Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #40935168

    törölt tag

    válasz flash- #1708 üzenetére

    Úgy tudom, az expókorrekció szinte ugyanaz, mintha iso-t növelnél. Hiszen a szenzor attól nem lesz érzékenyebb, hogy Te a gépvázban magasabb iso-ra állsz - a szenzornak van egy natív érzékenysége és kész, csak vázon belül "realtime" erősíti fel Neked a jelet a gép (pl. liveview-nál is) + taggeli be a NEF-be, hogy milyen iso-ként akartad azt lőni, de az eredeti jel-adatod, ami benne van a NEF-ben, tökugyanaz 3200-n, mint 100-on. A vázon állítható iso-nak a záridő és az expó kiszámíthatósága miatt van létjogosultsága/fontossága, igazából "iso 100"-on (vagy 200-on a régebbi Nikonok) lő a gép magasra állított iso-n is, csak az expót teszi kiszámíthatóvá egy "virtuális iso" értékkel (pl. mikor megadod neki a 3200-at), így lesz kalkulálhatóan rövid záridőd, hogy mondjuk egy gyors 1/2000-es jelenetet (madár, ember, stb) élesen tudj rögzíteni. Utána a váz ezt a natív 100-200 körül rögzített szenzoradatot, a sötét "semmit" (bár ez még nem kép, de legyen sötét) :) on-the-fly felkorrigálja (erősíti) és megkapod az értelemszerűen zajosabb 3200-es verziót - ez történik a vázban a másodpercek törtrésze alatt.

    Ha komolyan alulexpózott iso100-as képet elkezdesz cibálni PS-ben, pár fényérték után (gépe válogatja) elkezd előjönni a zaj. Erről szól a dinamikatartománya egy váznak, ugye mikor Shadow-t húzunk, mert bebukott valami a képen, de a többi része jó, azzal az adathalmazzal ugyanez történik, csak szelektíven: őket erősíti a raw feldolgozó és ha nagyon világosra húzod, akkor a nappal szemben fotózott, vaku nélkül derítetlen alany fekete körvonalaiból előbukkan ugyan az ember, a bőre, ruházata, mindene, csak éppen a táj, felhők, égbolt stb. minden iso100-as értéken lesz, míg az alany lehet már 1600-2000-nek megfelelő "iso"-n (bele zoom-olva látod, hogy zajosodik fel, 4-5 FÉ környékén egyre inkább). Ezért jó szemből deríteni (de én sem szoktam, amíg 1-2-3 FÉ-el letudható szenzordinamikából, mert a vaku könnyen elcseszheti a képet, ha nem értesz hozzá, lásd színhőmérséklet kapásból + sminken becsillanás, egyebek).

    Régen, kisebb vázon, ezért nem érdekelt engem, milyen léptékekben lehetett iso-t állítani. Utánakorrigáltam. A tökéletes expó szempontjából fontos persze (a záridő miatt, lásd fentebb).

Új hozzászólás Aktív témák