- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- iPad topik
- Apple notebookok
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Telekom TV SmartBox: szolgáltatói set-top box alacsony korlátokkal
- Projektor topic
- Milyen egeret válasszak?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
-
PROHARDVER!
Telekom (vezetékes telefon, IP / kábel / műholdas TV, xDSL / kábel / optinet)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alteran-IT
őstag
válasz tobias40 #111200 üzenetére
Az a baj, hogy megint leragadtak ennél a "régen ez is elég volt, nem is értem most miért nem az, főleg hogy nincs mindenhol stb." jelenségnél, sajnos ez van, mikor a technika/technológia gyorsabban fejlődik, mint az azt felhasználó userek és most nem akarok megsérteni senkit, de sajnos tényleg ez a valóság, pedig én is mondtam, hogy nekem se kell 0-24-ben az 1/1 Gbit/s, csak amikor kell, akkor álljon rendelkezésre, ez talán nem egy nagy elvárás egy új kiépítésű rendszernél, nem is értem, hogy egyesek hogy találnak összefüggést e között, meg hogy valahol még ADSL/VDSL van, ami köztudott tény, itt is az van még, ahogy az idő múlik, úgy a technika fejlődik és lassan (néha nagyon lassan), de mindenhova elér, nem kell, hogy ennél megakadjon a lemez, meg hogy párhuzamot vonjanak egyesek két egymástól független tény között, még ha a szolgáltató közös is.
[ Szerkesztve ]
-
FlashLed
senior tag
válasz Alteran-IT #111201 üzenetére
Nem párhuzam volt. Pomt, hogy azt sérelmezem, hogy sok nagyvarosban sincs meg normalis net. De igenis kellene, sot ha 10 gigabites net lehetne az is kellene. Csakhogy sajnos sokan keserusegbol es muszajbol hasznalnak szart. Nyilvan van ski nem erti minek, na az mas kerdes...
The Mechanic
-
-
-
Alteran-IT
őstag
válasz FlashLed #111202 üzenetére
Nem neked céloztam a párhuzamos részt, hanem DJ. Ru$y-nak és társainak, akik még mindig nem tudják elképzelni.
Én pont azoknak céloztam a hozzászólásom, akik nem értik minek ekkora sávszél, erre mondtam burkoltan, hogy kicsit 21. századi módra kellene gondolkodni, ellenkező esetben nem kell csodálkozni, hogy az ország is itt tart, meg sok helyen még ADSL/VDSL van.
Egyetértek, hogy sok nagyvárosban nincs normális net, mint írtam nálam sincs és 16 ezres településről beszélünk, csak most jutottak el odáig, hogy elkezdjenek optikázni, ráadásul önerőből, mert itt nem ők nyertek egy csomó pénzt hálózatfejlesztésre, hanem a PR-Telecom, csak ők itt nem csináltak semmi mást, mint az elöregedett, leharcolt instabil ED 3.0 kábelhálózatukra felhúztak még pár letöltési csatornát és ezzel olcsón megoldották a "fejlesztést", szóval én is abban a táborban vagyok, aki sajnos muszájból és jó drágán használok szart, mert nincs más, szerencsére most már lesz.Ezt a részét OFF-olnám, kicsit a közepébe vágok, akit az előző hsz-om is érintett, inkább ne olvassa el.
Sajnos azt se értik a maradiak, akiknek céloztam a hozzászólásom, hogy hiába optika és örülni kellene hogy van, nincsenek tisztában az osztásokkal, a garantált sávszélesség fogalmával és így tovább, főleg ha már felhozták.
Ugyanis szóba került, hogy ugye a GPON jobb esetben 2,5/1,25 Gbit/s-t tud egy 32/64-es osztáson.
Na már itt jön a garantált sávszélesség fogalma, ami azt jelenti, hogy a szolgáltatónak a legrosszabb esetben is biztosítania kell a garantált sávszélesség értékét, vagyis ez az a minimális sebesség, amit minden esetben garantálnia kell, ez kb. minden szolgáltató ÁSZF-ében így van benne.
Na már most ha a DIGI is egy 32/64-es osztáson mindenkinek 1000-es netet ad, ahogy a Telekom is, akkor elárulná nekem valaki, hogy ennél a felállásnál a legrosszabb esetben hogy tudják biztosítani a 250/300 Mbit/s garantált letöltési sebességet?
Mert 32-es osztásnál ha egyenlő részekre osztjuk a sebességet, mert mindenki elkezdi terhelni, akkor akárhogy is számolom, a legjobb esetben is maximum 78 Mbit/s jut egy előfizetőre, 64-es osztásnál ez a szám 39 Mbit/s lesz, szóval nem tudják garantálni.
Na most én értem, hogy optika meg minden, meg ugye van az a feltételezés, hogy ilyen sosem fog előfordulni, na de legrosszabb esetben ezt is feltételezni kell, főleg ott ahol így osztogatják a sávszélt, sőt egy előfizetőnek adnak 2 Gbit/s-t, szóval akárhogy is nézem, ezt valahogy egyik szolgáltató sem tudja teljesíteni, pedig a hálózatot úgy kellene kiépíteni, hogy a legrosszabb esetben is tudják ezeket az értékeket teljesíteni, szóval optika vagy ADSL/VDSL ide vagy oda, a szolgáltatónak meg kell felelnie a saját vállalásainak minden technológián és most ne jöjjön senki azzal a hülyeséggel amit most mondtam, hogy hát de optika, meg örülni kell mert régen csak ADSL/VDSL volt, meg ha ilyen igényeid vannak (mármint hogy garantáltat minden esetben el kellene érni), akkor köttess bérelt vonalat stb.. Ha egy jogászt megkérdezne valaki ezzel kapcsolatban, mármint hogy értelmezze az ÁSZF-et és a legrosszabb körülményt, akkorr ugyan ezt mondaná, mint én, szóval felesleges az olyan hülyeségekkel takarózni, hogy optika és örülni kellene, mert régen csak ADSL/VDSL volt, meg most is az van egy csomó helyen és így tovább, kicsit tovább kellene lépni ezen a témán, főleg hogy ahogy elnézem, akár hányszor beír valaki, hogy nem tudja a gigabitet az internet, állandóan az van, hogy "ennek is örülni kellene", "régen ennek a százada se vót, mit ugrálsz" stb.. Kicsit a maradiságot, az irigységet és a rosszindulatot vissza kellene venni, mindenki elvárhatja a pénzért azt, hogy a szolgáltatás megfelelően teljesítsen függetlenül attól, hogy az most optika, vagy koax, vagy ADSL/VDSL stb.[ Szerkesztve ]
-
FlashLed
senior tag
válasz Alteran-IT #111211 üzenetére
Bocsi, nem néztem kinek címezted, vedd úg, hogy nem szóltam.
The Mechanic
-
Túzok22
senior tag
Én már ezekre a folytonos elégedetlenségekre nem tudok mit mondani/írni. Amúgy csak mondom/írom neked hogy az optika nem tud úgy leterhelődni mint egy DSL rézhálózat vagy egy coax rézhálózat, mondjuk az utóbbinál ha egy jó minőségű coax hálózatról beszélünk már ott se gyakoriak a leterhelődések. Az optika meg internet fénysebességgel, tehát fény fut a kábelben található üvegszálban. A fény nem fogy el sosem. Ha az optika le is tud terhelődni, akkor csak olyan minimálisan amit alig veszel észre. Amúgy az hogy pl 1/1 Gbit/s-ból mennyi jön be az nagyon sok mindentől függ pl: router típusa, gigabitképes e a router, utp lan kábel típusa aminek minimum cat 5.e-s nek kell lennie, mert a sima cat 5-ös és az annál rosszabb már nem viszi át a gigabitet, számítógép és teljesítménye megfelel e, számítógépben található hálókártya és annak illesztő programja gigabites legyen, az se mindegy hogy milyen hálókártya illesztő program van feltelepítve a gépre, mert valamelyik illesztő program hiába gigabites, nem mindegyik illesztő programnak olyan jó a teljesítménye és pl amiatt nem lesz meg rendesen a sebesség, azért kell megnézni, hogy melyik gigabites illesztő programmal a legjobb a sebesség, a gépben legyen SSD a gigás nethez stb...
[ Szerkesztve ]
-
lszlogal
senior tag
A DIGI 128-as osztásokat csinál. Van mellettem még vagy 100 végpont. Ismerősöm a DIGI-nél műszaki vezető, és ők csinálják a DIGI hálózatát.
[ Szerkesztve ]
-
Livius
őstag
válasz Túzok22 #111213 üzenetére
Baromságokat ne terjesszünk már. Attól hogy még fénnyel van megoldva a műszaki technológia, ugyan úgy el tud fogyni a sávszélesség és beterhelődhet. Ha 2.4 Gbit/s-en osztozik 128 vagy 32 ügyfél, és mindenki az ünnepek alatt nyomja ezerrel a torrenten a megnézendő filmeket, ugyan úgy elfog fogyni a sávszélesség és a végén mindenki csak azt látja, hogy már csak 200 Mb/s-el megy a netkapcsolata 1-2 óráig este. (karácsony alatt érdekes módon voltak ilyen panaszkodók, nem véletlen gondolom)
Attól hogy fénnyel történik a jelátvitel, csak annyival vagy előrébb, hogy a válaszidő gyorsabb a rezes megoldáshoz képest. De a teljes sebesség ami most tipikusan a T-nél és a Diginél is 2.4 Gb/s, amin osztoznak a userek, ugyan úgy el tud fogyni.Gigabyte GA-Z170-D3H, Intel Core i7-7700K, Corsair Vengeance 2x8GB DDR4-3600MHz, Intel 545s 256GB SSD, MSI GeForce RTX 4060 Ti 16GB VENTUS 2X BLACK 16G OC
-
Túzok22
senior tag
válasz Livius #111215 üzenetére
Valamennyire persze hogy tud fogyni a sebesség ha egy településen sokan rászabadulnak pl: hétvégén vagy ünnepekkor, én azt nem is írtam hogy egyáltalán nem. Írtam is hogy valamennyire le tud terhelődni, csak úgy értettem hogy nem nagy mértékben. Én a kábelben lévő laser fényre értettem hogy az nem tud elfogyni, de a sebesség valóban változhat ha nagyon sokan neteznek pl:torrentezgetnek, online filmeket nézegetnek, gamerkednek egy településen.
[ Szerkesztve ]
-
Alteran-IT
őstag
válasz Túzok22 #111213 üzenetére
Melyik folytonos elégedetlenségekre gondolsz? Amik a technológiai összehasonlításokból adódnak, vagy a jogos elégedetlenségekre, amik néha túl vannak lihegve az összehasonlítások miatt?
Egyébként bármilyen hálózat le tud terhelődni, az már más, hogy egyes hálózatok a technológiai sajátosságaik, illetve kapacitásuk lévén mennyire jól tudják azt lereagálni, de itt most nem is arról volt szó, hanem hogy ekkora osztásoknál ilyen kiosztott sávszélességeknél nem tudják azt garantálni, amit az ÁSZF-ben vállalnak, az már más, hogy mivel ilyen sávszélességeket osztanak ki és általában nem minden szegmensen egyszerre történik a végpontokon a terhelés, így nem alakul ki a legrosszabb körülmény, mikor nem lenne meg a garantált.
Olyanról beszélni meg hogy a fény nem fogy el, meg ilyesmi, az hülyeség, a koax-nál se fogy el a jel/frekvencia, amíg generálják, a tartománya meg ugyan úgy függ mint az optikánál, a generáló berendezéstől, a továbbító közegtől és így tovább.
Ma már amúgy nem egy nagy etwas kihajtani egy gigabites netet, nem kellenek hozzá akkora erőforrások, mint amikkel riogatják az embereket, mármint hogy i7-es proci meg 16 GB memória meg egyéb elmebetegségek, ezek inkább azért vannak, hogy elhitessék a felhasználókkal, hogy a végponton azért nincs meg a sávszélesség, mert gyenge a hardverük és nem azért, mert jóval több kapacitást osztottak ki, mint amennyire képes a hálózat.
UTP kábelekről meg felesleges beszélni, mert az a legtöbb felhasználónál ott van a modem meg a router a gépnél, vagyis kb. 2x1m kábel az, amin a Gigabites sebességnek át kell mennie, ekkora távolságon meg cat5 kábelen is átmegy (sőt, akár 30 méteren is), de ma már nem is nagyon árulnak cat5 kábelt, bár hála a nagyon jól kitalált szabványoknak és egyéb baromságoknak, el tudtak terjedni a piacon a cat5e, cat6 UTP kábeleknek csúfolt CCA kábelek, amiről ha lepattog a réz bevonat (már ha van, ahogy normális szigetelés is), akkor már nem tudja teljesíteni azt, amit kellene.
Szóval felesleges túltolni ezt a témát, már nem a 20 században élünk, nem a betárcsázós internetet kell etalonnak venni és minden más technológiát luxusnak venni, meg hogy "örüljünk hogy ilyen is van", ilyenkor tudok agyvérzést kapni, mikor túlzottan optimisták egyesek, azt akkor néha meg csodálkoznak, ha a fejükre ....nak, na mindegy.
Ha most valakinek nem elég a gigabit, akkor nem elég, nem egyformák az igények, valaki ki tudja használni a sebességet bőven, valaki nem, nem kell ezért megkövezni a másikat, ami pedig az elégedetlenséget illeti, már írtam, hogy ha valaki fizet valamiért, akkor joggal követelhet meg érte normális szolgáltatást, főleg hogy nem úgy hirdetik az internetet a reklámban sem, hogy "garantált 300/50 (vagy hanyas) internet, ami néha tud 1000/1000 Mbit/s-t is a hálózat terheltségétől függően", szóval értitek.
Na most az más, hogy ha valaki túltolja a panaszkodást, mint anno én, igaz az is jogos, de most nem látok itt ilyet, amit ne lehetne tűrni.(#111214) lszlogal: Nem sértésként mondom, de én ezt nem reklámoznám, mert ezzel a saját hülyeségükről állítanak ki bizonyítványt, hiába lehet a GPON-t 128-ra, sőt akár 256 felé is osztani, az értelmesebb szolgáltatóknál nem osztják, csak maximum 64 felé, főleg nem olyanoknál nem osztják tovább, akik Gigabites sebességeket is osztogatnak, a DIGI meg ugye csak azt osztogat, de erre inkább nem is mondok már semmit, mindenesetre ma már az egyre növekvő igények mellett ekkora osztásokat csinálni nevetséges, főleg hogy néhol kisebb osztásoknál is már probléma van a sebességgel és a jelerősséggel.
-
viktorhu
veterán
válasz taki01 #111218 üzenetére
Pontosan, sőt, ez teszi lehetővé, hogy a kis településeken élők lehetőségei közelítsenek a nagyvárosi környezetben élőkéhez.
De van egy másik oldala is a történetnek: ha Bb. nagyközség területére írják ki a szupergyors internet programot, akkor abból a pénzből Bb. nagyközség területén kell hálózatot építeni, az egyszerre elnyert sok pályázat önrésze leköti a részt vevő cégek fejlesztési büdzséjét, és még inkább leköti a fejlesztésben bevethető humán erőforrást.
Amíg a pályázat határozza meg, hogy hol kell fejleszteni, addig ott fognak fejleszteni, a többi helyre pedig kevesebb erőforrás marad.
-
Túzok22
senior tag
válasz Livius #111215 üzenetére
Amúgy ha itt már a 128, 64 vagy a 32 ügyfélről beszélünk, akkor elég ritka az hogy pl mind a 128, 64 vagy 32 egyszerre torrentezik,....... stb. Akkor tudna nagy mértékben leterhelődni ha ez megtörténne, de mivel hogy ez úgysem történik meg vagy csak 0,5% esély van rá, ezért csak kis mértékű leterhelődések vannak.
-
DJ. Ru$y
félisten
És ki mondta, hogy nem értjük mire kell a sávszélesség? Ez komoly? Megint idejössz személyeskedni. Arról volt szó, hogy a 2 Gb/s bekoppanhat, hajaj, a koax egy rossz szegmentálás miatt eddig is bekoppanhatott. És? A szolgáltató nem dedikált vonalat ad, nem 0-24-ben adja a 2 Gb/s-et, ezt meg nektek kellene "belátni".
A folyamatos "ezért tart ott az ország ahol" dumád meg a legfárasztóbb ebben a témában. Nem sajnálom senkitől a 2 Gb/s-et, de még a 2 * 2 Gb/s-et sem, ha bekötteti (csak nem lesz meg egy időben a 4 Gb/s).
És akkor itt kérlek meg téged is és mindenki mást is, hogy aki a szolgáltatók hálózatát szeretné összehasonlítani, az fáradjon erre, és uccu neki ütköztessétek a dolgokat. Érdekes, hogy ott sosincs egy normális "vitassuk meg" téma...
A 2 Gb/s-es csomag megy 10 GPON nélkül is, kérdés, hogy megeszed mindenki elől a sebességet és, ha ez folyamatos simán korlátozhatnak. Ez egy lakossági előfizetés, nem üzleti, nem dedikált vonal.[ Szerkesztve ]
Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok! Használd a fórumot! | R.I.P PH!TV!
-
Túzok22
senior tag
válasz Alteran-IT #111217 üzenetére
Én nem is írtam hogy ez nem így van. Csak annyit írtam hogy azért olyan baromi nagy leterhelődések mint pl DSL-nél hogy már alig jön a net meg már szaggat azért nem igen lesznek.
-
Livius
őstag
válasz Túzok22 #111222 üzenetére
A DSL-nél nem azért szaggat mert a sok másik ügyfél beterhel és elviszi a sávszélt, hanem egyszerűen annyira zajos a sok kilométeres vonal, plusz a többi ügyfél áthallása zavarja a DSL szinkront, és egyre szarabb sebességre képes csak a link (moduláció/demoduláció). A DSL-nél olyan leterhelés nem is létezik elvileg, mint a koaxnál és GPON-nál, hogy a sok ügyfél osztozik valahány gigabiten.
Komolyan, mikor lesz már itt az végre, hogy valami minimál szakmai tudással vagy utánanézéssel megalapozva fognak itt egyesek beböfögni valami értelmes dolgot, és az ilyen orbitális baromságokat nem terjesztik a többieknek? A kábelben nem lézerfény van, és az elektronok sem tudnak ugyan úgy elfogyni mint a fotonok!!!!
[ Szerkesztve ]
Gigabyte GA-Z170-D3H, Intel Core i7-7700K, Corsair Vengeance 2x8GB DDR4-3600MHz, Intel 545s 256GB SSD, MSI GeForce RTX 4060 Ti 16GB VENTUS 2X BLACK 16G OC
-
lszlogal
senior tag
válasz Alteran-IT #111217 üzenetére
A hozzászólásod utolsó részével nagyon egyet tudok érteni, hülyeség a 128-as osztás. Igaz hogy változnak az igények, de nem tudom elképzelni, hogy valakinek 2Gbps-nél nagyobb szávszél kell otthoni körülmények között. 2Gbps nettel 256MB/s-el töltesz le. Percenként lejön 15360 MB. Óránként 921.600 MB, 24 óra alatt pedig 22.118.400 MB. Kinek van ekkora vinyója?
Ez a 22TB iszonyatosan nagy mennyiség.
Igen, örüljünk ennek is, egy szót sem szólhatnánk, mert van akinek 5Mbps-el döcög az ADSL. Nagyon sajnálom azt, akinek nem elegendő ekkora sávszél. Ja, és az ÁSZF azért (is) van, hogy ne terhelje mindenki szarrá a hálózatot..
Én vígan elvagyok a 350/100-as netemmel, pedig kurva sokat töltök fel.
Nincs értelme a további vitának.
[ Szerkesztve ]
-
korpicschess
veterán
Sziasztok!
Telefonos ügyfélszolgálaton keresztül rendeltem internetet (1000/1000). A szerződésről kaptam SMS-t, hogy a fiókomban letölthető, viszont ott nem jelenik meg.
MT szám alapján lehetne hozzáadni, de arra meg azt írja ki, hogy nem tudom hozzáadni. Mivel nem olvastam a szerződés feltételeiből semmit, ezért jó lenne magam előtt látni, mielőtt majd kijön a szerelő a holmikkal. Ügyfélszolgálat azt mondta, hogy majd elérhető lesz, csak még nem futott át, viszont azóta eltelt már 2 munkanap meg egy hétvége. Nekem gyanús, hogy majd esetleg aláírás után tudom majd csak látni.Ugyanitt még érdekelne, hogy pontosan miket hoznak, mire számíthatok? Az építtető elvileg velük egyeztetve kihagyott a nekik helyet, egy konnektorral meg az optikákkal az ajtó fölött.
Mostanság milyen routert adnak ehhez a nethez?
Előre is köszi!
Aktuális hirdetésem: ►►►http://goo.gl/P8Vs0r ◄◄◄
-
Alteran-IT
őstag
válasz DJ. Ru$y #111221 üzenetére
Érdekes, ha az igazság nem tetszik, mindig a személyeskedéssel jössz.
Nem is konkrétan azt írjátok, hogy nem értetik, hanem nem tudjátok elképzelni, főleg a nagy ADSL/VDSL-hez képest, ez a kettő viszont kb. ugyan az, hogy hol és ki hányszor mondta/írta, azt meg nem fogom visszakeresni és egyesével kilinkelni, kérlek nézd el nekem.
Azt meg tudom, hogy a koax bekoppanhat, én is állandóan észreveszem, az 1, illetve 2 Gbit/s-t meg ha jól emlékszem eddig senki sem írta, hogy 0-24-ben akarja kihajtani, szerintem te sem láttad, de valahogy gyakorlatilag úgy "hurrogjátok" le a másikat, mint ha 0-24-ben elvárná, holott említve sem lett és hasonlót már nem először látok tőled sem, holott Topikgazda vagy.Miért, mert igaz? Azt azért írtam hasonlatként, ha nagyon nem tudjátok elképzelni, hogy minek kellenek az ekkora sávszélességek a 21. században, akkor azon se kell csodálkozni, hogy ennyire le van maradva az ország, főleg speciel abban, amit gyakran hangoztattok, hogy sok helyen még csak ADSL/VDSL van, amin meg csodálkoztok (magyarul éppen nem politizáltam), de úgy látom, ezt a hasonlatot sem sikerült megérteni, na mindegy, nem sértésként írtam azt sem és ezt sem, csak érted és már én is azért írtam, mert hányszor látom itt a "más ennek is örülne", "mire nem elég ez" típusú kommenteket, amik egyeseket ugyan úgy megbánt, mint titeket az amit írtam, holott én sem olyan jelleggel írtam és emellett ennek igazságtartalma is van.
Igazából nem kívánnám ezt tovább részletezni, egyébként meg azon kívül, hogy példaképp kitértem a saját helyzetemre ami más szolgáltató, csak a Telekomról és a hálózatairól beszéltünk, ergo ebben a topikban van a helye.(#111226) lszlogal: Csak azt tudom ismételni, amit már jó párszor elmondtam, hogy senki nem írta, hogy 0-24-ben kell ekkora sávszélesség, de azt nem azt jelenti, hogy a szolgáltatónak arra kell apellálni, hogy úgy sem lesz olyan, hogy mindenki egyszerre beterheli a hálózatot, mert akkor nem tudják tartani az ÁSZF-ben foglaltakat.
Én tartom magam ahhoz, amihez szerintem még többen is, hogy amíg fizetünk valamiért, addig szólhatunk, ha valami nem tetszik, majd ha ingyen dobálnak valamit, akkor lehet szó olyasmiről, hogy "ajándék lónak ne nézd a fogát", viszont mindaddig míg nincs ingyen, máshogy kell hozzáállni, nem birka módjára.A vitát részemről lezártam, mert úgy látom sem a megfelelő szakmaiság nincs meg, se a hozzáállás ahhoz, hogy értelmes beszélgetést lehessen folytatni, arról nem is beszélve, hogy páran azt is elfelejtik, hogy mit "írtak" be nemrég, na mindegy.
[ Szerkesztve ]
-
DJ. Ru$y
félisten
válasz korpicschess #111227 üzenetére
Távollevő feles esetén nincs aláírás. "Szóbeli megegyezésre" kapod a szerződést, úgymond.
Csak netet rendeltél? Egy ilyen Sagemcom 5655 ONT-ot fogsz kapni, ebbe megy az optika, szór wifit és van 4 LAN kimenetele, ha nem rendeltél IPTV-t, akkor semmi mást nem visz az alvállakozó a kiépítéshez.
Ha a kiépítéssel kapcsolatban van még kérdésed inkább írd le, mert a szerződésben ebből vaj mi keveset látnál amúgy is.[ Szerkesztve ]
-
lszlogal
senior tag
válasz korpicschess #111227 üzenetére
Hozzáadni lehet hogy hozzá tudod, de csak a bekötés után fogod látni a szolgáltatásokat. Az is megeshet, hogy a bekötés utáni pár napban fog megjelenni, mert lassú a Telekom rendszere.
-
DJ. Ru$y
félisten
válasz Alteran-IT #111228 üzenetére
De, ha nem kell 0-24-ben, akkor miért kell a 10GPON? Ugye?
Legyen először GPON "mindenhol", aztán, ahol annyira beterhelik az EFI-k a hálózatot lehet kevesebb osztást tenni, vagy 10GPON-t alkalmazni.
Nem tudom elképzelni, hogy mi kell a 21. században, mint informatikus?! Az vicces is lenne, nem véletlen vagyunk a cégnél is 3 különböző interneten, amiből 2 üzleti, és még így is vannak problémák a rendelkezésre állással.
A reklamációval és azzal, hogy mikor lehet reklamálni az ÁSZF foglalkozik. Törekedni kell a névleges maximumra, de! nem véletlen van a garantált érték sem, együtt kell vele élni, hogy megeshet olyan (például a már említett karácsony esték), hogy be fog esni a sebesség pár óra egy nap a garantált minimumra, mivel nem dedikált vonalért fizetsz, ezt vállalod és elfogadod, amikor aláírod a szerződést, és tudomásul veszed az ÁSZF-et...
Remélem érted, hogy senki nem ellened "ágál" vagy hasonló, meg nem is az ellen, aki 2 Gb/s-es csomagot akar, az ellen, hogy nem kell telhetetlennek lenni és tudni kell mire fizetett elő valaki.
Szerk.: Amit lszlogal-nak írtál. A Telekom és a konkurencia is látja a kihasználtsági statisztikákat a saját vonalain, sőt gyanítom jelez is nekik a rendszer, ha bizonyos területek túl magas terheltségi szinteket mutatnak, és úgyis tudják, hogy nincs kiterhelve a 25 db Gb/s-es előfizetés, akkor kiadja a 26. előfizetést is rá.
Részemről lezártam.
[ Szerkesztve ]
-
korpicschess
veterán
válasz DJ. Ru$y #111229 üzenetére
Köszi szépen a gyors választ, neked is lszlogal!
Igazából abban sem vagyok biztos, hogy optika és nem coax (ház műszaki leírásában az van, hogy UPC lesz az építő és coax lesz, de végül ebből Telekom lett).
A házba 3 vezeték jön be, egy sárga színű 2 vezeték egymáshoz kötve, erre tippelném, hogy optika lehet. Emellett 2db 8 eres (ethernet?) jellegű kábel, egyiken sincs végződés (telefon? +az egyik valszeg a fali ethernet porthoz megy. Vagy mindegyik belső portokhoz megy, és a sárga a net és a telefon) .
Azthiszem telefon is lesz a csomagban valamilyen, de azt nem tervezek használni. TV nem lesz az tuti.
Ami érdekelne a szerződésről, hogy tényleg csak 4600 Ft-e havonta (első 3 hónapban még olcsóbb is valamivel) és, hogy 1 év a hűség. Mégegyszer felhívtam őket, hogy nem látom a szerződést, akkor megerősített az ügyintéző, hogy ennyi.Ezen felül még, hogy alapból majd a fő gépen wifi lesz... Ami elvileg ezt tudja: Max Speed433 Mbps. A router hozza ezt? TV-be majd kábelen is becsatlakozok, úgy nem lesz gond a streammel.
Azt meg tudod mondani, hogy fúrhatok-e a falba vagy véletlenül jön ott be fűtéscső?
[ Szerkesztve ]
-
adika4444
addikt
Az egész piaci alapú internetszolgáltatás úgy van belőve, hogy "jó lesz ez így". Azaz nyilván nem bírná el a 32-es osztás ha már 5-en elkezdenek egyszerre tölteni gigás nettel, egyszerűen bíznak benne a szolgáltatók, hogy nem lesz ilyen, vagy ha lesz nem foglalkozik vele mindenki, az 1--2 panaszosnál meg tudják, hogy töredék az a mennyiség aki elmegy a falig, hogy érvényesítse az akaratát (békéltető, per, NMHH).
Tehát a legtöbben vagy vállatvonnak, vagy észre sem veszik, vagy belefáradnak. Itt a Telekom, DIGI és UPC topikban is nem egy olyan panaszos van, aki hetekig küzdött, aztán elengedte a témát. Sokan nem akarják / nincs kapacitásuk felvenni a harcot és csatázni egy szolgáltatóval ha egyáltalán észreveszik a hibát.Ott van pl. a DIGI topikban TeeJay feltöltési problémás kálváriája, legrosszabb esetben piaci alapú szolgáltatás révén szerződést bont vele a DIGI, tényleg elment a falig, de azóta is alacsony csúcsidőben a feltöltése ha jól rémlik.
Szóval a szerencséseknek megy a giga, a kevésbé szerencséseknek meg lassabb sebesség, a pechesek meg szívnak, és 99%-ban feladják, kevés olyat hallottam, ahol nyert az ügyfél és lépett a szolgáltató a javulás érdekében.
üdv, adika4444
-
DJ. Ru$y
félisten
válasz korpicschess #111232 üzenetére
A 8 eres ethernet kábel az általában belsőhálózat új építés / felújított házak esetén.
1000/1000 Mb/s-es csomag csak optikán van, ha nem 1000 / 200 Mb/s-re szerződtél, akkor csak optika lehet.
A Sagemcom 5655 viszonylag jó eszköz, bár van rá panasz is, de ugye függ a távolságtól, falak számától, a többi környező wifitől stb, ha problémád lenne a wifivel könnyen tudsz utána kötni bármilyen saját routert combosabb wifivel.
(Persze, fúrj csak, maximum leeresztesz egy pár liter vizet a lakásba. )
-
korpicschess
veterán
válasz DJ. Ru$y #111234 üzenetére
Hmm, akkor remélem optika. 1000/1000 elvileg, de attól még nem biztos, hogy a hardver is tudja. Először majdnem dupla áron akartak rámsózni 1000/100-at, aztán végül ezt sikerült kialkudni. Ezért vagyok kicsit bizalmatlan...
Egyébként 40nm a lakás, minden helyiséghez 1 fal van kvázi, szóval nagy gond nem lehet. Xiaomi cuccokból tervezezek okosotthont felépíteni, itt viszont minden eszköz wifis kb., nekem gyanús, hogy kell majd 2,4GHz is mindenképp.
Köszi szépen a segítséget!
[ Szerkesztve ]
-
DJ. Ru$y
félisten
válasz korpicschess #111235 üzenetére
Ha nincs valamilyen probléma a Sagemcom előtt, akkor az eszköz kábelen tudni fogja a ~900/900-at biztosan. Wifin nyilván nem lesz ennyi, és ott a felsorolt tényezők sokat ronthatnak, szomszédos wifik főleg.
-
Túzok22
senior tag
válasz Livius #111225 üzenetére
Tudom. Nem értem hogy miért hiszed azt hogy h..lye vagyok. A coaxnál is van zajbetörés, pontosan azért kell 3x árnyékolt coax kábeleket használni (a szigetelés alatt a réz mag körül van egy aluménium/rézréteg, azon van egy aluménium/rézháló és még azon van egy ilyen réteg és úgy rajta a szigetelés), így megvédi a zajbetörésektől a kábelt és semmi se zavarja meg a kábelben futó jelet.
Az optikánál nincs zaj.[ Szerkesztve ]
-
Livius
őstag
válasz adika4444 #111233 üzenetére
Ez a "jó lesz ez így" alapon megtervezett magyarországi szolgáltatói hálózatok szerintem is közel állhatnak a valósághoz. Amúgy az eddigi befeszülős vitában, szerintem sokan nem láttátok át a lényeget, ami pont az ÁSZF-hez kapcsolódna. A legfőbb probléma, a gyér NMHH szabályozás annak érdekében, hogy az ügyfelek érdekei maximálisan védve legyenek, szerintem.
Amíg nincs rendesen szabályozva, hogy mi mikor mennyinek kell lenni a garantált minimumnak és milyen eszközökkel lehet azt user oldalon validálni (pl egy NMHH-ás mérődoboz 24/7-ben), addig a szolgáltatók tetszőleges birkának nézős ÁSZF-eket tudnak kreálni, és mellette a bullshit marketing dumát pedig ezerrel tudják pörgetni.
Tehát a fő gond az, hogy megy az 1000/1000 majmolás a nagy marketing reklámokba, csak hogy mellette a garantált értéket sose mutatják, és ami mögötte van jogi dolgokat. Tehát valójában tényleg egy brutális nagy tipikus multis ügyfél félrevezetésről is beszélhetünk a jelenlegi helyzetben. És még a DSL-re kitalált sebesség nélküli csomagról nem is beszélek, az kész vicc, hogy mekkora birkára veszik azt a sok millió xDSL-es területen lakót az akár kaphatsz 100 Mbitet, de lehet a végén csak 6 Mbit lesz csomaggal 1/1 garantált sebességgel.Gigabyte GA-Z170-D3H, Intel Core i7-7700K, Corsair Vengeance 2x8GB DDR4-3600MHz, Intel 545s 256GB SSD, MSI GeForce RTX 4060 Ti 16GB VENTUS 2X BLACK 16G OC
-
DJ. Ru$y
félisten
válasz Livius #111238 üzenetére
A 100 Mb/s-es VDSL2 csomagban nincs igazad, ugyanis azt 30 Mb/s-mal hirdetik mindenhol, a 100 Mb/s jól el van dugva kisbetűvel, amire általában mi szoktuk felhívni a figyelmet.
Nyilván, van ahol a 30 Mb/s-ből is csak 6 Mb/s van meg, ott kell visszamondani mindent és mobilnetre váltani, lehetőleg tőlük "korlátlanra", hadd érezzék.Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok! Használd a fórumot! | R.I.P PH!TV!
-
Livius
őstag
válasz DJ. Ru$y #111240 üzenetére
Jah a weboldaluk legalján kisbetűkkel ott van, de már pofájuk sincs kiírni nagybetűkkel a csomag sebességét, csak a nevét írják, amikor a címre bedobja.
Amúgy ez a korlátlan mobilnet azért megint necces ilyenkor. Korlátlan mobilnet úgy látom csak mobiltelefonba van, vagyis a mobilban használt SIM-en. Mobilnet van laptop meg "modem"-be is, otthonra, de azt nem adják korlátlanban. Gondolom a rendes korlátlan mobilnet ÁSZF-jében meg okosan kivan az találva, hogy az ügyfél ne használhassa saját SIM kártyás routerben, otthoni használatra a hulladék VDSL helyett. Nah ezekkel a birkára vevős dolgokkal van baja valószínű alteran95-nek is.
[ Szerkesztve ]
Gigabyte GA-Z170-D3H, Intel Core i7-7700K, Corsair Vengeance 2x8GB DDR4-3600MHz, Intel 545s 256GB SSD, MSI GeForce RTX 4060 Ti 16GB VENTUS 2X BLACK 16G OC
-
Beniii06
addikt
válasz Livius #111241 üzenetére
Gondolom a rendes korlátlan mobilnet ÁSZF-jében meg okosan kivan az találva, hogy az ügyfél ne használhassa saját SIM kártyás routerben, otthoni használatra a hulladék VDSL helyett.
Ha a publikus lakossági csomagra gondolsz, akkor igen, de van itt a fórumon jóval olcsóbb megoldás és az routerben is működik, igaz az másik szolgáltatóhoz van, de a 800Mhz-en elvileg osztoznak, szóval lefedettség szempontból nem kellene jelentős különbségnek lennie, de aki tud szerezni Digis simet, akár családon belül, , ahol van lefedettség. Egy régi telefonnal is simán megosztható pl., persze ez jóval több kompromisszumot kíván, mint az itteni fórumos megoldás, cserébe olcsóbban kihozható.
"Got any other secret weapons?"
-
Tompika777
senior tag
válasz Livius #111241 üzenetére
Használhatod a SIM-et saját routerben is nem csak telefonban vagy tabletben.
Nekem stickben van egy Domino korlátlan mobilnettel és a stick egy routerben.
Az a korlátozás már nincs, hogy csak saját képernyővel rendelkező eszközben használhatod.Viszont torrentezni nem valami szerencsés, az 2 mbitre van korlátozva. -
törölt tag
A probléma az hogy ha nincs meg az a sávszélesség amire az ügyfél előfizet havonta. Ügyfél felhívja a szolgáltatót és abban az esetben ha bolond ügyfél szolgálatost fog ki, aki egyből a névleges sebességre hivatkozik. Ez az ügyfél szemében, tipikus lerázós hozzáláss. Ügyfél próbál érvelni hogy gigás előfizetésem van, és éppen csak 300 van meg. Ha ez normális, akkor csomagot váltok 300-ra. A valós probléma az, hogy túl nagy a különbség az előfizetett sávszélesség, és a névleges sebesség között. Rendszerint akkor szoktak ki akadni az előfizetők, amikor az ügyfél szolgálatos nagyon kardoskodik a névleges sebességre. És nem tanúsít ügyfélközpontú hozzáállást. Gigás előfizetést meg ki kell használni, akinek van rá lehetősége mint technikailag, mint anyagilag. Mert elméletileg azt a célt szolgálja, hogy ha 10-15 eszköz van a családban ami folyamatosan használatban van, akkor is zavartalan legyen az internet élmény.
Saját tapasztalat: Ugyan vannak időnként problémák, de eddig mindig korrekten álltak a probléma elhárításában, megoldásában. Van tapasztalatom más szolgáltatókkal is, de eddig a Telekom a legpozitívabb. Igaz ennek az árát meg is kérik. Csak hogy legyen pozitív visszajelzés is, ne csak a zokogás.
-
BBéci
legenda
válasz #70234880 #111244 üzenetére
Hány fős családban van 15 eszköz használatban? Mi ketten vagyunk, 90-95 %-ban egyetlen laptop csatlakozik netre, napi 5-8 órát, a maradék 5-10-ben esetleg egy telefon is.
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
vcicesz
csendes tag
elég érdekes dolog történt ma délután a sagemcom router modem at feltörték valószínűleg Telekom központból aktiváltam egy telekom wifi fon szolgáltatás egy olyan wifit amit hiába kapcsolók ki akkor is él csak akkor nem működik ha teljesen áramtalanítók. Vezetékes gépekben is valószínűleg beléptek mert IP cím ütközés eket írtak ki a gépek már bejelentettem hibának kértem a sagemcon cseréjét .A felülete is megváltozott.Hol lehetne panaszt tenni ezek kalózok ellen?
[ Szerkesztve ]
-
Beniii06
addikt
válasz vcicesz #111246 üzenetére
Biztos vagy te ebben? Nem csak software frissítést kapott a sagem(melyik) és reset-elődött a beállítás? Itt is sokan írták, hogy megjelent náluk a fon wifi, a tudtukon nélkül, ez még egyáltalán jelenti, hogy "betörtek" hozzád. "A felülete is megváltozott." Ez is erre utal, szerintem nem történt semmi olyasmit amit írtál.
"Got any other secret weapons?"
-
törölt tag
válasz BBéci #111245 üzenetére
Egy 5 fős családban simán meglehet. Kapásból kb 5 telefon, 2-3 db okos TV, 3-4 laptop, okos hűtő, mosógép, játék gépek van ahol 2-3 db is előfordul, kamerák, és még ki tudja mi minden. Szerintem egy 4 fős családban is simán előfordul 8-10 eszköz, ami folyamatosan a hálózatokon lóg. Persze vannak kivételek, pl ti is. De nem az a lényeg, hogy konkrétan ki mennyit, és milyen sűrűn használ. A lényeg az, hogy azt kapd amire előfizetsz, és ha valami probléma van, ne hajtsák el szebb éktájakra, néveleges sávszélességre hivatkozva, az ügyfelet, ami lényegesen kevesebb mint amiért fizetnek az előfizetők.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Olvasd el az összefoglalót!
Kötbér kijátszására, annak elkerülésére segítséget kérni és ahhoz segítséget nyújtani szigorúan TILOS.
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest