Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • KTTech

    veterán

    válasz Fisha #50059 üzenetére

    A CRT-vel sem lennél sokkal előrébb ;) Bár az is impulzus üzemű, de ott meg az elektronsugár által okozott gondok jönnének elő (fényerő problémák, nem nagyon lehetett 120cd/m2 fölé menni), méretbeli problémák (külön épület kellene egy 65-ös CRT-hez) és teljesítményfelvételi (és disszipálási) gondok. Egy 65-ös CRT lazán bekajálna 1.5-2KW-ot, amit el is kellene fűtenie :D A pár száz kilós súlyról már nem is beszélve.

    A Sample-and-hold kijelzőknél - legalábbis az OLED-nél - a BFI a megoldás, ha kellően gyorsan tud működni (és elegendő fényerőt biztosítani mellette) a panel.

    A LED háttérvilágításúnál két lehetőség van: a scanning backlight és a BFI illetve ezek kombinálása. Egy 16-2500Hz-es scanning backlight tökéletes mozgásélményt ad LCD-nél a legkisebb elmosódás nélkül, ráadásul ezen a frekvencián már vibrálás sincs.

    A mai LCD-k válaszolási sebessége már nem okoz olyan komoly gondot (mert még mindig rövidebb, mint amire szükség lenne), de a háttérvilágítás, az imhomogenitás és a fény átszűrődése már igen.

    Persze ezekre is van megoldás, mégpedig - szinte - tökéletes: szendvics LCD panel használata (a Panasonic már kereskedelmi forgalomba küldte, az EIZO-n keresztül), de itt a fényerőt elég durván meg kell növelni, emiatt a teljesítményfelvétel is megugrik. Egy 31.1"-os monitor, 1000cd/m2-es fényerővel 282-463W-ot kajál be. Cserébe OLED szintű a fekete, minden pixel külön vezérelhető és nincs ABL sem, viszont a betekintési szögek LCD-sek maradnak. Az árából (kb. 31000 USD, illetve ugyanennyi EUR felénk) meg lehet egy 88"-os 8K OLED-et venni + mellé egy kocsit is :D

    A next-gen megoldások már megint más lehetőségeket nyújtanak, de a BFI velünk fog élni még sokáig. A szervetlen LED megoldásoknál bevállalhatják a magasabb fogyasztást a nagyobb fényerőveszteség ellensúlyozására, így magasabb BFI freki érhető majd el. Mondjuk egy 120Hz-es forrásanyag mellé egy 360Hz-es panel már megoldás lenne.

    Ez OLEDnél kb. kivitelezhetetlen, mivel nagyon megnőne a teljesítményfelvétel és/vagy lecsökkenne a fényerő. HA a fényerőt növelnék akkor viszont a panel élettartama csökkenne és jelentősen megnőne a beégés veszélye.

    www.kttech.hu //A szgépem/fényképezőm configja az adatlapomon

Új hozzászólás Aktív témák