Hirdetés
- SSD kibeszélő
- Gaming notebook topik
- Milyen TV-t vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- Nagy, 4K-s gaming monitor az MSI-től, ezúttal fehérben
- Riasztó topik
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- TCL LCD és LED TV-k
-
PROHARDVER!
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2024.04.20)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Patice
Topikgazda
válasz Formaster #83720 üzenetére
Ezt csak úgy tudom elképzelni, hogy a NAS-on a SMB verzió minimuma SMB v1-en van, amit pont azért “tiltott le” a Windows, mert lehetőséget ad a jelszó nélküli csatlakozásra, ami ugye támadhatóvá teszi.
Syno NAS esetén is én úgy szoktam csinálni, hogy első beállításkor az első dolgom, hogy létrehozok egy admin jogú usert, aztán ezzel belépve lekorlátozom az admin fiókot és minden ezutáni beállítást a saját felhasználómmal.
SMB esetén pedig át kell állítani a minimumot 2-re, hogy mindig kérjen jelszót.
Az már más kérdés, hogy a Windowsban elmentjük-e a user jelszót felcsatoláskor, vagy sem.Eladó: Intel NUC J5005, Lenovo dokkoló
-
törölt tag
Android tv plex kliens tud olyat, mint a vlc vagy kodi, hogy a képfrissítést a forráshoz igazítja film indításkor?
-
addikt
válasz Patice #83752 üzenetére
"Syno NAS esetén is én úgy szoktam csinálni, hogy első beállításkor az első dolgom, hogy létrehozok egy admin jogú usert, aztán ezzel belépve lekorlátozom az admin fiókot és minden ezutáni beállítást a saját felhasználómmal."
Ez az alapbeállítás már 6.2 óta az új telepítéseknél egyébként is. Egy saját usert hozst létre veled a varázsló és az admin, bár létezik, de alapból le van tiltva.
"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
kicsipal
csendes tag
Köszi a tippeket, egyszer meglesem a DSvideo DDNS kombót, illetve itthon kipróbálom az embyt. Kiderül hogy alakul.
DDNS-re kell különlegesebb, vagy megfelelő a synology.me?
Illetve ha már kérdezősködöm, hallgat vakaki zenét nasról telefonon? Tudom plex is jó lehetne, de sose volt megbízható nálam, a DS audio meg borzasztó lassú. Van valami alternatíva ami internetről is elérhető?
-
blakey
titán
válasz kicsipal #83755 üzenetére
Plex és DS Audio-t használok, Plexhez Plexampot, mindkettő megfelelő sebességű iOS alatt, nem érzem, hogy lassú lenne és jó minőségű a zene.
ELADÓ: Homatics Box R 4K Plus *** " Aki udja, csinálja, aki nem, az tanítja" - G. B. Shaw *** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***
-
-
IRO21
aktív tag
válasz kicsipal #83755 üzenetére
A Synology DDNS teljesen jó, kivéve ha véletlenül Digis szolgáltatói router van a túloldalon.
A Digi DNS szerverei nem szeretik a synology.me-t.Én nagyon sokáig használtam a DS Audio-t, a sebességével sosem volt gondom.
Esetleg nem a QuickConnect lassítja be azt is Nálad?
Egy próbát megérne ott is a port forward, főleg hogy ugyanazt kell átirányítani, mint a DS Video-hoz.Az Embyhez Symfoniumot használok, ez tökéletesen megfelel.
-
spider23
aktív tag
Valaki segítsen mert már most fél napja küzdök és nem akar működni a dolog.
Szóval dockerben transmission port probléma van. Át van irányítva routerbe a transmission port 51413 a nas ip jére. Ez eddig ok, viszont arra már rájöttem hogy akkor lesz open (zöld) a port ha a tűzfalban hozzá adom az engedélyekhez a docker transmission-t. De ha a docker ip-t állítok be 172.17.0.1 / 255.255.255.0 akkor ez nem működik és closed (piros) lesz a port. A transmission docker bridge módban van. Azért nem jó ha a tűzfal beállításban a transmission docker van kijelölve közvetlen mert ha frissül a transmission ez a beállítás elvész, és újra hozzá kell adni. Ezért lenne jó az ip range, de úgy nem megy. Ha kikapcsolom a tűzfalat akkor is egyből open(zöld) a port, tehát ott lehet a gond a tűzfal beállításban.
Mi a megoldás? Help! -
Formaster
addikt
válasz Patice #83752 üzenetére
Természetesen SMB 2/3 a beállított fájlmegosztási protokoll. Ezért is mondom, hogy valószínűleg sebezhetőségre bukkantam, amit jeleztem is a Synology-nak. A windows teljesen friss telepítés volt és egy véletlen műve, hogy a windows user Admin névre lett keresztelve. Aminek félig örülök, mert ki tudja mikor és miért kapcsoltam be az admin usert a synology alatt, mert természetesen nekem is mindig ez az első dolgom, hogy kikapcsolom. (amit szintén nem értek, hogy DSM bejelentkezésnél jelszó módosítást kért az adminra, de a userek között ezt nem jelezte, valószínűleg sosem reseteltem a jelszót, tehát ez még mindig fekete folt)
Ami viszont felettébb megrémísztett, hogy minden nemű jelszó kérés nélkül felengedett abban az állapotban.
-
spider23
aktív tag
Portainerben leállítottam majd recreat. Én is így gondoltam hogy nem kellene elvesznie, de a tűzfalban mindig eltűnik ez a beállítás. De ezt mintha valami más fórumon is olvastam volna a napközben. Már minden fórumot ezzel kapcsolatban elolvastam és semmi nem hozott eredményt.
Bridge -ről átraktam hostra, de a helyzet ugyan az. Egyszerűen nem megy.[ Szerkesztve ]
-
IRO21
aktív tag
válasz spider23 #83768 üzenetére
Jéé, tényleg van néhány Dockeres szabály a beépített alkalmazások között, ezt még sosem néztem.
Simán a portra vedd fel a szabályt, amit beállítasz a konténerhez, ne az alkalmazások között böngéssz!
Ja, ugye lefixálod a portot, nem hagytad automatikuson?
[ Szerkesztve ]
-
spider23
aktív tag
Így néz ki:
Mondjuk most ezzel is baja van, nem akarja újra rakni, nem értem miért, eddig ez ment.
Ezt írja hibának:
Standard kimenet/hiba:
docker: invalid reference format.
See 'docker run --help'.
/bin/bash: line 10: -v: command not founddocker run -d \
--name=transmission \
-e PUID=1029\
-e PGID=100 \
-e TZ=Europe/Budapest \
-p 9091:9091 \
-p 51413:51413 \
-p 51413:51413/udp \
-v /volume1/docker/transmission/data:/config \
-v /volume2/transmissiondl/downloads:/downloads \
-v /volume2/transmissiondl/watch:/watch \
--label=com.centurylinklabs.watchtower.enable=true \
--restart unless-stopped \
lscr.io/linuxserver/transmission:latestEzt a port szabályt megpróbálom ha végre elindulna a docker.
[ Szerkesztve ]
-
IRO21
aktív tag
válasz spider23 #83770 üzenetére
Na, kipróbáltam.
Ha a tűzfalon az alkalmazások között választod ki, akkor a konténer törlésekor a tűzfalszabályt is törli.
És ugye a Portainer recreat, vagy a Synology Docker GUI-ban a visszaállítás azt csinálja, hogy letörli a konténert, és ugyanazokkal a beállításokkal létrehoz egy újat.
Ha rendesen kézzel hozod létre a szabályt, akkor nem lesz ilyen problémád.A nem induláshoz:
Ha a Docker GUI-ban hozod létre a konténert, akkor nem enged hibás adatokat megadni, nagyobb eséllyel fog működni
Csak nem Te is a mariushostingot nézed? -
spider23
aktív tag
-
spider23
aktív tag
-
lajos75
senior tag
Sziasztok!
Nas vásárlása előtt állok de nem tudok dönteni, kiszemelt típus a DS220+ vagy DS223.
Amire használva lenne, Plex, torrent, 6db. kamera folyamatos rögzítése.
a Synology oldalán összehasonlítva a DS223 a DS218+ szoftveres tulajdonságaival egyezik szinte mindenben ( itt a kapcsolatok számára és kamera FPS számára gondolok.
Létezik, hogy a DS223 nem tud többet, mint a DS220+ hiába újabb ?? -
-
lajos75
senior tag
válasz PhoenixK #83781 üzenetére
Akkor DS220+ lessz
Hátha ebben is tudtok segíten, ismerősöm Ds218+ most lett frissítve 7-es verzióra.Azóta a Plex-ben ha kiválasztok egy mappát amiben filmek vannak azaz nem látom a filmeket a mappában amit megadok neki és így nem is tölti be azokat, mi lehet a gond régen emlékszem rá hogy kiválasztottam a mappát és látszotak a benne lévő filmek de most nem.
-
blakey
titán
válasz lajos75 #83782 üzenetére
Nyáron frissítettem a DS218+-t DSM7-re, Plexet használtam és használok. Minden ugyanúgy működik, ahogy korábban. Nem tudom, hogy mit és hogyan frissítettetetek, de ha leírás szerint, akkor nem lehet probléma.
ELADÓ: Homatics Box R 4K Plus *** " Aki udja, csinálja, aki nem, az tanítja" - G. B. Shaw *** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***
-
Formaster
addikt
User [admin] from [DESKTOP-xxx via [CIFS(SMB3)] accessed shared folder [xxx].
DSM-be nem engedett be jelszó nélkül admin fiókkal, csak kérte, hogy generáljak új jelszót.
Közben rájöttem mikor állítódott vissza az admin user. Pár hónapja gondom volt a hálózati beállításokkal, ezért csináltam egy hard resetet, de ott elvileg csak a LAN beállításokat kellett volna resetelnie, mert nem nyomtam annyi ideig, hogy az admint is kilője. De nem néztem rá, ezt én csesztem el, attól viszont még jelszó nélkül nem kellene felengedjen SMB-re úgy gondolom.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz Formaster #83785 üzenetére
Akkor az soft reset, nem hard. A Soft reset kiüti a következő beállításokat (minden megy default-ra):
- Hálózat
- Admin User
- Web UI PortHow do I reset my Synology NAS? (For DSM 6.2.4 or above) - Synology Tudásközpont
[ Szerkesztve ]
"Önérzetem van, de hülye azért nem vagyok!"
-
IRO21
aktív tag
válasz Formaster #83787 üzenetére
Na, akkor meg is oldódott a rejtély
Ahogy PhoenixK írta, már az alap reset is törli az admin jelszót, ezért engedett be.A reset pont azért van, hogy hozzáférjünk az adatokhoz, tök mindegy milyen protokollon.
Ugye a webes felületen meg lehet oldani, hogy új jelszót állíts be, így ott ezt kéri is.
SMB-n ez nem müködik, maga a protokoll nem tud ilyet. -
addikt
válasz Formaster #83787 üzenetére
Admin felhasználó jelszó nélkül, persze hogy beenged. A soft reset után meg kellett volna adnod egy új jelszót (majd letiltani az admin-t).
"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
devilzero
tag
Sziasztok!
Az összes családtagomnak tele van képekkel a telefonja/Google tárhelye (kb. 5x 64GB mondjuk), én pedig tartok attól, hogy oda mentsek, így megérett bennem az a gondolat, hogy veszek egy NAS-t, pontosabban mindenképpen egy Synology NAS-t.Viszont jön a probléma és a fejkaparás, hogy anyagilag nem szeretném a gatyámat is rákölteni, ezért természetesen a legolcsóbb 1 lemezes megoldáson gondolkodom (DS120j + WD Red 2TB). Néhány infó: kb. 3-4 db 500GB-1TB-os 2.5-es HDD-m van, amire bizonyos időközönként csinálnék backup-ot a NAS-ról. Továbbá egy vezetékes nyomtatót hálózatosítanék még.
A legfontosabb az lenne, hogy az 5 családtag 5 külön mappába tudjon a fényképekről/videókról stb. biztonsági mentést készíteni és mindenki csak a saját mappában található adatokat lássa (vagy maximum amit én beállítok). Erre van lehetőség? Mennyire "smooth" a fénykép feltöltés egy iCloud / Google Photos apphoz képest?Illetve a további fejtágításokat/lebeszéléseket szívesen fogadom. Nagyon rossz döntés esetleg az egylemezes megoldás a fenti funkciókra? Esetleg van-e valami olyan dolog ami miatt teljesen felejtsem el ezt az egylemezes NAS-t (nyilván most nem a RAID0-ra gondolok). Köszöntem
[ Szerkesztve ]
-
Csixi
csendes tag
válasz devilzero #83790 üzenetére
Szia,
Neked kell eldöntened, hogy mennyire fontosak az adatok a számotokra.
Én minimum 2 lemezes NAS-ban gondolkodnék.
A kiemelt szövegrészre a válasz, simán megoldható, 5 felhasználó és 5 mappa beállítása és kész. A fényképek feltöltése biztos megoldható, én gépre kötöm és rögtön tolom fel, ha betelt a memória, külön appot nem használok. -
törölt tag
Erre szerintem vidáman elég az egylemezes 120j is.
A két lemezes is csak a hdd hibától tud megmenteni.
Ha pl. villám miatt füstöl a nas vagy a táp,akkor valszeg úgyis megy vele a két hdd.Még annyit mindenképp meg kell tenned majd,hogy mindenről legyel valamilyen rendszerességgel legalább +1 külső eszközön biztonsági mentés. De ha kettő van az még jobb.
Illetve ha kétlemezes mellett döntessz , akkor is ugyanúgy kell +1 vagy +2 másolat az adatok biztonsága érdekében.Ios-ről nem tudok nyilatkozni, androidon a synology drive (figyelt mappák azonnali mentése) jól működik.(Hasznos lehet ha a telefon elromlik/eltörik akármi...)
A photos appot még csak tesztelgetem néha.[ Szerkesztve ]
-
Patice
Topikgazda
Erre alkalmas akár egy j-s modell is, igaz nem lesz szélvész, de megcsinálja amit akarsz, sőt még rendezni is tudja a fotóidat, stb.
Én is inkább 2 lemezest ajánlanék, főleg, ha van meglévő HDD otthon, akkor nagyon jól tud jönni, hogy kettőt is be tudsz rakni.
A rendszeres, időzített biztonsági mentés külső eszközre ajánlott, tartsd meg ezt a jó szokásodat.
Hamarosan amúgy várhatóak az új 2023-as belépő modellek, érdemes lehet várni 1-2 hónapot, vagy szétnézhetsz a használt piacon is.Eladó: Intel NUC J5005, Lenovo dokkoló
-
-
törölt tag
válasz fecke78 #83794 üzenetére
Na...megjöt géniusz
Ember! Értsd jól amit írok. A füstöt szerinted itt szó szerint kell érteni??
Még a lottó ötöst megnyeri x évente egy ember , addig egy izmosabb vihar lazán gyomlálja az elektromos eszközöket!
Én is úgy voltam vele ,hogy a vihar kár csak városi legenda. Aztán egy nyári estén 2x lehalványodott a lámpa (még csak áramszünet sem volt) és az akkori pcben a táp és a hdd egyszerre beadta a kulcsot.
Azóta vagyok úgy vele ,hogy egy eszközben bármennyi hdd is van tükörben,az a világ baromsága.
Mert,
1. Amit írtam
2. Betörő bácsi hóna alá csapja, azt vitte a nast 18db hdd -vel együtt is.Inkább rendszeres mentés és annak offline tárolása és fizetős felhő. Ezzel a probléma megoldva!
Természetesen nem kötelező elfogadni amit írok, hiszen én is csak egy senki vagyok ezen a fórumon ,csak a saját tapasztalataimból alkotott legjobb tanácsot adtam át a kollégának.
Ugyanakkor egy lehetséges viharkár valószínűségét nullára kijelenteni , az nettó baromság!
Ilyen felfogással érvelhetnék olyan orbitalis baromsaggal is ,hogy minek két hdd ,hiszen nekem még nem romlott el soha egy sem.(mégsem teszem!!)
Ja, nekem nem,de másnak már igen....[ Szerkesztve ]
-
IRO21
aktív tag
A gyári fényképkezelő alkalmazás a Synology Photos.
Részletes specifikáció itt.Minden felhasználónak lehet egy saját fénykép tárhelye, ami a saját mappájában érhető el.
Alapból a mobil alkalmazások is ide töltik fel a fotókat.
Illetve van egy közös tárhely, amit jogosultság függvényében bármelyik felhasználó láthat.
A jogosultság albumonként is megadható.
Ezen kívül a felhasználók külön-külön is megoszthatnak adott fotókat/albumokat.Az általad választott NAS fotós funkciók tekintetében egyetlen dologgal fog kevesebbet tudni mint a nagyobb modellek: nem működik rajta az arcfelismerés.
Mobil alkalmazásból több is van, ami képes menteni a fotókat.
- A Synology Photos a Google Photos megfelelője, ezzel tudod mobilról megtekinteni a NAS-on tárolt képeket.
- A DS File egy általános fájlkezelő, távolról tudod másolni/mozgatni/le-feltölteni a NAS-on tárolt fájlokat.
- A Synology Drive kb. a Google Drive/Onedrive megfelelője, szinkronban tartja a fájlokat a mobilod és a NAS között.
Ezeken kívül egyéb, a megfelelő protokollt támogató third-party alkalmazással is megoldható a fájlok NAS-ra feltöltése. -
Csixi
csendes tag
válasz #46824192 #83795 üzenetére
Picit reagálnék erre-arra...
"Azóta vagyok úgy vele ,hogy egy eszközben bármennyi hdd is van tükörben,az a világ baromsága."
- ezt azért gondold át... ezek szerint sok cég van aki nem ért hozzá és baromságokat csinál (ez kicsiknél is igaz) ja én is tárolom tükörben az adataimatBetörő bácsi nem a Te nasodért fog menni, azt nagyívben leszarja, hamarabb elviszi az egyéb értékeket...
"Inkább rendszeres mentés és annak offline tárolása és fizetős felhő. Ezzel a probléma megoldva!"
- ezzel nagyjából egyetértek, bár a fizetős felhő az adatmennyiség függő is
- még annyit, hogy érdemes egy távoli helyen is tárolni a mentéseket, Nekem most már 30 km-re van egy másik NAS és ott is van egy kópia az anyagaimrólAkkor itt egy saját esemény:
- villám mellettünk csapott le pár méterre, szóval úgynevezett másodlagos villámcsapás áldozata lettem, károm annyi lett, hogy ami szünetmentesen volt működő gép az simán megúszta, amin nem volt szünetmentes ott az egyik gépen az alaplap elszállt, de minden más épen maradt. Azóta minden fontos eszközömön szünetmentes is van.Amennyiben konkrétan a villám belecsap a házba, akkor a megfelelő érintésvédelmi eszközök megvédik az elektromos dolgokat, ha nem akkor nem a két HDD lesz a legnagyobb veszteséged. Ez tény!
Akkor legyen itt egy friss eset is, a csütörtökön (02.09) külső 4TB-os HDD-re lementett adataimat tegnap már nem tudtam beolvasni egy olyan HDD-ről amit újként szerdán vettem. Azt azért felhőbe elég nehéz vagy drága lett volna tárolni... (volt másik mentésem is a távoli NAS-on)
-
addikt
Én mondjuk előfizetnék évi 30€ért egy 200GB Google One csomagra, ez a családdal megosztható, aztán csinálnék egy takarítást a fotók között is (a Google One-nak van jó kis toolja erre: link )
-
Csixi
csendes tag
válasz Borisz76 #83710 üzenetére
Átrágtam magam az SHR-en, meg utána is olvastam több dolognak, így maradt Nálam is picit módosítva.
A veszteségem a nem optimálisan megválasztott HDD méretekből adódott.
3-3-8-8 TB esetén 36%, 4-4-8-8 TB esetén 33% az "elveszített" hely.
Legoptimálisabb megoldást az azonos méretű HDD-kel lehet elérni ezért Nálam a 8-8-8-8 TB lett, itt 25% a "veszteség". Sajnos nem úsztam meg a vásárlást de legalább a jövőbeni bővítésekre nem lesz gondom.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest