-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vasti74
aktív tag
Áhhhh... Én nem bízok semmiben: mi van, ha félreért valamit a töltő?! ;-)
Pl. van itthon egy BT-s fejhallgatóm, annak a töltőcsatlakozója le volt ragasztva egy matricával, amin az állt, hogy nem szabad gyorstöltővel tölteni.
Egyébként én egy ilyen tápról hajtom a Raspberry-t. Igaz, vinyó nem lóg rajta, de egy 7"-os "hivatalos" kijelzővel van egybeépítve, és erről a tápról jár még egy SMSL Sanskrit DAC is. Nem olcsó, de egy hagyományos tápegység (disszipatív vagy lineáris tápegységnek hívják) valószínűleg annyi ideig fog működni, amennyi idő alatt olcsó(bb) gagyi(bb) kapcsolóüzemű dugasztápból már 3-4 megadná magát...
-
DarkByte
addikt
Esetleg tudtok olyan Raspberry-hez való DAC HAT-ről, aminek van vonal szintű (pl. RCA) és fejhallgató kimenete is (jack, lehetőleg fejhallgató erősítővel) és van lehetőség szoftveresen váltani a két kimenet között? (tehát a nélkül hogy ki kellene húzni a fejhallgatót a jack aljzatból)
-
Helios
tag
válasz Vasti74 #47751 üzenetére
"Áhhhh... Én nem bízok semmiben: mi van, ha félreért valamit a töltő?! ;-)"
Nem tudom, hogy ezt csak viccnek szántad vagy sem, de sokan elhisznek ilyeneket, pedig ez babona kategória.
Ha nincsenek adatcsomagok, amik a töltési módot egyeztetik, akkor nincs mit félreérteni, ha vannak adatcsomagok, dekódolhatók is, akkor meg egyértelmű a tartalmuk. Ha ilyen félreértés előfordulhatna illetve előfordulna, akkor naponta felmérhetetlen mennyiségű elektronikai hulladék keletkezne a csilliómillió számú tölthető eszközökből, töltőkből és különböző minőségű kábelekből, amik össze-vissza vannak mindenhogy összedugdosva.
-
Vasti74
aktív tag
válasz Helios #47754 üzenetére
Elnézést - 20 évig ilyen vackokkal foglalkoztam, kicsit mániás vagyok ;-) Úgyhogy a hozzáállásom:
- Jobb félni, mint megijedni, mert MINDEN tönkremehet, megbolondulhat, és elkezdhet nem várt módon működni - és minél bonyolultabb, annál inkább.
- Ezért érdemes az adott feladathoz leginkább megfelelő (és legegyszerűbb) akármit venni, nem pedig valami univerzálisat, ami azt IS tudja, ami nekünk kell.Jelen esetben az a kérdés, hogy miért venne valaki a Raspberry-hez egy mindent tudó gyorstöltőt, amikor csak egy szög egyszerű 5V 3A tápegységre van szüksége?! Amit nem tud a Pi az 5V/3A-el, azt mással sem fogja tudni.
-
bivalyos
tag
sziasztok, régen megvan, gondoltam frissítem, nem értek hozzá, kodizom vele, libreelec os-el, de csináltam egy pi os-t csak ezért, de nem tud lefutni a frissítés, gondolom túl nagy fw verziók közti különbség. Mi a megoldás? Usb FW-hogy frissítsem?
Üdvözlettel: bivaly
-
silver-pda
aktív tag
Sziasztok!
Van egy rpi 4-esem. SD kártya nélkül szeretném használni, USB-n levő SSD-vel.
1 ) melyik multiboot vált be? PINN/BerryBoot?
2 ) mi vált be streaming-re? (Netflix, HBO Max, Disney+, SkyShowtime, RTL+)
3 ) mi lenne jó NAS-ról filmnézésre (+átkódolásra - tv nem tudja h265-t)rpi-n beállítva az USB Boot.
Próbáltam már multiboot-ot (PI Imager-vel felraktam SSD-re), elindult, ott felraktam LibreELEC-t, aztán utána már nem indult.
Most 0-ról újra kezdem (kiegészítve cmdline.txt -t ausb-storage.quirks=vID:pID:u
sorral. Hátha jó lesz. -
g@bo
nagyúr
urak
retropie vagy batocera futtatására a pi4 vagy pi5 a jobb? 4gb elég?
valaki futtatott már emulátoron (ha van) N gamecube programot?
-
pvt.peter
őstag
válasz Helios #47743 üzenetére
Kicsit megkésve, de most volt időm érdemben reagálni.
Köszönöm a válaszokat mindenkitől.#47744 cigam: pont ilyen módon használom, ahogy te is írtad, csak tápot nem adtak hozzá, azt én csaptam mellé egy LogiLink UA0115 -ről van szó (eleje + kábel).
#47745 azbest: köszönöm a táblázatot.Ja és van még egy ilyenem is közbeiktatva, ennek nem tudom mennyi a fogyasztása...
Lehet, hogy nem voltam egyértelmű a legelején (ezért elnézést), de külön tápról megy a Logilinkbe csomagolt WD RED és a RPI3B is. Az utóbbit azzal az adapterrel használom amit adtak mellé. A Logilink pedig egy Samsung 5V/2A -es töltőről kapta eddig a kraftot, ameddig kiiktatásra nem került az említett újraindulások miatt (lehet, hogy a másik adapterrel volt vmi ???).
Rendeltem végül Aliról egy 5V/3A -es töltőt, addig ideiglenesen egy Xiaomi töltőt használok erre a célra.[ Szerkesztve ]
Ez egy .50-es rombolópuska, elég szép visszarúgással.
-
válasz silver-pda #47760 üzenetére
1. én kipróbáltam mindet, de nekem egyik se jött be.
A gond az, hogy a multiboot nem egészen úgy működik mint egy PC-n, hanem egy squashfs-t tud indítani. De egyre kevesebb disztró csinálja meg. Ugye squashfs egy read-only filerendszer, tehát ha a saját beállításaidat, konfigjaidat szeretnéd használni akkor barkácsolni kell hozzá. (overlay megoldással felülírni a csatolási pontokat, pl mint a routereknél) Ezenfelül a frissítés és telepítés is problémás.A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
g@bo
nagyúr
pörög a topik...
urak, megvan a pi5 (4gb) de a retropie külön telepítendő, van erre leírás, hogyan célszerű? totál kezdő vagyok.
pi4 nél telepítőből feltehető a retro, pi5 nél még nem.illetve, Bluetooth bill és egér ajánlott, jobb mint a wifi-s?
s még valami, kikapcsolt állapotban is meleg a borda, normális ez? (gyári piros ház, gyári ventis borda)
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
-
-
nagyúr
A szarkazmusdetektorod nem működik, úgy látom. Lefordítom: azért nem kaptál választ, mert valószínűleg senki sem használ Pi5-ön retropie-t.
Kicsit ágyúval verébre a dolog: nekem Pi3-on fut a retropie, és ha jól emlékszem 1GB RAM van benne. Az az emulátor, ami nem fut rajta, nem a kevés RAM miatt nem fut, hanem a CPU miatt. Szóval neked 2GB is bőven elég retro emulátorok alá.
[ Szerkesztve ]
-
wassermann
Topikgazda
Évekkel ezelőtt, egy hagyományos TV-hez építettem, Azbest ötletére alapozva TV-okosítót: egy Raspberry Pi volt USB-s DVB-T vevőkkel és vezeték nélküli bill + egér kombóval. Sokáig használtuk, de lett azóta korszerű TV, így a Pi visszaszorult és csak videomagnónak használom, ha nem akarok lemaradni egy műsorról.
Tegnap este viszont az olimpián egyszerre volt a vizilabda és a tőrvívás, mindkettőt néztem volna. Eszembe jutott, hogy a Pi-n futó TV-szerver (TVHeadend), kérésre kiteszi bármelyik csatornát a helyi hálóra, amit Wifin a notebook VLC-vel simán elér.
Így megoldódott a problémám, a notebook-on ment a női vizilabda, a TV-n a tőrvívás :-) -
Frissen telepített 32bites rendszer (Pi2-n) problémázik a distro kulcsával:
sudo apt update
Get:1 http://raspbian.raspberrypi.com/raspbian bookworm InRelease [15.0 kB]
Get:2 http://archive.raspberrypi.com/debian bookworm InRelease [39.0 kB]
Get:3 http://raspbian.raspberrypi.com/raspbian bookworm/main armhf Packages [14.5 MB]
Get:4 http://archive.raspberrypi.com/debian bookworm/main arm64 Packages [427 kB]
Get:5 http://archive.raspberrypi.com/debian bookworm/main armhf Packages [427 kB]
Fetched 15.4 MB in 29s (534 kB/s)
Reading package lists... Done
Building dependency tree... Done
Reading state information... Done
21 packages can be upgraded. Run 'apt list --upgradable' to see them.
W: http://raspbian.raspberrypi.com/raspbian/dists/bookworm/InRelease: Key is stored in legacy trusted.gpg keyring (/etc/apt/trusted.gpg), see the DEPRECATION section in apt-key(8) for details.Ami azért érdekes, mert ha elavult, akkor miért így használják/állítják be?
A megoldás:
sudo ln -s /usr/share/keyrings/raspbian-archive-keyring.gpg /etc/apt/trusted.gpg.d/raspbian-archive-keyring.gpg
sudo rm /etc/apt/trusted.gp
Ezután az apt update már nem panaszkodik.Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
MODERÁTOR
Sziasztok!
Kis segítséget kérnék.
Adott egy tanya ahol IP kamerák vannak felszerelve. Eddig Telenor SIM kártyával oldottuk meg azt, hogy a településen lévő Synology NAS-ra a tanyán lévő kamerák képe rögzítésre kerüljön, NO-Ip ddns segítségével.
Időközben a SIM kártya Telekomosra lett cserélve, ami NAT mögött van.
Megoldható lenne, hogy Raspberry-re telepítsünk Cloudflare-t amivel kikerülnék a NAT-ot és távolról ismét elérjük a kamerákat és FTP-n rögíztsük a NAS-ra a felvételt?[ Szerkesztve ]
20 éve a Prohardveren
-
??? A szolgáltató NAT-olását hogyan kerülöd ki?
Sokkal egyszerűbbnek tűnik, ha a Synology-n (vagy a hozzá kapcsolódó routeren) bekapcsolod a VPN-t. Arra rácuppansz a Pi-vel, és már eléred a belső hálózatodon.[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
Ahogy eddig. Ha a SS eddig látta mint IP kamera, akkor ezután is látni fogja. A Pi a belső hálózatod része lesz. Miután belépett a VPN szerverre, nem akármi.ddns.net címen fogod elérni, hanem egy belső IP címmel, pl. 192.168.0.112.
[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
-
őstag
Próbálj meg esetleg egy Tailscale-t. Nekem az itteni szörnyeteg IPv6 DSLite mögötti rendszereimhez is jó, és a helyi subnet-re is ki lehet engedni egy node-on keresztül a többi peer-t.
Extra: Synology NAS-on használom.szerk.: Tehát a Raspberry-re is Tailscale, subnet advertising-gal. A NAS-ra a sima kliens, majd ök egymás között le is dumálják.
Access Synology NAS from anywhere · Tailscale Docs[ Szerkesztve ]
"Önérzetem van, de hülye azért nem vagyok!"
-
htsnorman
csendes tag
Sziasztok,
Kisérleti projektben vagyok egy Pi5-el videót akarok megjelenítnei, esetleg átmeneteket kezelni több videó között. Cél lenne a 4K.
Nos már 2 napja minden permutációban próbáltam a dolgokat, elsőkörben python, opencv, pygame megoldásokkal operálnék mert elég mobilisak. DE ha nem használok semmilyen külső playert OMX, VLC ahol tökéletes lejátszódnak a videók, de elveszik a mobilitásom, hogy átmeneteket veriáljak, váltsak a videók között akadás nélkül stb. szóval OPENCV-vel nyersen, borzasztó a videó kijátszása, lassú, szaggat minden baja van, a VLC és OMX miatt kizártam a hardware korlátot, minden létező kiterjersztést és codecet próbáltam, elsődleges HEVC x265 videókkal kisérleteztem mert az a "nativ" és az első feltételezésem hogy a decoding lesz a korlát talán ?!. ugyen ez a python kód windowson tökéletes jeleniti meg ugyan azt a 4k videót. mac-en érdekes mert hasonlóan középszar, tehát ez valami unix/linux korlát lehet ?! ötletek tapasztalatok esetleg ?
köszike !! -
wassermann
Topikgazda
válasz htsnorman #47784 üzenetére
Kicsit az az érzésem, hogy egy "csúzlival próbálkozol ágyú helyett".
Nincs még Pi5-tel tapasztalatom, de nem gondolnám, hogy ez a pici arm-os hobbygép egy rendes x86-os CPU-val és videókártyával rendelkező Windowsos-géppel pariba állítható és ilyesmire használható!
(4K? Egy angolnyelvű Pi5 tesztre emlékszem, ahol udvariasan valami ilyet írtak: 1080-ig mondjuk kb eléri azt, amit egy olcsó zsebPC tud) -
htsnorman
csendes tag
válasz wassermann #47786 üzenetére
Szia,
Igen ez benne is felmerült, folyamatosan felmerül. Ami bosszant hogy ezt "nem tudom bizonyítani" tökre megelégednék ezzel a mondással magamnak, mert érzem hogy azért nem egy atomerő mi a pi5. a 2021 Mac M1 PRO-m pontosan ugyan azt csinálja mint a pi5 ott meg nem feltételezném hogy kevés az erőforrás egy 4k videó szimpla kijátszásához, meg mint írtam minden más lejátszóval jó csak ez a python, opencv, pygame vonal ami valami eltérdel érzésem szerint. -
azbest
félisten
válasz htsnorman #47784 üzenetére
szóval valós időben szeretnél videó transzkódolást 4k-ban úgy, hogy több videóból, effektekkel csinálja? Hát ez nem hiszem, hogy ezt a video dekóderrel hardveres gyorsításban meg tudná csinálni.
Csak nem nvidia videokártyás az a windows-os gép? Mert ott lehet cudával tudja gyorsítani az opencv-t. Máshol meg nyers processzor erővel kell a videókat renderelnie az effektekhez. Szóval rendereltesd le fájlba és azt játszd le hw gyorsított lejátszóval. Szerintem proci erőből a pi5 nem képes 4k h265 valós idejű lejátszásra. A régi codec-eket tudja nyers erőből procival játszani (ki is vették az fhd hw gyorsítást a pi5ből azok alól).
#47787 htsnorman
ha jól értem, te nem szimpla lejátszásról beszélsz, hanem arról, hogy valós időben rendereljen le effekteket és átmeneteket is. A hw gyorsított videó dekóder videót tud lejátszani, nem effetkteket renderelni.OpenCl mód nem tudom van-e de lehet az is kevés lenne a Pi-n, nem egy asztali videokártya ereje van benne. Itt olyan fordítási paramétereket írnak, aminél az opencl támogatás ki van kapcsolva [link] a pi5 valsz nem támogatja.
Ha az intel video része támogatott, akkor esetleg valami n100-as minipécével lehet esélyed, olyat már kapni pici méretben (t8 plus) kompletten bruttó 130 dolcsi körül.
[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
Ha 4K-t nem is, 1080p-t szerintem még talán össze lehetne hozni, de elég limitált lesz. A trükk hogy kb. mindent a dispmanx rétegeivel kell megcsinálni és semminek nem szabad a fő proci és a GPU között rohangálnia, mert az veti vissza a teljesítményt. Pl. itt egy példa: [link]
És a videó dekódolást/enkódolást is teljesen a Broadcom GPU-ra kell bízni, nem szabad áthozni szoftveres kodekbe a CPU-ra.Viszont úgy látom a dispmanx és vc réteget fokozatosan kivezetik amúgy, Pi5 nem is tudom elérhető-e még. Kicsit kár érte, mert a Broadcom-os gyökerek miatt amúgy, hogy ez a proci eredetileg set-top-box-okba lett szánva, az ilyen OSD grafikák megjelenítése adott a chip-ben.
Anno tudtam ezzel szórakozni még pár éve, csináltam egy ilyen valós idejű PCM jel kódolót, és itt több layer van egymás felett ami összeadja a képet és ezek buffereit cserélgetem.
De egyébként amit azbest is ír, nem kell tőle csodát várni, egy modern iGPU képességeihez mérten ami a Raspi-ban van eléggé gyengécske, egy CUDA gyorsítás adta lehetőségekhez képest pedig különösen. A CasparCG-t nézegettem mennyi munka lenne átrakni Raspberry-re (az is ilyen streaming video compositor szerver), de kapásból ott elbukik hogy a megfelelő OpenGL ES szintet nem tudja a Raspberry ehhez.
[ Szerkesztve ]
-
Undoroid
őstag
válasz Undoroid #47330 üzenetére
Sziasztok!
Ismét egy (számotokra) alapvető kérdésem lenne: meg lehet-e nézni azt, hogy eddig mit/miket telepítettem fel a PI-re, mert elég régen félbeszakadt a folyamat (átmenetileg félbehagytam a projektet) és nem tudom, hogy hol tartottam?! Meg lehet ezt nézni valahogyan vagy kezdjem az egészet az elejéről?
https://logout.hu/bejegyzes/ngabor2/nyugodj_bekeben_bordoi.html _ https://robo-venture.com -> Az ökotudatos, digitális közösségi alkotóműhely <-
-
-
Undoroid
őstag
Az a baj, hogy legalább 2hónapja húzom - halasztom a dolgot. Azóta többször is ki volt kapcsolva a masina. Kezdjem inkább a legelején?
https://logout.hu/bejegyzes/ngabor2/nyugodj_bekeben_bordoi.html _ https://robo-venture.com -> Az ökotudatos, digitális közösségi alkotóműhely <-
-
-
Vasti74
aktív tag
válasz Undoroid #47793 üzenetére
Mindegy, a history egy fájlban tárolódik, és egy bizonyos számú sor felett kezdi törölni a régieket, ha jól emlékszem: úgyhogy elvileg ott kell lennie mindennek, amit eddig bepötyögtél ;-)
Persze ez shell függő is valószínűleg - de hogy milyen rendszer alatt milyen alapértelmezett shell fut azon a Pi-n, azt nem tudom... ;-)
-
-
Undoroid
őstag
Köszönöm a segítséget minden szakinak!
-
DarkByte
addikt
Arch Linux ARM alatt esetleg valaki próbálta már az USB gadget (dtoverlay=dwc2) módot beüzemelni? Körülményesebb mint Raspberry OS-en?
Kellene nekem újabb Pipewire mint ami elérhető, és a legkézenfekvőbb lenne Arch-ot választani, mert azon kb. azonnal ott a legújabb.
Egyébként egy ilyen Type-C splitter-el tök jól működik az USB client mód a Pi4-el. Mondjuk aki erre ezt az ultra fényes kék LED-et tette, azzal napi 24/7-ben nézetném...
[ Szerkesztve ]
-
motoflug
őstag
Sziasztok,
Raspberry TV-vel kapcsolatban érdeklődőm. Ez csak nevében Raspberry vagy kell hozzá az eszköz? Mi a menete?
Elő szeretnék fizetni legálisan más ország adására, hogy tudjam a Serie A-t nézni, és így jött szembe ez a megoldás. Kérlek segítsetek, hogy hol posztoljam, ha esetleg rossz helyen kutakodom. Köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LG LCD és LED TV-k
- Óra topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Apple iPhone 13 mini - miért nem veszik elegen?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Autós topik
- Assetto Corsa Competizione
- További aktív témák...
- Gamer PC v4 , R5 5500 , RX 6700 XT 12GB , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 500GB HDD
- Gamer PC v3 , i7 10700 , RX 6700 XT 12GB , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 1TB HDD
- GAMER PC: RYZEN 5 4500-5600X -Új RTX 3050 GDDR6 - 256GB-4TB NVMe SSD -Új 16/32GB DDR4 -GAR/SZÁMLA!!!
- MSI Gamer PC: i7-6700K / RTX 2060 S 8Gb / 16Gb ram / 270Gb SSD / 500Gb HDD
- Dell OptiPlex 3080 MFF Intel Core i5-10500U / 8GB DDR4 / 240GB SSD nagyon szép állapot TÖBB DARAB!!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest