-
PROHARDVER!
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
mazsi70
senior tag
válasz gaben22 #43600 üzenetére
1db DX obim van ,az is UWA
helixP : ISO-ban egál ,például az 50/f1.4G obi jobb a D500-on .A 70-200-as meg addig volt a D600-on ,míg hozzá kalibráltam .
[ Szerkesztve ]
Nyilván akinek a szenzorméret a fontos, az fullframet vesz. (igazából az apsc létét nem tudom értelmezni)
-
B1T3
addikt
Mit szóltok a D3500-hoz?
Jobb akkumulátoros üzemidő (pedig maradt a processzor, szenzor, akkumulátor, szóval valamit ügyesen optimalizálhattak, így akár D3400-ra is kitolhatnák ezt egy új firmware-rel),
némileg könnyebb és kisebb váz, kényelmesebb markolattal,
átrendezett gombok (sok esetben logikusabb, a liveview-nál mondjuk kevésbé szimpatikus ez a sérülékeny húzóka),
alacsonyabb nyitóár.Minimalistán hozták a kötelezőt, szerintem a kor kívánalmai szerint mehetett volna még bele egy érintőkijelző is, ha figyelembe vesszük, hogy a D3500 sok eddig telefont használó hobbifotós beugró eszköze lehet. Na meg a fókuszrendszert sem bolygatták.
A szenzor persze továbbra is príma, csak ennyi idő után többet várna az ember.[ Szerkesztve ]
-
-
Byk01
őstag
válasz jattila48 #43596 üzenetére
Abból, hogy LV-ben jó max az következik, hogy nem decenteres (de ezt látnád normál használattal is). Mint írtam, LV-ben addig állítja, amíg jó nem lesz a szenzoron mért érték. Akkor csak elkezdi tekerni a fókuszt, és amikor a javulás után romlani kezd a kontraszt, akkor annyit állít vissza, amennyi a legjobbhoz kell.
"Az obi, amivel lelátsz a víz alá halakat fotózni a halszem (halszemlélő objektív rövidítése)." - .mf "A jövő mi vagyunk: a fiatalok és az emberek." - Drotár Adrienn
-
veterán
válasz anaqer #43606 üzenetére
Ja, és még egy apróság - NINCS rajta infra érzékelő se! Se elöl, se hátul. Valamint ha a Nikon oldalán nem írnak hülyeséget, SnapBridge-dzsel sem tudsz távkioldani, mert :
(D3500) Shutter Release Modes
Continuous
Quiet Shutter Release
Self-timer Mode
Single-frame (S) mode(D3400) Shutter Release Modes
ContinuousDelayed RemoteQuick Response Remote Mode
Quiet shutter-release
Self-timer Mode
Single-frame (S) modeEz így tényleg egy kalap szar.
[ Szerkesztve ]
And As It Is Such, So Also As Such Is It Unto You
-
B1T3
addikt
válasz anaqer #43608 üzenetére
Hm, ezeket nem is figyeltem. Akkor a kifutó D3400 jobb választás, lehet, még picit mérséklődik is majd az ára.
Azért remélem, néhány hiányosság nem is az, hanem csak pontatlanok az infók.helixP
Használtam egy D5600-at rövid ideig, kényelmes ez a LV gomb, de nekem sérülékenynek tűnik. Találkoztam is már olyan hozzászólással, hogy letört, persze lehet, mostohán bántak vele, mindenesetre egy hagyományos gombbal bánhatnak bármennyire mostohán, akkor sem fog letörni.
[ Szerkesztve ]
-
Brumi
senior tag
válasz helixP #43601 üzenetére
Nekem erről mindig az jut eszembe, hogy autóból az ember vesz-e egy fapados magasabb kategóriásat, vagy egy fullos kisebbet. Nekem nem lenne kérdés, csak a fullos kicsi jöhetne szóba (mondjuk a magyar néplélek más, itt menőbb egy lepukkant 3-as BMW, mint egy fullos Focus).
Én a D500-at 500k-ért vettem, egy D850 meg 1,2m lett volna, amihez ha megveszek egy sor obit, ami illik rá, az még 2,2 m lett volna, miközben a D300s-hez már volt pár lencsém. Persze a D500 is elboldogulna a milliós objektív-parkkal, de bőven megelégszik az olcsóbbakkal is.http://www.flickr.com/photos/brumi/
-
Kutya_68
csendes tag
A nagyobb testvéreken az D5***, és D7*** re gondoltam! A D3300, 400, most már 500 között nagy különbséget nem látok.
-
csacsi77
senior tag
Rebesgették, hogy APS-C fronton marad az F-mount, de milc lesz a következő váz. AF-P obik már léptetőmotorosak, azok egy bázistávkorrigáló közbeiktatásával már mehetnének is rá. És voilá kész is a Nikon olcsó milce.
Ez most szertefoszlott a D3500 bejelentésével. Még facsarnak egy-kettőt a tükrösökön.Öreg fater megoldja!!!!
-
szacsa82
tag
Én is így voltam vele, de aztán ahogy öregszem, nem bírtam tovább a video AF-t, ezért nemrég egy brutális akcióban megvettem egy Canon M50-t, most kezdhetek építeni egy alternatív rendszert... Viszont még így is sokkal olcsóbb volt, mint egy hasonló tudású, de sokmindenben gyengébb prémium kompakt. Mellette megtartom a Nikon rendszeremet, túl sokat öltem már bele, és valahol én is reménykedem benne, hogy egyszer kijön egy jó kis Nikon APSC milc, ami redundánssá teszi a másik rendszert. Szerencsére nem lesz túl nagy a bukta.
[ Szerkesztve ]
https://www.flickr.com/gp/147950305@N06/2VsXP4
-
Sleek
senior tag
Én pont azt számolgattam ,hogy a D5300at meg a 18-140es obit max 130-140ezerért vinnék el ,hiába kevés az expo benne.
Akkor inkább megmarad, azt ha úgy van veszek valami használt milcet. Erdőben a milc sok esetben jobb lenne ,főleg szikla mászáskor.
Amúgy miért pártolnak sokan el a tükröstől ,hogy rossz gépek ezek a belépő szintű dslrek ? A milc ennyivel gyorsabb ill többet tud ?
Azért kérdezem mert milc géppel még nem nagyon fotó.
Igazából én szeretem a tükrösnél ,hogy gondolkodnom kell mit hova állítsak, a számomra jó képhez, mert a kukucskálóban nem a végeredményt látom.A szikla nem fog elmozdulni stb
Persze mozgó tárgyaknál azért más a szitu aki azt fotóz[ Szerkesztve ]
<OLYMPUS E-M10II VÁZ + EZ-M1442 II ,Canon R8 EF 24-70mm f/4L IS USM , TAMRON 70-210mm f/4 Di VC USD , SIGMA 150-600MM><Kross Level A2 Merida Scultura 300 ,Wilier GTR Team Rim Giant Xtc Slr 2 >
-
Karcub
senior tag
Sziasztok! Max 150e Ft keretem van, tájkép, makró téma lenne a lényeg amire használnám, ki milyen gépet tudna ajánlani? Nem értek hozzá, ez lenne az első gépen és most van keretem rá, szóval szeretnék egy jó gépet.
NIKON D3400 + AF-P 18-55 VR, ezen gondolkodom mert ez egy elég közkedvelt gép, de ezt ti jobban tudjátok. -
Throme
veterán
Valószínűsítem azért pártolnak el, mert a nikon komolyabb fotós érdeklődés esetén D7xxx és felette ad megoldást, amivel már a fókuszhibákat lehet valamennyire orvosolni házilag is.
Belépőket keresőknek meg majdnem mindegy a szenzorméret, és egy milc szoftveresen okosabb, nincs fókuszprobléma, amit kalibrálgatni kell, kisebb és/vagy könnyebb, mindig náluk lehet, és a fotós tudásukat bőven lefedi a point and click. Nekem is van kis milcem, mert van olyan szitu, amikor nem bohóckodok egy tükrössel. Telefonnál, kompaktnál jobb képeket lő, és az aps-c-hez képest bizonyos helyzetekben lő csak rosszabbat.
(persze ettől még a tükrös valahogy jobban bejön, de van létjogosultsága a milcnek is nálam).#43621) csacsi77: Természetesen nem látok a nikon lapjaiba, de már annyira facsargatják ezt a belépőt, hogy kiszorítják az előző kiadásban lévő "fícsöröket" . Egyre kevesebbet tudnak az új vázak.
Ha most kezdeném 0-ról, és rendszer kéne választani nem lenne könnyű....[ Szerkesztve ]
-
B1T3
addikt
válasz szacsa82 #43623 üzenetére
Nálam is viccesen néz ki a videózás, mert a telefonomat kapom elő erre a célra. Vicces, hogy a telefonok 2014 óta tudják az UHD@30fps-t, most pedig már UHD@60(!)fps-nél tartanak, ami a lassítást és a zoomot is lehetővé teszi az utómunkában.
Persze ettől még nem lesznek filmes eszközök (pl. az objektív továbbra sem válik variálhatóvá), de nagyon príma eredményt lehet velük elérni (főleg egy kézi stabilizátorral).[ Szerkesztve ]
-
rekid
addikt
válasz Karcub #43625 üzenetére
Hát ez azért sajna jóval combosabb beruházás ha bele akarsz merülni.
Mindkét kategóriához rövid időn belül kelleni fog egy állvány (kb. elkerülhetetlen) ami ebayről kinaival számolva is minimum 20-30K. Ha márkásabbat nézel az olyan 45-től felfelé használtan is.
A vázzal még nem is lenne gond meg lehet oldani a feladatot vele. A kitobi mindenre jó de igazán semmire. Egy jobb nagylátó használtan is 70K-tól indul. (Persze el lehet indulni a kittel is, de ha továbblépnél számolj vele, hogy kb. eladhatatlan vagy csak nagyon gombokért.)
Persze ha rákapsz a tájképezésre akkor jön majd, hogy kellene egy polár szűrő meg majd később ND-k. Ezek a kit obi méretére nem olyan vészesek de komolyabb obik esetén egy egy pl 77mm-es szűrő 15-35K. Persze ezt nem kell megvenni csak azért írom, hogy hosszú távon lásd mibe kerül később ha előrébb akarsz lépni vagy kreatívkodni.Makróra a kollégák megmondják mi legjobb megoldás ott talán egyel könnyebb a helyzet.
Nem elijeszteni akartalak csak miután látom, hogy érzékeny pont a büdzsé így jobb ha az elején látod ezeket a költségeket.
Gyáva népnek nincs hazája!
-
marcitp
őstag
Akár jó lehet ez is amit írtál; tájképre normálban, makróra egy filléres fordítógyűrűvel használva a 18-55-öt.
Viszont makróban így jóval nehézkesebben használható cucc, és sztem az af-p mindenben veri a régi 18-55-öt, de makróban fordítva nem vagyok róla meggyőződve.
Tájképre sztem elfogadható, makróra meg inkább egy dedikált obi, pl a sigma 105/2,8 os, az egy standard azért.
Régebbi makróobik (af nélküliek) olcsóbbak, rajzra találsz köztük jót is, de a D3400-al nem lesz fénymérésed, bár kis gyakorlással ez sem gáz, de nem zöldgombos (automata) használat, kell egy kis elszántság, a kereső is kisebb/sötétebb, mint egy nagyobb szériájú váznál... bár ott az lv, nem tudom, az hogy működik pontosan a típusnál egy ilyen obival, szerintem mennie kellene. Meg hát milyen típusú makrókat is szeretnél? nagy leképezés-éles-részletgazdag, vagy inkább bokeh-s bubis fittyfene...
Ha használtan szerzed be az egészet, talán nem sokkal leszel felette a megjelölt árnál.
De utána még vaku pl, egyebek...
Az is sokat számít, mennyire vagy ügyes, mennyire van szemed, lehet, símán olyanokat tolsz majd, hogy meghazudtolod a belépő cucckategóriát, sok ilyen van azért.kieg: most érdemes nézni a használtpiacot, sok gépet tesznek fel!
Lehet inkább először egy jó gép alapzoomal, pl a 18-140-el, utána meg majd kiderül...![ Szerkesztve ]
https://www.flickr.com/photos/131261609@N06/
-
veterán
"Az is sokat számít, mennyire vagy ügyes"
Én ezt inkább módosítanám szerencsésre. Mondjuk az alanti képet egy D40 + 50/1.8D manuállal meglőni kellett egy kicsi tudás, meg egy kicsi utómunka - de alapvetően inkább türelem, meg hogy a sok bénázás után elkapj egy pillanatot.
-
Byk01
őstag
Makrónál azért egy kihajtható kijelző jól tud jönni, gondolkodj el egy használt D5x00-n (nem tudom, melyik fér bele a keretbe egy kitobival)
"Az obi, amivel lelátsz a víz alá halakat fotózni a halszem (halszemlélő objektív rövidítése)." - .mf "A jövő mi vagyunk: a fiatalok és az emberek." - Drotár Adrienn
-
Laby
őstag
Sziasztok!
Van valaki aki a raw képeit iPad-on szanálja és szerkeszti véglegesre?
Szeretnék venni egy iPad-et a hordozhatósága miatt, de ahhoz teljes egészében el kéne látnia ezt a funkciót is.
Viszont olvastam az Apple sd olvasójáról hogy többeknek sokkal rosszabb minőségben menti le a képeket.Van valaki aki tud ebben segíteni?
Köszönöm, Üdv,
BenceYoutube csatornám: https://www.youtube.com/@labanczbence
-
total90
veterán
Szia,
Egy tabelttől ne várj el PC/laptop szintet.
iPad Pro is csak nagyon korlátozottan használható munkára... de a marketing jól működik.
Én ezt épp ugyanolyan szituációnak tartom amikor azt mondják, hogy a telefon kamerája olyan jó mint egy fényképezőé.Ha nincs jó, ló a szamár is.
-
veterán
Kicsit lemaradtam az eseményekről - mostanában D7100-hoz (C1.03 firmware) milyen utángyártott aksit érdemes venni? Jelenleg még a gyárit használom, de újabban egyre hamarabb lemerül, és battery info szerint is 3-as az állapota.
-
Throme
veterán
válasz anaqer #43638 üzenetére
Sima e-bay-es verziót használok, ami kísértetiesen hasonlít az eredetire (lehet valamelyik éjszakás műszakot meghúzták a sárga barátaink...) . Igaz nem frissítettem fw-t, de nem lennék meglepve, ha frissítetttel is ugyanúgy menne az utángyártott.
Még nem is néztem hol tartanak az akksik élettartamban...
Váz vásárlás óta ezeket használom (eredeti + utángyártott).
Nem kell rátölteni az akksira, hanem el lehet menni vázon belüli lemerülésig, ott van a másik feltöltve... és így megy ez körforgásban. Szerintem ezzel is lehet növelni akksi élettartamot. -
sarasota123
aktív tag
sziasztok, lüke voltam, és addig halogattam az új váz vásárlását (D7200), hogy végül lemaradtam a visszatérítéses akcióról, bár ahogy néztem szinte mindenhol megemelték az akcióban résztvevő vázak árait, és abból jött le a kedvezmény. viszont egyelőre nem 'mentek vissza' az árak, mi a tapasztalat, ilyenkor mennyit kell még várni? vagy maradnak így
He scales the mountain because he's not afraid of it. He slays the dragon because he's not afraid of him. And he walks through hellfire because Broomhilda's worth it.
-
B1T3
addikt
válasz sarasota123 #43643 üzenetére
Mostanában nem nagyon fog lemenni a D7200 ára 300 alá, mert akció előtt is annyi volt (sőt akció alatt is láttam 295-ért). Éppen ez az a váz, amelynek az ára nem sokat emelkedett (közel 60 ezret emelni azért tényleg merész lett volna).
-
LimaBravo69
tag
Sziasztok,
megkérdezem itt is, hátha.. (az objektíves totyikban nem kaptam választ)
próbáltam visszaolvasni és keresni, de túl sok szó nem esett a Nikon 10-24 obiról itt a fórumban.
A kérdés: megéri-e a felárat a Nikon 10-20-hoz képest? A különbség most kb 160e Ft, van ekkora difi a minőségben is?
Az átfogásban kellemesebb lenne a 10-24.
Most egy Sigma 10-20 van használatban, de nagyon nem vagyok vele megelégedve, sokszor random taknyol és nem csak a képszélen.Esetleg használta valaki mindkettőt?
kösz előre is a tippeket
"The perfect number of watches for a collection can be expressed by the equation "N + 1" where 'N' = the number of watches you already have."
-
mazsi70
senior tag
válasz LimaBravo69 #43645 üzenetére
Milyen vázad van ?
Nyilván akinek a szenzorméret a fontos, az fullframet vesz. (igazából az apsc létét nem tudom értelmezni)
-
Viperator
őstag
válasz LimaBravo69 #43648 üzenetére
Esetleg Tokina 11-16/2.8? (fényerősebb, mint a Nikon) Vagy Tokina 14-20/2? (a három obi közül az utóbbinak jobb értéket adott a Dxomark)
"Minél inkább eltávolodik egy társadalom az igazságtól, annál inkább utálni fogja azokat, akik kimondják azt." - George Orwell
-
LimaBravo69
tag
válasz Viperator #43649 üzenetére
A mm-ek inkább számítanak (akár felfelé is), az általad említett Tokinák gyutávja-zoomja lehet hogy nekem kényelmetlen lenne.
De hamár Tokina, van abból 12-28 F4, Amazonon 380 Euro ingyen postával, Németországból. Ez kellemesebb cserepont, de nem ismerem az obit. Kenroki elég jókat ír róla, nem tudom, hihetek-e neki
"...The Tokina 12-28mm f/4 is an ultrawide zoom with extraordinary optical performance. It has optics at least as good as Nikon's or Canon's own competitive lenses — and this Tokina sells for less and is built tougher!
This 12-28mm lens covers a broader zoom range than almost all other competitive lenses, and also focuses more closely. There is no sharper ultrawide DX zoom, nor is any other competitive lens more toughly built...."
220 Voltnál is elérhető, igaz csak rendelésre - 180 ezerért.
A fényerő kevésbé számít, inkább tájképezek F8-on, állvány is van ha kell.
"The perfect number of watches for a collection can be expressed by the equation "N + 1" where 'N' = the number of watches you already have."
Új hozzászólás Aktív témák
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest