Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • zone

    őstag

    válasz Noddy #20492 üzenetére

    Cáfolni állítást vagy elméletet lehet, a sztereotípia viszont egy általánosítás, ami ellen nem sokat ér néhány ellenpéldaként hozott idézet.

    De nekem is van Einstein idézetem:
    "Das Wort Gott ist für mich nichts als Ausdruck und Produkt menschlicher Schwächen, die Bibel eine Sammlung ehrwürdiger, aber doch reichlich primitiver Legenden."
    (az Isten szó számomra nem több, mint az emberi gyöngeség kifejezése és terméke, a Biblia egy tiszteletreméltó, ám javarészt primitív legendák gyűjteménye) forrás

    És ha már a vallásos morál is szóba került, nem érdekes, hogy az amerikai szövetségi börtön lakóinak jelentős hányada vallásos és csupán a 0,07 százaléka ateista? forrás

    "Az oka a bűn, az Istentől való elszakadás."
    Erre mondtam, hogy a vallás kitalált egy nemlétező betegségre egy nemlétező gyógyszert. Vegyünk egy egyszerű, nem erőszakos tettet. Elfelejtem X barátom születésnapját, ezért nagyon megharagszik. Elfelejtem Y barátom születésnapját, de tudja, hogy elfoglalt voltam és nem zavarja. Felköszöntöm Z barátom a születésnapján, de nem szereti, ha emlékeztetik a korára, ezért megbántódik. Egyszerűen arról van szó, hogy különböző emberek különbözően reagálnak hasonló helyzetekben. Nonszensz azt állítani, hogy valami mitikus dolog van a háttérben, amire persze semmi bizonyíték nincsen.

    "Jézus élő, valós személy, története nem kitaláció"
    Ez is egy olyan állítás, amit nem tudsz alátámasztani.

    "Szerinted mi a keresztyénség ideológiai alapja és az hol hibás?"
    Ott a hiba, ha a vallással erőszakos tetteket lehet igazolni. Viszont egy alapvetően békés vallás, mint a dzsainizmus, erre nem használható. Akiket te nem igazi keresztényeknek nevezel, azok téged nem tartanának annak. A vallási fundamentalizmus támogatja az intoleranciát és gátolja a szociális fejlődést. A kereszténységgel ott van a gond, hogy bűntudatot kelt, azt érezteti az emberekkel, hogy elnyomott áldozatok, bűnösek és nem méltóak, hogy a szenvedés erény (lásd Teréz Anya). Ott van a gond, hogy örökölhető bűnről és a felelősség átadásáról beszél, mitológiát valódi történelemként (zsidók rabszolgák Egyiptomban), konformizmust (azt tedd másokkal, amit te elvársz másoktól) és gondolkodás nélküli vakhitet tanít. Hipotéziseit egyenértékűnek állítja be a tudományos tényekkel és iskolákban terjesztené (teremtés, özönvíz, korábban a geocentrikus világkép). Az egyetlen esélyt az életre jelentéktelennek állítja be a halál utáni örökkévalóság ígéretével. Véges bűnért végtelen büntetéssel fenyeget. A hit elsődleges, a tett lényegtelen vagy másodlagos. Hamis reményt kelt (ima vs. orvostudomány). Immorális tetteket racionalizál (rabszolgatartás, gyerekgyilkosság, népirtás, boszorkányégetés). Primitív áldozathit, időpazarló rituálékkal.

    És ha már az antiszemitizmusról is szó esett, a Biblia erre is remek alapot tud adni. Ugye te sem hiszed, hogy a Biblia nélkül ennyire elterjedt volna a zsidógyűlölet?

    YouTube - https://goo.gl/bCKFYP

Új hozzászólás Aktív témák