Hirdetés

Intel Springdale: az ár/teljesítmény bajnoka?

Springdale variációk

Az MSI-é az első olyan Intel 865 "Springdale" északi híddal rendelkező alaplap, amely laborunkban járt, ráadásul ezúttal nem a gyártó, hanem az egyik hazai forgalmazó jóvoltából. Történt ugyanis, hogy hetekkel a bejelentés előtt már meg tudtuk vásárolni a 865PE Neo2 alaplapot (nagy)kereskedelmi forgalomban -- részben ennek köszönhető gyors elemzésünk is.

Az Intel zászlóshajójáról, a 875P Canterwoodról szóló cikkünkből tudhatjátok, hogy az layout-szinten szinte megegyezik a Springdale-lel, csak a Springdale esetében nem sikerült a "rövidebb", kisebb késleltetésű úton (PAT) vezetni az adatot a memória felé a gyártástechnológia hibáiból adódóan. Azonban a teszteredmények azt bizonyítják, a "gyengébb" változat messze nem jelent "gyenge" változatot. Akik netán nem olvasták a Canterwood elemzést, most vegyenek egy nagy levegőt, és lehetőleg azzal kezdjék Springdale bemutatónkat, ugyanis az új generációs Intel chipsetek legtöbb jellemzőjét ott taglaltuk részletesen.

Hirdetés

Ami közös

A Springdale család három tagból áll, név szerint a 865P, a 865PE és a 865G lapkakészletekből. Ami mindegyikben közös, az a 8x-os AGP, a kétcsatornás DDR memóriavezérlő, a dedikált CSA busz az opcionális gigabites hálózati vezérlőhöz, a 8db USB 2.0 port támogatása és a két serial ATA port támogatása. Csakúgy, mint a 875P Canterwood esetében, itt is mind az ICH5, mind az ICH5-R déli híddal párosítható a három északi híd mindegyike. Az egyedüli különbség a RAID funkció támogatása (valamint 3 dollár). További fogyatékossága a 865-ös chipkészleteknek az ECC támogatás hiánya: ez marad a nagytestvér privilégiuma.

Ami nem


Intel 865P blokkdiagram

A legolcsóbb verziója az új generációnak az Intel 865P, amely a fentieken kívül 533 MHz-es FSB és dual DDR333 támogatást "kínál", de pontosabb lenne úgy fogalmazni, hogy "nem kínálja" a 800 MHz-es FSB és a dual DDR400 funkciókat. A chipset ára így 33 dollár.. nem egy SiS, de "Intel-mércével" relatíve olcsónak mondható.


Intel 865PE blokkdiagram

Újabb 3 dollárért, tehát 36 dolláros áron már egy Intel 865PE boldog tulajdonosai lehetünk. A magasabb árért cserébe 800 MHz-es FSB és dual DDR400 támogatást kapunk, tehát "szinte" egy 875P Canterwoodunk van, leszámítva a memóriaelérést gyorsító PAT technológiát, persze.


Intel 865G blokkdiagram

Ha mindez kevés lenne, és integrált grafikus magra is vágynánk (Intel Extreme Graphics II.), ismét a pénztárcánkba kell nyúlnunk, hiszen a 865G nem kevesebb, mint 41 dollárba kerül. A grafikus mag egyelőre a 845G-nél is megismert Intel Extreme Graphics (IEG), ám miután élő bemutatón is láthattuk már az Intel Extreme Graphics 2 chipet, így tanúsítani tudjuk, hogy a fejlesztés nem áll meg. Más kérdés, hogy az elődjének dupláját futó IEG 2 grafikus mag még mindig épp nem elég semmi "igazi" 3D-s alkalmazás futtatásához -- hiába duplázódnak meg fps értékeink, 8 helyett 16 frame egy picit sovány...

Irodai munkára ugyanakkor tökéletes mind az IEG, mind az IEG 2.

Röviden ennyit érdemes tudni a 865P, 865PE és 865G chipkészletekről. Az elméleti alapozó után most következzék az MSI 865PE Neo2 alaplapja!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés