- iPad topik
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Frissítettél? Lehet, hogy ezért tűnt el egy funkció a VGA-dról!
- AMD Catalyst™ driverek topikja
- Háborúban és vámpírokban nem szűkölködik az új AMD Software
- Apple asztali gépek
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Veszélyben az adataid? Gond van a WD népszerű HDD-ivel
- TCL LCD és LED TV-k
Új hozzászólás Aktív témák
- 

Képzeld, az Univerzumban azért van aki elolvassa az írásaidat  pl. én, a lemeztitkosítás feloldása meg pár dolog könyvjelzőzve is van. pl. én, a lemeztitkosítás feloldása meg pár dolog könyvjelzőzve is van.
 Sajnos még mindig nem jöttem rá hogy ha klónozom a Windowst, miért hasal el a boot, míg az eredeti gépen-lemezen bárhová teszem az efit akkor elindul.
 És a BCD-be nem látok sehol uuid-re utaló bejegyzést, mint a grubba így számomra még homályos hogyan találja meg a C-n a bootmanagere a konkrét bootloadert.
- 

válasz  tordaitibi

üzenetére tordaitibi

üzenetéreÉn is írtam évekkel ezelőtt blogbejegyzést hogy mindenki nézze meg hogy az UEFI(bios)-a kezeli-e az NTFS-t. Valahogy nem sokakat érdekelt a téma. Mindenesetre az eredmény az hogy bootoláshoz 
 - fat32-t mind kezel (szabvány)
 - ntfs-t a legtöbb UEFI(bios) kezel
 - exFat-ot néhány kezelDe az egész tovább gondolható: EFI partíció vagy EFI könyvtár egyre megy. Telepítők esetén is. Nemcsak USB hanem belső HDD/SSD esetén is! EFI partíció is mindegy hogy elöl vagy hátul van. Win telepítő esetén csak arra kell figyelni hogy a telepítő ne törölje le önmagát [kép] . Linux esetén bonyolultabb mert az biztos tud bootolni fat32-ről, de ntfs-ről nem biztos. (mintha ez előző LM telepítő tudott volna ntfs-ről, de az aktuális meg nem, úgyhogy ott káosz van) 
- 

Linux alatt csinálom ezeket az efi buherációkat mert sokkal egyszerűbb mint a diskpartos list disk assign letteres megoldás. 
 + még ezután is kell külső fájlkezelő (pl. Explorer++) mert a saját Windows intéző a betűjel után se hajlandó semmit se csinálni az efin.
 Nem a Windows hanem a uefi találja meg az efit.
 Van olyan lemezem ami a kísérleti nyúl + Ventoy, ezen előfordult már 3 darab EFI partíció is.
 Mindegyiket bedarálja a uefi, az se számít ha az 1 terás lemez legvégén van az efi azt is kilistázza.
 Sajnos csak a saját gépen működik a megoldás, klónozva másik pc-re elhasal a Windows boot.
 Ezt még birizgálom mert nem értem az okát.
- 

Z_A_P addikt válasz  tordaitibi

üzenetére tordaitibi

üzenetére"EFI partíció tartalmát belemásoltam." 
 De ezt hogy? Rendeltel egy "betut" a particiohoz (mondjul X: ) es kezzel atmasoltad a file-okat?
 Es akkor utana a windows ha nem talalt EFI particiot, akkor ranezett van-e EFI folder a C-n?
- 

Nord Elektro csendes tag válasz  tordaitibi

üzenetére tordaitibi

üzenetéreNagyon köszönöm a segítséged!   
- 

Szia nem. Csináltam a C gyökerébe egy 'EFI" nevű köyvtárat és az EFI partíció tartalmát belemásoltam. Viszont egyelőre csalódás, csak azon a gépen működik így a Win boot amelyiken ezt megcsináltam. 
 Tegnap ezt a W10 partíciót klónoztam egy másik gépemre és sajnos hibaüzenettel elszáll a boot.
 Még nem tudom hogy ez a másik pc uefi butasága vagy valóban nem tud klónozva már bootolni a W10.
 Mivel így értelmét veszti az egész.
 Ezeket meg fogom vizsgáln.
- 

válasz  Nord Elektro

üzenetére Nord Elektro

üzenetérebios/mbr 
 a rendszerindítás a mbr-ba tárolt adatok alapján történik. Ide csak 1 oprendszer bejegyzése fér be, dualbootnál kellemetlen.
 mbr partícióstruktúra csak 4 darab elsődleges partíciót tatalmazhat és nincs redundancia valamint 2TB a maximális lemezméret (hekkelhető de ez nem jó út és akkor is max. 4)
 uefi/gpt
 a uefi egy mini oprendszer egy modern bios.
 A gpt rendszerű lemezen annyi elsődleges partíció lehet hogy halandó fel sem fogja.
 Vülönleges partíció az EFI partíció.
 Ide minden telepített os létrehoz egy boot, indító bejegyzést. Az efi partíció mérete GB méretű is lehet vagyis extrém esetben akár 40-50 os is telepíthető és indítható ha valakinek erre szüksége volna.
 Az efin a bejegyzések egymástól külön vannak, nem szólnak bele a másikéba.
 Redundancia, a lemezen 2 helyen van tárolva a partíció és gpt fejléc.
 A secure boot ismeretlen bios/mbr alatt, ez csak uefin érhető el.
 Boot, régebbi gépeken érthetően csak bios és mbr lemez.
 Átmenet, legacy vagy CSM mód, tudnak bios/mbr és uefi/gpt módban is működni.
 Legújabb gépeken már nincs csm (Compatibility Support Module) azaz csak uefi/gpt mód létezik.
- 

Z_A_P addikt mi lenne ha az EFI partíciót tokkal-vonóval simán bemásolnám a C gyökerébe...? 
 Ezt nem ertem. Egyik egy particio, masik egy konyvtar.  
 Mit csinaltal itt? Adtal az EFI-nel egy drive-ot (pl X: ) , majd az osszes filet bemasoltad a x:\*.* --> c:\efi konytarba?Nalam igy nez ki: 
 [kép]
- 

Nord Elektro csendes tag Sziasztok! Bocsi, ha a kérdésem nem teljesen a cikkhez kapcsolódik. 
 Valaki el tudná magyarázni nekem az UEFI - LEGACY - BIOS stb infókat, hogy mi a különbség, mitől függ hogy milyen telepítő kell, mitől függ, hogy a gép mit hajlandó bootolni, vagy a meghajtó kezelni. Kicsit el vagyok veszve ebben a témában.  
- 

válasz  tordaitibi

üzenetére tordaitibi

üzenetéreSSD-n nem a klasszikus töredezetség a gond hanem az hogy a filerendszer szerint tízezezerszám töredezett file magában a vezérlésben okoz plusz feladatot azaz több logikai cím-leképezést. Azaz nem maga az SSD-n van töredezettség hanem magában a filerendszerben és ebben pont az NTFS a hunyó. 
 EXT is töredezik de messze nem úgy mint az NTFS, nagyon más kategória a kettő ilyenben.
 Trim az ennél mélyebb dolog, az nem javítja a filerendszer töredezettséget csak az SSD-t segíti hogy hol milyen adat van azaz nincs.
 Jó persze itt csak ilyen pár %-okról van szó, de ha meg lehetne oldani akkor miért is ne. NTFS egyik baja csak a töredezettség, van ezernyi másik is de ez inkább a korára vezethető vissza, nem azért mert alapvetően baj lenne vele.
- 

válasz  MasterDeeJay

üzenetére MasterDeeJay

üzenetéreHa ennyire mélyen nézzük, az EXT is töredezik. 
 Magánvéleményem szerint ssd-n nem létezik töredezettség.
 Van helyette más de azt a trim meg a garbage collection intézik.
- 

válasz  tordaitibi

üzenetére tordaitibi

üzenetéreMondjuk az is igaz hogy lassan kellene fejleszteni MS-nek a filerendszeren is, NTFS egy őskövület. Tudom ott a ReFS de az nem jó asztali környezetre. 
 Meg lehetne szüntetni a töredezettséget, mert az is okozhat lassulást SSD-nél is. Talán Btrfs szerűt kellene megcsinálniuk.
- 

válasz  MasterDeeJay

üzenetére MasterDeeJay

üzenetéreTeljesen igazad van, én sűrűn kotorászok az EFI partíciókba és ledöbbentem a W11 micsoda önkényuralmat végzett az efibe. 
 Lett benne egy Windows mappa, benne a fenetudja micsodák,
 az EFI\Microsoft\Boot alá bepakolt olyan fájlokat amiket életembe nem láttam még.A W10-et én recovery és egyéb segédpartíciók nélkül használom nagyon régóta. 
 Volt igen olyan frissítés ami nem ment fel azoknak akiknél egy bizonyos méret alatt volt a reco partíció.
 Amúgy se kell nekem a reco, megoldom a mentést visszállítást javítást a Win beéptett cuccai nélkül, a többi reco funkciót meg sose használtam.A 11 ebben nem lesz ennyire rugalmas. 
 Ki fogom próbálni hogy kiölöm alóla ezeket a segédpartíciókat, teszt céllal.
- 

Teljesen jó megvalósítás de érdemes hozzátenni hogy a windows build update-k hibával elszállhatnak. Jó persze egy win10-nél már nincs ilyen gond de 11-esnél még lehet. 
 Jártam már így hogy nem ment fel egy build mert kézzel hoztam létre kis partíciókat, meg akkor is amikor klónoztam és a nyomorék klónozó úgy gondolta hogy más filerendszert használ mert csak a bios szépen kezelte (aomei partition assistant) az update meg elszállt hibával. Szóval napi friss win11 rendszernek nem ajánlott ilyen elrendezés, de minden másban előnyösebb.
- 

válasz  tordaitibi

üzenetére tordaitibi

üzenetéreJa, ért. Backupra próbáld ki a Rear-t, az a futó rendszer elég sok mindenre tudja menteni   @xabolcs : Vagy legalább a hálózatot  PXE-ről be lehet bootolni a Windows telepítőt (wim-et), csak utána se előre, se hátra, mert csak bután néz, hogy nem ér el semmit PXE-ről be lehet bootolni a Windows telepítőt (wim-et), csak utána se előre, se hátra, mert csak bután néz, hogy nem ér el semmit 
- 

Most hogy írod, valóban megtalálhatóaz EFI shellből is az elérési út és ha így elindul, úgy is el fog. 
 Az a sok partíció akkor van ha be van dugdosva a Ventoyos svájcibicska (ez önmagában 7-8 partíció) és még valami mentős backup lemezem + a gépben lévő 2 lemez.
 Már a 2 terás backup lemez is magában 7 partíció.
 Adatmentéses part, Wineknek 2 ntfs backup W10-11, a Linuxok ugye a Timeshifttel csak EXT-re képesek menteni, külön 1 az Androidos telóm backupja ez is EXT, jobban szereti.
 És mindez megfejelve egy EFI-vel és egy vésztartalék telepített mini Linux-szal így a backup lemez önállóan is képes életre kelni ha nagyon nagy a gebasz.
- 

xabolcs őstag Azta!   
 Nem gondoltam volna, hogy ennyire rugalmas tud lenni a Windows!En egyelore leragadtam a "native boot" dolognal: adott VHD-ban a Windows, s azt szepen lehet inditani virtualis gepkent is, meg nativan is. Zavaro tenyezokent megjelent ott is, hogy az EFI ketszer van meg: egyszer kivul, egyszer VHD-n belul. 
 Igy viszont mehet az EFI konyvtar a VHD melle!  Mar csak az kellene, hogy a Windows bootloader ismerje a ZVOL-okat! Akkor NTFS particiokkal se kellene foglalkozni. ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)  
- 

Szép hackelés    EFI shellből is lehet érdekeseket csinálni ezzel EFI shellből is lehet érdekeseket csinálni ezzel Viszont 18-20 partíció? Ilyenkor már biztos, hogy valamit jobb virtuális gépre tenni (amit szintén be lehet megfelelő esetben bootolni GRUB-ból  ) )"Majd próba. Reboot, és az amúgy rettenet faék primitív UEFI simán bedarálta a C, pontosabban a hd0,gpt4 partíción lévő Windows Boot Managert." 
 Mert egy normálisabb EFI firmware végignézi a partíciókat, és amin van EFI cucc, azt behúzza, hogy indítható. Arra nem jöttem még rá, hogy néha miért nem látja azokat a bejegyzéseket sem, ami rendes EFI partíción van  
- 

Kritika, esetleges elismerés, virtuális fagyi vagy alkoholmentes sör, netán csokitorta, mmmm... ide jöhet   
Új hozzászólás Aktív témák
- iPad topik
- BestBuy topik
- Poco F7 – bajnokesélyes
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- New World - az új Amazon MMORPG
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Kedvenc zene a mai napra
- Frissítettél? Lehet, hogy ezért tűnt el egy funkció a VGA-dról!
- További aktív témák...
- Samsung S25 128GB Navy Blue makulátlan állapotban eladó
- DJI Mavic 3 Pro Fly More Combo (2 akku) RC Pro - drón szett újszerű állapotban
- Akciós áron eladó ÚJ HP Dragonfly G4 /I7-1355U/16 GB/1000GB SSD/13,5"/FHD+/400nit/1 ciklus
- Lenovo ThinkPad P15v Gen 3 i7 12800H 16GB 256GB SSD
- Prémium Microsoft Surface Laptop Studio i7 / 16GB / 512GB SSD / RTX 3050 Ti / W11 Pro
- LG UltraFine 4K és Smart Monitorok: FRISS SZÁLLÍTMÁNY -30%
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3604
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A50/Samsung Galaxy A51/Samsung Galaxy A52/Samsung Galaxy A53
- Samsung Galaxy A53 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 256GB Black-1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3626, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest

pl. én, a lemeztitkosítás feloldása meg pár dolog könyvjelzőzve is van.
 pl. én, a lemeztitkosítás feloldása meg pár dolog könyvjelzőzve is van. 

PXE-ről be lehet bootolni a Windows telepítőt (wim-et), csak utána se előre, se hátra, mert csak bután néz, hogy nem ér el semmit
 PXE-ről be lehet bootolni a Windows telepítőt (wim-et), csak utána se előre, se hátra, mert csak bután néz, hogy nem ér el semmit  

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)