcióját így is tökéletesen ellátja, ráadásul egészen kicsit, nem foglal túl sok helyet. Elején a megszokott feliratok és kontrollámpák láthatóak, melyek a dobozka állapotáról, a vezetékes és vezeték nélküli hálózati kapcsolatokról informálnak.

Hátul pont annyi a hely, hogy az antenna, a WAN- és a négy LAN-csatlakozó, a pici reset és a tápcsatlakozó elférjen egymás mellett. Az oldalfalon pár szellőzőnyílás is megfigyelhető.

Alul további nyílásokra, négy gumilábra és a fontosabb adatokat tartalmazó címkére leltünk. A MAC cím mellett nem találtuk az alapértelmezett IP címet, így a webes felület eléréséhez keresgéli kell egy kicsit a hálózaton vagy a használati útmutatóban.

Belül, a kék nyomtatott áramkörön a megszokott alkatrészek sorakoztak. A fekete borda alatt Marvell 88W8510vezérlőchip szorgoskodik, a pici fémdobozban pedig minden bizonnyal szokásos társa, egy 88W8010 áramkör bújik meg. A készletet egy szintén Marvell hálózati vezérlő, a vezetékes Ethernet aljzatok kapcsolója, egy kis RAM és az operációs rendszert tároló flashmemória egészíti ki.

A router hatótávolságát erősebb antennákkal próbáltuk meg növelni. Az egyik az „omnidirectional”, azaz körsugárzó, 7 dBi-s (az átlagos routereken 2–4 dBi-s antenna van), 2,4 GHz-es frekvenciasávban dolgozó Level One OAN-1070 volt. Ezzel a beltérbe szánt antennával állítólag 400–450 méterre növelhető a hálózat hatótávolsága. Kicsit faramuci, hogy belső antennához kültérre jellemző adatot adtak meg.

Maga az antenna jó nagy, talapzattal együtt 30 cm-es. A vaskos, mágneses és gumilábas állvány nagyon praktikus és elég stabil, nem dől fel benne az antenna, ráadásul másfél méteres vezetéke is van, így még jobb helyre tehetjük. Az antenna közvetlenül a routerre vagy hálózati adapterre is csatlakoztatható.

Másik távolságnövelőnk egy Level One WAN-1160 irányított antenna volt. Ez annyit jelent, hogy nem sugároz körkörösen, csak egy megadott zónában. Emiatt praktikusabb számítógépekkel használni, ha tudjuk, milyen irányban van a router (vagy egyéb eszköz), amire csatlakozni szeretnénk. A WAN-1160 nemcsak 2,4 GHz-es, hanem 5 GHz-es tartományban is dolgozik. Az előbbiben 6 dBi, az utóbbiban 8 dBi érték jellemzi. Lefedési iránya függőlegesen 65, illetve 60 fok, vízszintesen 70, illetve 50 fok frekvenciától függően. A kis szögletes antennának fix talapzata és egyméteres vezetéke van.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Edimax Wi-Fi eszközök

    Az Edimax egy nyomtatószerveres routerét, egy Wi-Fi hozzáférési pontját és egy nagy antennás, USB-s Wi-Fi adapterét próbáltuk ki.

  • Edimax AC-M1000 - hálózati karmester

    Bemutatjuk az Edimax kiterjedt hozzáférés-vezérlési és router funkciókkal ellátott eszközét.

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.