Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • dchard

    veterán

    válasz kali #62876 üzenetére

    Bár a Telekomhoz semmi köze, ha már így szóba került:

    1. A 40MHz-es mód nem mindig érhető el, még akkor sem ha Auto vagy akár teljesen engedélyezett módan van, ugyanis a szabvány szerint a router csak akkor adhat 20+20 (tévesen 40) MHz-es módban, ha az elsődleges csatorna melletti úgynevezett segéd csatorna méréssel igazolható módon szabad. Ebből már látható, hogy ha a routerünk más (zavaró) hálózatokat érzékel, nem fogja engedélyezni a 40MHz-es módot. Természetesen módosított firmware-rel általában van mód a 40MHz-es mód kényszerítésére, de ennek nem sok értelme van (következő pont).

    2. Természetesen a 40MHz-es módnak is ára van. A WiFi rendszerek teljes kisugárzott adásteljesítménye (EIRP) maximalizált 100mW-ban. Namost ha mi ezt 20 helyett 40MHz-ben adjuk ki, akkor könnyen belátható, hogy minimum feleződik az adott sávszélességre jutó kisugárzott teljesítmény. Ráadásul a képet árnyalja, hogy az OFDM rendszerekben (amilyen a WiFi is), a jelző és referencia vivők kisugárzott teljesítménye fix, tehát a kliensünk ugyanakkora "térerősséget" fog jelezni, de a valódi adatforgalmazásra használható adásteljesítmény-keretünk (power budget) közben feleződött. Így a távolság, falak leküzdése is problémásabb, illetve az effektív átvitt adat a zajnak, interferenciának is jobban kitett.

    A lényeg tehát az, hogy érdemes jól meggondolni, és a felhasználási körülményeknek megfelelően használni a 40MHz-es módot, mert könnyen előfordulhat, hogy nem az adja a legjobban működő megoldást, illetve esetenként előfordulhat, hogy működtetése nem is kivitelezhető.

    Dchard

    [ Szerkesztve ]

    A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

Új hozzászólás Aktív témák