- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Telekom TV SmartBox: szolgáltatói set-top box alacsony korlátokkal
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Apple notebookok
- NVIDIA GeForce RTX 3050 / 3050 Ti (GA107)
- Házimozi belépő szinten
- Melyik tápegységet vegyem?
- ASUS ROG Ally
-
PROHARDVER!
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2024.04.20)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Csabi1984
addikt
Sziasztok! Valaki tudna nekem elmagyarázni egy két fogalmat?
A NAS eszközöknél mikor beszélünk transzkódoláskor?
Azt értem, hogy ha telefont vagy tabletet használsz és úton szeretnéd mondjuk a filmedet nézni.
De mi a helyzet a TV-k, médialejátszók esetében?
Tételezzük fel 1080P-s illetve 2160P-s filmek vannak a NAS meghajtóra töltve.
Ha ott a NAS-om és mondjuk a 4Ks TV médialejátszó funkcióját használom ebben az esetben ki dolgozik a videó feldolgozásban amikor 1080p és 2160p-s filmet nézek?
Ha van egy 1080P-s médialejátszóm amin szintén eltudom érni a hálózati helyeket így pl egy NAS-t de ugyan úgy ahogy a fenti példával a TV-m 4K-s de csak 1080P-t játszok le mert a médialejátszó nem birkózik meg a 4K-val ebben az esetben mi a helyzet? -
PeterPH
senior tag
válasz Csabi1984 #64501 üzenetére
Alapvetően tartalomfüggő.
Ha van elegendő sávszélesség, és a lejátszó képes a megosztott tartalom lejátszására (hang és videó kódolási formátumok kezelésére), akkor nincs szükség transzkódolásra. Minden egyéb esetben szükséges.
A kiszolgáló (pl. VideoStation, Plex) és a kliens (lejátszóprogram) egyeztetik egymással a képességeiket, illetve a tartalom típusát, és ez alapján a szerver eldönti, hogy szükséges-e transzkódolás. Tapasztalatom alapján ez sajnos nem működik 100%-osan, ezért inkább használok olyan kiszolgálót (Emby, Jellyfin), amin kikapcsolható a transzkódolás lehetősége, így nem dolgozik feleslegesen a kiszolgáló, és nem rontja a minőséget sem. -
Magnat
veterán
válasz sziszi-fuszi #64503 üzenetére
Sőt, az ingyenes nem is transzkódol
̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿
-
Magnat
veterán
-
Csabi1984
addikt
válasz PeterPH #64502 üzenetére
Akkor jól értem a NAS-t nem lehet csak egy hálózati meghajtónak használni anélkül, hogy csak hozzáférést biztosítson?
Akkor lehet jobban járnék egy olyan médialejátszóval amin van Gigabitlan és USB3 csatlakozás ( pl Zidoo). Hálózaton ugyan úgy tudok rá másolni (gondolom...) mint a mostani WDTV lejátszómra csatlakoztatott HDD-re -
felho001
tag
-
Borisz76
veterán
válasz Csabi1984 #64508 üzenetére
De pont ez a lényege, hálózati kiszolgáló.
Az a nem mindegy, hogy a küldött adatfolyamot, a stream-et mi fogadja.
Tv beépített lejátszója, külső média player, PC, HTPC...
Ezen lejátszók képességein múlik, hogy kell e transzkódolnia a NAS-nak vagy sem.Egy gyenge 10 éves NAS is kiszilgálhat egy egy fejlett lejátszót.
[ Szerkesztve ]
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
Csabi1984
addikt
válasz PeterPH #64502 üzenetére
Mondjuk nem is szabad összehasonlítani egy SmartTV médialejátszó képességé egy különálló médialejátszóval.
Ez az egész NAS dolog javaslatra merült fel mivel (függetlenül a külső HDD-n kívül ami a WDTV lejátszóra van csatlakoztatva) vannak sorozatok (évadok) a PC belső tárhelyén amelyet a serviio alkamazással teszek elérhetővé (ami hasonló mint a plex) de valahogy nekem átláthatóbb de a transzkódolás ezen belül is elérhető DE KI VAN Kapcsolva és nem használom!
A lényeg igazából, hogy ezeket a tartalmakat az egyszerű WDTV eszközömmel el tudom elérni. Az már egy más kérdés, hogy mi folyik a "háttérben" amire nincs rálátásom de működik az a lényeg.
Visszatérve a NASra arra gondoltam ugyan azt a célt tudná kiszolgálni miszerint megvan neki adva a megosztandó mappa vagy meghajtó amit a WDTV-vel vagy esetleg idővel megvásárolt esetleg 4K-s képességű eszközömmel eltudnám érni.
Magyarán azt gondoltam, hogy a NAS lehet csak egy elérési pont és a médialejátszó aki lejátssza az adott anyagot vagy sem a képessége szerint.
4K videót nézhetnék a TV-vel de számomra a TV médialejátszónak a "minőségével" legalább is a 2160P tartalmak képi megjelenésével vannak negatív tapasztalataim (fakóbbak a színek)
ui: WDTV lejátszó felső határa 1080P (viszont nincsen bajom a képminőséggel). 4K és a TV esetében először is nagy a tárhely amit foglal maga film de a kép meg fakó így tehát jelen felállással a 4K-t nem erőltetem[ Szerkesztve ]
-
kulu22
aktív tag
válasz Csabi1984 #64508 üzenetére
Pontosítsunk, a nast:
- ha hálózati meghajtóként szeretnéd használni, akkor a médialejátszó eszközödhöz is aként kell csatlakoztatni (smb, nfs, stb), ilyenkor szó sincs semmiféle átalakításról, úgy kapja meg az eszköz a file-t ahogy a nason van
- ha médiaszerverként (Plex, VideoStation, stb), akkor beszélünk arról, hogy átkódolás is történhet[ Szerkesztve ]
-
tjsz
senior tag
Sziasztok!
Kezdő Synology-s vagyok és egy érdekes (számomra) anomáliába futottam bele.
Adva van "router" felhasználó, aki/ami a "users" csoport tagja.
DS220j-n "router" felhasználó fel tudja csatolni "homes" mappát (pl. net use I: \\192.168.1.100\homes /user:router ezegyjelszo), egy DS220+ eszközön viszont nem (5. számú rendszerhiba törént, hozzáférés megtagadva hibaüzenetet kapunk).
A kérdés: ez miért van?
"router" felhasználó csoporttagság DS220j és DS220+ eszközön:
"router" felhasználó engedélyek DS220j eszközön:
"router" felhasználó engedélyek DS220+ eszközön:
"users" csoport engedélyek DS220j eszközön:
"users" csoport engedélyek DS220+ eszközön:
Előre is köszönöm a tippeket!
-
felho001
tag
Szerintem azért mert sehol nincs pipa az olvasás írás vagy csak olvasásnál. De lehet hogy nálam okosabbak majd mást mondanak
Felhő
-
blakey
titán
válasz sziszi-fuszi #64505 üzenetére
Nem minden kliens esetében transzkódol, nálam pl. egyáltalán nem, ehhez megfelelő app-okat érdemes használni.
ELADÓ: iPhone 12 Mini gyári, bontatlan, fekete szilikon tok *** " Aki udja, csinálja, aki nem, az tanítja" - G. B. Shaw *** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***
-
Csabi1984
addikt
válasz kulu22 #64512 üzenetére
Ez lenne a lényeg, hogy a NAS-t hálózati meghajtónak szeretném használni
Erre a célra a legolcsóbb 1 rackes DS118-is elegendő ?
Tudom nagyon jól, hogy a NAS jó torrentezésre de engedjétek meg, hogy a "maradi" lehessek jobban szeretek Pc-n torrentezni, miért is?
Mert a számítógép eleve adott, nem kell plusz költségekbe vinnem magamat egy olyan NAS-ra amivel legalább elérhetek 25-30 MB/s (500 Mbites UPC (vodafone) internetünk van.
Pc-n simán elérem a 35-40 MB/s ha olyan a torrent "érdekeltsége"
Nem csak filmeket töltök le hanem előfordult más tartalom is. Tehát ha letöltök egy játékot a NAS-ra már ha én is ezt az utat választanám akkor bizony a NAS-ról kellene a gépre
áthelyeznem azokat amiket nem szeretnék rajta tárolni.
Szóval ennyi erővel a filmet is átrakhatom a NAS-ra -
sziszi-fuszi
senior tag
válasz blakey #64515 üzenetére
Nem. Transzkódolni csak akkor transzkódol, ha muszáj. Senki nem mondta, hogy mindig. De egy 4k-s feliratos film esetén (program bug miatt) mindig transzkódol, akkor is ha nem kellene neki. Hibás a plex jó régen már. Nálam pl soha nem transzkódol, mert egyszerűen ki van kapcsolva a transzkód.
Mi alá kell írás?
-
Csabi1984
addikt
válasz poirot #64518 üzenetére
Szerintem picit megint félrement az írásom de ami tény nincs rálátásom a NAS torrent működésére.
De az is tény nálam úgy működik a torrentezés van egy meghajtó a gépen arra megy minden.Ha ez film akkor jelenleg a WDTV-re csatlakoztatott meghajtóra (lassabb így másolás mintha a gépre csatlakoztatva a meghajtót és úgy tenném rá).Jelenleg úgy képzelem el a torrent NAS-t, hogy belépünk az eszközre és indítunk egy böngészőt mintha a Pc esetén és indítjuk majd kilépünk
Valószínű nyitott ajtót döngetek de mivel a gondolatom irányít ez alapján hozom az itélkezést is.
Akkor magyarázza el valaki pl egy utorrent alkalmazással hogy működne ?[ Szerkesztve ]
-
blakey
titán
válasz sziszi-fuszi #64517 üzenetére
De, mint írtam, nálam nem transzkódol, hogy miért? - mert pl. a tvOS Plex app-ot már így csinálták meg, Infuse, Kodi, MrMC sem traszkódol, nálam a Plex a központi szerver, nem kell/kötelező kizárólag Plex klienseket használni, lehet olyat is ami Plex-képes, 0 transzkódolás. Egyes OS-ek esetében van traszkódolás. Pl. LG TV-n, feliratok esetében, Android-ról is olvastam.
Hibás a plex jó régen már. - de már új alapokon van a Plex szerver és néhány új kliens.ELADÓ: iPhone 12 Mini gyári, bontatlan, fekete szilikon tok *** " Aki udja, csinálja, aki nem, az tanítja" - G. B. Shaw *** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***
-
ilovedigweed
senior tag
Sziasztok!
Szeretném lecserélni a Zyxel nsa325V2 nasom egy korszerűbbre!
A nas torrentek futtatására, telefonnal készített fényképek szinkronizálására és fényképek, videók tárolására kell mindössze.
Kinéztem magamnak az oáziscomputer oldalán egy Synology DS220+ (6 GB) nast és meg is rendeltem egy Western Digital 2TB Red 256MB (WD20EFAX) hdd-vel!
Első kérdésem, hogy kell nekem egyáltalán a fent nevezett dolgokhoz a 6gb-os verzió? Illetve, hogy amit a kereskedésben bele tesznek ramot annak az árából egy jobbat tudnék venni? Ha igen akkor ajánljatok ramot bele, köszönöm!
Sajnos csak későn kezdtem el olvasni a topikot és több dolog felütötte a fejem...
Olvastam a hdd smr és cmr tulajdonságát és úgy vettem észre, hogy amit rendeltem hdd az nem cmr-es.
Kell nekem az cmr tulajdonság a fent nevezett felhasználás szempontjából? Ha igen, tudnátok ajánlani bele konkrét típust? 2 illetve 4 TB-os hdd-ből egyaránt.
Köszönöm!
További szép napot!
[ Szerkesztve ]
-LG 27GN850 -INTEL Core i5-12400 -GIGABYTE B660 GAMING X -Kingston Fury 32GB Renegade RGB CL16 3600MHz -SAMSUNG 500GB 980 M.2 -FSP Hydro M Pro 700W -GIGABYTE RTX 3070 Ti GAMING OC -NZXT H510 Flow -Nzxt Kraken X63 rgb -Razer DeathAdder V3 Esport -HyperX Alloy FPS Pro -HyperX Cloud Core
-
8nemesis8
veterán
válasz Intelligencs #64498 üzenetére
Köszi szépen. Ezen jót mosolyogtam Majd tövig nyomom.
-
addikt
válasz felho001 #64509 üzenetére
Nem kell semmit létrehozni, a megosztást szerkeszted, átállítod kötet 3-ra és átmozgatja.
A telepített programokat a fent már említett MODS Package Manager-el tudod átmozgatni.Ha ezek megvannak törlöd a kötetet és a Storage poolt és hozzáadod a másik Storage pool-hoz a lemezt.
"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
addikt
válasz Csabi1984 #64519 üzenetére
"Jelenleg úgy képzelem el a torrent NAS-t, hogy belépünk az eszközre és indítunk egy böngészőt mintha a Pc esetén és indítjuk majd kilépünk "
Kurvára nem így működik. Van saját Download Station alkalmazás, ott tudsz feltölteni .torrent file-t vagy magnet linket/url-t is elfogad, de a legegyszerűbb az RSS könyvjelző használata.
Borisz76 kollégának remek leírása van erről, szerintem olvasd el az összefoglalót, gondolom ez (is) benne van."After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
-
-
Elemental
addikt
válasz Intelligencs #64498 üzenetére
Én megszenvedtem a ram bővítéssel Amikor raktam a helyére beesett az alaplap mögé, vagy 5 perc volt, mire kibányásztam. Utána nekem is a tövig nyomommal volt gond, mert csak 4 gigát mutatott (918+). Azt hittem nem fog működni. Utána tövig nyomtam, és így már jó lett.
-
A.K.
tag
válasz ilovedigweed #64524 üzenetére
ezekhez elég egy ds120j vagy ds118
-
Borisz76
veterán
válasz Csabi1984 #64531 üzenetére
Remek !
Akkor a NAS-on létrehozott MEGOSZTOTT MAPPÁT fel tudod csatolni a Win-hez mint HÁLÓZATI MEGHAJTÓT !
Én régebben létrehoztam egy "VIDEO2" mappát , hogy csak azt kelljen felcsatolni.
Aztán még mellé csatoltam a "gyári" Photo" mappát.
Felcsatoltam a 2 db külső usb-s lemezt is....
Azért is van ennyi meghajtó.
De megszoktam és tudom, hogy mi hol van.Filmezéshez a MPC-BE-t használom vagy a KODI-t a PC-n ( Win10 ).
De az összefoglalóban is volt róla szó.... a felcsatolásról.
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
ilovedigweed
senior tag
Köszönöm, de azért gondoltam erre mert a gyors letöltés fontos. Illetve nem tudni, hogy később még mire lesz szükségem abból, amit ez a nas tud majd, pl két hdd. Most rá tudom szánni ezt az összeget és azért is vennék egy jobbat, amivel 5 évig ismét elvagyok.
[ Szerkesztve ]
-LG 27GN850 -INTEL Core i5-12400 -GIGABYTE B660 GAMING X -Kingston Fury 32GB Renegade RGB CL16 3600MHz -SAMSUNG 500GB 980 M.2 -FSP Hydro M Pro 700W -GIGABYTE RTX 3070 Ti GAMING OC -NZXT H510 Flow -Nzxt Kraken X63 rgb -Razer DeathAdder V3 Esport -HyperX Alloy FPS Pro -HyperX Cloud Core
-
Dzsekó
addikt
válasz ilovedigweed #64524 üzenetére
SMR HDD gyors NAS-ba: Ferrari kasztniba teszel egy Trabant motort kb.
Felejtsd el az SMR-t, 1MB/s-re is képes leesni a másolási sebesség.
WD Purple, EFRX Red Plus, Seagate Skyhawk, Ironwolf az ajánlott HDD-k.[ Szerkesztve ]
-
VGYke
addikt
Sziasztok! DS218+ (6GB) terhelésével kapcsolatban szeretnék kérdezni.
A NAS látszólag nem csinál semmit (nincs le/feltöltés, lejátszás, vírus kergetés, stb.), a CPU/RAM használata még is ilyen (CPU 53-55%, RAM 42%):
Ez részletezve:
A feladatidőzítőben ezeket találom, miknek időzítése majd csak lesz, jelenleg nem kellene hogy fusson:Amennyiben a feladatidőzítő a hunyó, hogyan tudom kideríteni, mi foglalja az erőforrásokat
kutya az ember legjobb barátja... lenne, ha tudna kölcsönadni
-
huan
őstag
Sziasztok. Erről az smr-cmr dologról hol olvashatok bővebben? Honnan tudom, hogy az itthoni hdd-k milyenek?
-
ilovedigweed
senior tag
válasz Dzsekó #64536 üzenetére
Nagyon köszönöm!
-
hkari
őstag
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy garis 220+-ba szerintetek lehet garivesztés nélkül ventit cserélni? Ennek a gyárinak van egy kereplő hangja. Noctuáért könyörög a NAS.
Köszi a segítséget!
-
Immy
őstag
Sziasztok,
Használta már valaki ténylegesen az Universal Serach alkalmazást valamire?
Apró: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/immy/index.html
-
sterby79
tag
Üdv. Elég kezdő vagyok a témába lenne egy kérdésem, jelen pillanatba egy Synology ds118am van, 4tb-os hard van benne, ezt szeretném 6 tb-osra cserélni, az lenne a kérdésem, hogy át tudom e rakni az új hárdra a komplett tartalmat vagy nem oldható meg, ha meg lehet csinálni, akkor hogy kell? Előre is köszönöm a választ!
Samsung Galaxy Tab S6, Samsung Galaxy S24 Ultra, Samsung Galaxy Watch 5 pro
-
A.K.
tag
válasz sterby79 #64547 üzenetére
A rendszer beállításokat a DSM vezérlőpulton belül az Update & Restore menüpontban le tudod menteni majd az újonan feltelepített DSM-be beimportálni (elvileg, ezt még nem próbáltam). De ha nem volt agyon konfigurálva a NAS akkor kihagyhatod és egyszerűen feltelepíted az új merevlemezre a gyári DSM-et majd beállítgatod magadnak a dolgaidat. Az adatok átviteléhez ha van egy usb-n csatlakoztatható merevlemez házad akkor abba beleteszed a régit és rádugod a NAS-ra (elvben látnia kell a tartalmát). Ha ez nincs de van mondjuk asztali géped akkor abba tedd bele. Windows alól is tudod olvasni a fájlrendszert pl. az ext2fsd programmal. Ez utóbbi módszer biztos, hogy működik.
-
sterby79
tag
Nem is a beállítások a nagy kérdés, hanem van egy rakás torrentem amit szeretnék továbbra is osztani, szóval elméletileg a beállításokat ha elmentem majd az új hárdon visszaállítom és visszamásolom a torrentfájlokat akkor működnie kellene?
Samsung Galaxy Tab S6, Samsung Galaxy S24 Ultra, Samsung Galaxy Watch 5 pro
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Call of Duty: Black Ops 6
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Xiaomi Mi 9T - a túl jó Redmi
- iPhone topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Már jövőre befuthat a Stellar Blade PC-s kiadása
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Autós topik
- További aktív témák...
- Komplett erőgép játékra, munkára, garanciákkal - I7 13700K, RTX-3080, 32 GB
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X280 - i5-G8 I 8GB I 256SSD I 12,5" FHD Touch I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X280 - i5-G7 I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Negyed Gamer konfig eladó Asus Rog Maximus Formula 9 + I7-7700T
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T14s - i5-10G I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i5-8G I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- KERESEK - Readragon K557 KALA RGB
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad 13 Gen2 - i7-7G I 16GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest