Hirdetés

3db i850-es P4-es lap tesztje

1.oldal


Mondják, a figyelmes házigazda lesi a vendég minden rezdülését. Továbbmegyek, a jó házigazda leginkább erről ismerszik meg. És bár egy internetes hardveroldal messze nem lehet oly módon interaktív, mint egy esti kiruccanás, mondjuk a Náncsi nénihez, azért mi mégis törekszünk arra, hogy ami egyszer már bejött az olvasónak az legközelebb is bejöhessen, azaz igyekszünk fenntartani a már felkeltett érdeklődést. Amikor tehát -a számok szerint- egy-egy P4-es hírünknek kiugró figyelem jut osztályrészül, olyankor arra gondolunk, a téma fontos, sokakat érintő.

Hirdetés

Tévednénk? Nem valószínű: a Pentium 4-es rendszerek manapság már korántsem tartoznak abba az ár-elitbe, ahová fél éve még szó nélkül besoroltuk volna őket. Hála az Intel marketingeseinek, no meg a sokszereplős piaci szappanopera alakulásának, újabban a P4 mellett dönteni már nem kiváltság, vagy legalábbis sokkal inkább nem az, mint korábban bármikor.


Egyrészt vannak olcsó P4-es procik: az 1.3GHz-es Socket 423-as példányok pl. a 800MHz-es PIII-asok árszintjén mozognak, és az 1.4-1.5GHz-es változatokat is megkapni már 40e Ft alatt. És nincs hiány "olcsó" lapokból sem: az AZZA DDR-es (VIA P4X266) board-ját mi is bemutattuk, de az ABIT, SOLTEK, MSI P4-es lapjai (i850, i845, gyártók a teljesség igénye nélkül..) sem kerülnek csillagászati összegekbe, bár egyelőre az AZZA árelőnye itt több, mint feltűnő. Lesz azonban erre is alternatíva: amint a többi márka is érez kellő késztetést a VIA P4-es set-jéhez, a piacot elárasztják majd a DDR-es P4-es lapok, csak várjuk ki a végét. (vagy legkésőbb akkor, amikor az Intel i845D jelzésű lapja piacra kerül, bár az olcsóság itt már nem egyértelmű..) És ugyan az ASUS, meg az MSI, mint két első-páholyos gyártó most még hallani sem akar a VIA megoldásáról, addig a világ második, sőt, egy ideje már első lapgyártója, az ECS, az USA-ban rögtön két P4X266-os lappal is jelen van, sőt, hamarosan elkezd szállítani egy harmadikat is, SDR/DDR slot-okkal. Más kérdés, hogy ő ezzel a lépéssel túl sokat már nem kockáztat, hiszen az Intel a VIA-val együtt az ECS-t is perli.


Parci P4-es cikke óta egyébként picit változott a világ, hiszen csomó kis, vagy nem is annyira kicsi gyártó bemutatta a maga P4-es (i850-es) alaplapját. Ráadásul ezek a lapok alkalmasint a legolcsóbb lapokat jelentik: mostani három versenyzőnk egyike pl. könnyen lehet, hogy "a jelenleg kapható legjutányosabb árú RDRAM-os P4-es holmi", bár ez a titulus önmagában, mint látni fogjuk, még nem bír akkora jelentőséggel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Hirdetés