Hirdetés

Asus WL-700gE - több, mint router

Hirdetés

Külső

Az Asus egyre komolyabban veszi az otthonra és kisebb irodákba szánt vezeték nélküli eszközöket. A WL-500g Deluxe routert azért szerettük, mert rengeteg egyedi firmware született hozzá, az otthoni moddolók kedvence volt. A WL-530g piciségével hódított, a WL-566gM pedig MIMO-s sebességével hengerelt le. Most mégis egy olyan eszköz került boncasztalunkra, amely túltesz elődein. A WL-700gE első látásra leginkább nagy és fehér. Alapterülete 241 x 161 mm, tömege pedig majdnem másfél kilogramm, szóval alig kisebb egy mini notebooknál. Két oka van a nagyságnak. Az első, hogy a tápegységet a routerbe költöztették, a második pedig a 3,5 hüvelykes, 250 GB-os merevlemez, amely szintén a motorházfedél alatt bújik meg. A belső táp nagy előnye, hogy nem kell külön szenvedni még egy kolonccal.

Ezzel a fehér színnel és a visszafogott formával már találkoztunk a MIMO-s WL-566gM-nél, de most, így nagyban is bejött. Egy „baja” van a 700-asnak, hogy csak egy külső antennája van, így még nem tudja a gyors IEEE 802.11n-es átviteli szabványt. Egyetlen antennája legalább jó nagy, ez az átlagosnál nagyobb hatótávolságot sejtet. A bátrabbak élére is állíthatják a gépet, mert a meglepően nehéz tartó stabil alapot biztosít.

A fehérrel jól harmonizáló ezüstös előlapon a szokásos feliratok és LED-ek mellett ki-/bekapcsoló és másoló gombot, valamint USB csatlakozót, no meg szellőzőnyílásokat látni. Hátul is majdnem minden a szokásos: balra tápcsatlakozó, mellette reset gomb, majd Ethernet aljzatok, végül az antenna. A kis gomb nem önmegsemmisítő, hanem az asusos EZ Setuphoz tartozik

Alul – és felül is – termetes szellőzőrostély van, erre szüksége is lesz a merevlemeznek, mert ventilátor jelét nem láttuk. A fenéken négy kellően finom gumilábat találunk; ezek is a merevlemez miatt lehetnek fontosak, meggátolják a rezgések tovaterjedését.

Az Asus szereti a fémburkolatokat. A két retesszel oldható fedlap alatt újabb szerelnivalót találtunk, akárcsak a WL-566gE esetében. A 250 GB-os Hitachi merevlemezhez egy kézzel tekerhető csavarral, egy kis fedélen keresztül jutottunk hozzá.

Elsőrangú a zaj- és rezgéscsillapítás. Az IDE csatlakozós winchester alatt vékony, mögötte valamivel vastagabb szivacs fogja meg a nemkívánatos neszeket, oldalról pedig négy finom kis gumibak tartja, csavar nincs.

Egy szinttel a merevlemez alatt lakik a router elektronikája. Sajnos a ráolvasztott műanyag előlap miatt nem tudtunk a rádiós és router áramkör közelébe jutni, melyek a NYÁK hátoldalán vannak. A jobbra látható Broadcom chip a vezetékes Ethernet aljzatok switche.

Ugyan képünkön már kibontva látszik, de a bal oldali tápnak ragasztott műanyag borítása van. Tizenkét voltos ágán összesen 3,3 amper leadására képes, ami bőven elegendő a merevlemez felpörgetésére is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés