Hirdetés

MIMO Edimax módra

Edimax BR-6216Mg MIMO router

Úgy tűnik, – legalábbis az IEEE 802.11n szabvány bevezetéséig – a MIMO lesz a vezeték nélküli hálózatos biznisz fő figyelemfelkeltő szócskája. Maga a rövidítés az angol Multiple Input, Multiple Output kifejezésre utal, ami dióhéjban annyit jelent, hogy a wireless eszközök egyszerre több csatornán kommunikálnak. Ez az új módszer lesz az alapja a talán év végén megszülető IEEE 802.11n szabványnak, működési elvét korábban már részleteztük.

Mivel nincs még stabilan kidolgozott szabvány, megvalósításból is többféle van. Az Asus MIMO eszközeiben megismert Airgo elektronika az egyik legkomolyabb. Méréseink szerint az átviteli sebessége, a gyártók állítása szerint hatótávolsága is messze túlmutat a konvencionális, 54 Mbps-os megoldásokon. Mai tesztalanyaink, az Edimax MIMO eszközei „csak” 54 Mbps-os csúcssebességet, de megnövelt hatótávolságot és lefedettséget ígérnek.

A készlet alapköve az új BR-6216Mg útválasztó, mely a szokásos edimaxos formát hozza. A márkára jellemző dobozában a klasszikus kellékeket találtuk: telepítőlemezt, tápot, használati útmutatót és külön zacskóban felragasztható gumilábakat. Az utóbbinak nagyon örültünk, ugyanis így szétszereléshez nem kellett lefeszegetnünk, majd újra visszaraknunk a tappancsokat.

A körítés mellett a router vonalai is ismerősek voltak. Külsőre nem lehet megmondani, hogy a csúcsmodellel vagy valamelyik egyszerűbb elődjével van dolgunk. A forma nem olyan elegáns, mint az új Asus-gúnya, de egy útválasztót nem is dekorációs elemnek vásárolunk.

Hátul látható minden MIMO router közös, meglehetősen mókás ismertetőjegye, a három antenna. Ezek a pálcikák felelősek a nagyobb sebességért és hatótávolságért. A hátsó csatlakozók kiosztása is szokásos. Balról haladva a sort a táp nyitja, majd jön a kis reset gomb, utána a négy vezetékes (LAN) aljzat és a szélső – alábbi képünkön az antenna takarásában lévő – WAN csatlakozó, a kapcsolat a külső, vezetékes világgal.

Alul, ahogyan az oldalakon is, szellőzőrácsokat láthatunk. Egy ilyen masinában 150-200 MHz-es RISC processzor dolgozik, és az egész rendszer 10–15 wattot is felemészthet, szóval egy kis huzat jól jön. Hasznosak a falra akasztást segítő fülek is, melyekből az Edimax jó szokásához híven kétféle irányú is van. Az alsó matricán nincsenek megadva a konfigurációs html-felület elérési adatai, így aki még nem foglalkozott Edimax routerrel, annak bele kell pillantania a használati útmutatóba.

Az Edimax BR-6216Mg útválasztó belső felépítése is jellemző a gyártóra. A felső szintről hiányzik a router lelkét képező áramkör. Jobbra a kezelőfelületet és vezérlőszoftvert tartalmazó flashmemória látható. Mellette a Realtek RTL8305SC százlábú a vezetékes switch részt kezeli. A bal oldalon látható miniPCI aljzatban csücsül a rádiós egység, mely egy Ralink RT2661 lapkára alapoz. A fémburkolat alatt kiegészítője, egy RT2529 chip lapul. A készlet természetesen Wi-Fi és WHQL tanúsítvánnyal is rendelkezik, és kezeli a legfrissebb biztonsági szabványokat (WPA, WPA2).

Alulra került az RDC3211-G chip, mely a router lelke, továbbá kétszer 8 MB memória. Sajnos az RDC chipről nem találtunk használható információt a gyártó weboldalán.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés