Hirdetés

Mindörökké tuning: Abit BH7 teszt

Back to the roots

"Built for Overclockers, By Overclockers" jelszóval hirdeti termékét az ABIT, aki az Intel i845PE chipkészletre épített alaplappal, az ABIT BH7-tel jelent meg a piacon. Jelenlegi tesztünkben azt próbáljuk kideríteni, hogy értékes, komoly tartalommal rendelkező, életképes irányzatot indított-e el a gyártó, vagy pusztán jól megválasztott marketing szlogenről van szó, mellyel az otthon barkácsoló számítástechnikusokat próbálják meg vásárlásra ösztönözni.

Az Intel i845PE lapkakészlete nem jelent nagy újdonságot, hiszen manapság már az i865-os vagy i875-ös deszkák is megvásárolhatók itthon. Ennek ellenére kipróbálásra sarkallt minket az a tagadhatatlan tény, hogy a lap relatíve olcsó, igen kedvező az ár/teljesítmény arány.

Vissza a gyökerekhez

A termék neve, a BH7 azt sugallja, hogy az ABIT a már nagy öregnek számító, talán legsikeresebb alaplapjából, a BH6-ból (ami az Intel BX lapkakészletére épült, ugye, a másik nagy öreg) kiindulva építkezik. A név és szlogen választás mind azt igazolja, hogy a gyártó ismét a tuningosok kedvében próbál járni, visszatér a gyökerekhez, és folytatja a hagyományt. Az idei CeBIT-en a cég ennek a visszatérésnek a jegyében rendezte be standját: kiállítottak egy extrém módon túlhúzott P4-es rendszert, ami 4 GHz-en üzemelt. És ha már a hagyománynál tartunk, azt sem szabad elfelejteni, hogy az ABIT találta ki és alkalmazta elsőként, még a Pentiumos időkben, IT5 alaplapján az azóta mondhatni szabvánnyá vált SoftMenu rendszert.

Az alaplap száraz paramétereinek felsorolása előtt megpróbálunk egy kis rendet teremteni az Intel 845-ös chipjei körüli zűrzavarban, FSB, használt memória és integrált grafika szerint csoportosítva őket.

Az első és legöregebb lapkakészlet az i845, PC133 SDRAM és 400-as FSB támogatással készült. Utána az i845D következett, ami elődjénél annyival jobb, hogy - az idők szavára hallgatva - DDR SDRAM támogatással látták el, méghozzá maximum PC2100-as módban. Időközben a Pentium 4-es processzorokat ellátták nagyobb FSB-vel, így szükség volt egy újabb lapkára, ami ugye már rendelkezett 533-as FSB támogatással is. Ez lett az i845E, jellemzői: 400/533 MHz-es FSB, PC133-as SDRAM vagy maximum PC2100 DDR SDRAM használata.

Ennek az i845E lapkakészletnek az integrált VGA (Intel Extreme Graphics) változata a keresztségben az i845G nevet kapta (G = graphics), az integrált VGA-t kivéve minden másban megegyezik az i845E-vel (kivéve talán a nem hivatalos DDR333 támogatást). Az i845G-ből készült egyszerűbb, olcsóbb verzióból kimaradt a külső AGP és az 533-as FSB támogatása, ez lett az i845GL (L = light). Utolsó ikerpár a családban az i845PE, illetve a VGA-val felszerelt változata, az i845GE. Ezt a lapkakészletet ellátták a PC2700-as DDR SDRAM memóriák támogatásával is. A legfontosabb, hogy az ilyen chipsettel szerelt lapok már az újabb - a 3.06 GHz-es P4-el együtt bevezetett - VRM-et is ismerik, így gond nélkül használhatók benne akár a 3 giga feletti procik is. Természetesen, hogy a lapkakészlet kérdés még árnyaltabb legyen, létezik egy i845GV (G = graphics, V = value) változat is, ami annyiban tér az i845GE variánstól, hogy nem támogat külső AGP eszközt. Az i845GE és GV chipsetben lévő Intel Extreme Graphics VGA magasabb órajelen működik, mint az őt megelőző (G és GL) chipek -- 200 helyett 266 MHz-en.

Egy rövid táblázatban összefoglalva:

Az Intel részletesebb táblázata lapkakészleteiről ezen a címen érhető el.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Abit

Azóta történt

  • Abit IC7-G - akcióban a 875P

    Az Abit versenylova a 875P Canterwood tüzelte alaplapok mezőnyében az IC7-G. Kíváncsian vizsgáltuk a külföldön már komoly hírnevet szerzett lap tulajdonságait.

  • Hét 865PE chipsetes alaplap tesztje

    Legújabb összehasonlító tesztünkben nem kisebb nevek mérkőznek meg, mint az ASUS, AOpen, Abit, Albatron, MSI, Gigabyte és a Soltek.

Előzmények

Hirdetés