Felpörög az asztali CPU-piac a következő pár hónapban

A friss pletykák szerint az AMD és az Intel is a frissítésein dolgozik.

Az elmúlt időszak annyira nem volt izgalmas az asztali processzorpiacon, hiszen az AMD és az Intel sem kínált igazi újdonságokat, bár a portfólió ugyan időnként kiegészült új modellekkel, amelyek persze már meglévő dizájnokra épültek.

Hirdetés

A következő pár hónap azonban sokkal izgalmasabb lesz, ugyanis a friss pletykák szerint mindkét vállalat frissítésekre készül. Az Intel az Arrow Lake asztali verzióját hozza, ami a jelenlegi adatok szerint szeptemberben mutatkozhat be a 2024-es Innovation rendezvényen, de azért elég nagy az esélye annak, hogy az idei Computexen is feltűnik. Az új, LGA1851-es foglalatú alaplapokat igénylő megoldás DDR5 memóriákat támogat, továbbá friss E- és P-magokkal, illetve NPU-val is rendelkezni fog.

Az AMD oldalán a Socket AM5-ös foglalatba érkezik a Zen 5 generáció, ami hasonló felépítést használ, mint a jelenlegi Zen 4, vagyis egy IO lapka mellé maximum két CPU chiplet kerülhet a tokozáson. Az egységes, Zen 5 magok száma maximum 16 darab lehet, és a DDR5-ös memóriavezérlő is frissül az új IO lapka keretében. A friss asztali Ryzenek várhatóan feltűnnek a Computexen a bemutatásukra pedig nyár közepén kerül majd sor.

Érdekes pletyka az is, hogy augusztusban a Strix Point kódnevű SoC APU is megérkezik, de először csak az asztali, kis kiterjedésű OEM rendszerekbe. Ennek a fejlesztésnek az NPU-ja már megfelel a Microsoft Copilot+ követelményeinek.

Hirdetés

A tökéletes házimozi rendszer összeállítása: TV, hang és kiegészítők

PR A tökéletes házimozi rendszer kialakítása izgalmas, ugyanakkor összetett feladat, amely megannyi döntést követel. Az optimális élmény érdekében hangsúlyos figyelembe venni a különböző házimozi berendezések jellemzőit és előnyeit.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés