-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Slownz
senior tag
VirtualBox-os Office 2016 használatnál van egyszerűbb megoldás a fájlok megnyitására és módosítására, minthogy csinálok egy shared foldert, ahol megadom a partíciót, ahol a fájl van, majd célprogramban (pl. Word), nyilván a virutális eszközön kikeresem a fájlt és megnyitom, majd rámentek?
[ Szerkesztve ]
-
lacafaca
addikt
Sziasztok! Egy linuxos gurut keresnék, aki egy kis segítséget tudna nyújtani egy kis csapatnak. Privi kereess meg ha van egy pici időd ránk. Köszi!
Vedd el a szabadságukat, de ne egyszerre, hanem kicsi, apró lépésekben, hogy amikor már semennyi sem maradt nekik, azt észre se vegyék.
-
lev258
veterán
válasz lacafaca #59311 üzenetére
Szerintem érdemes lenne pár konkrétumot is írnod.
ALFA: Némelyik disztró alapból telepít bluetooth kezelő alkalmazást, nem arról van szó, hogy megvizsgálná a gépet és eldöntené, kell-e. A driver meg a kernelben van, ha nincs ilyen eszközöd, akkor nem töltődik be. Magát az alkalmazást le lehet szedni, de legalábbis az automatikus indulását ki tudod kapcsolni.Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
lacafaca
addikt
Én csak a kerítő vagyok, de ha valaki segítene akkor keressen meg. (nem egy ubuntu telepítésről van szó)
Vedd el a szabadságukat, de ne egyszerre, hanem kicsi, apró lépésekben, hogy amikor már semennyi sem maradt nekik, azt észre se vegyék.
-
Frawly
veterán
Ez melyik Linux? Ilyen Bluetooth managert még nem láttam. Még csak hasonlót sem, amelyik betöltődött volna BT eszköz nélkül.
Plusz lehet kavarsz dolgokat, terminálban futtasd az lspci és lsmod parancsot, másold be ide a kimenetét, mert lehet a gépedben van BT kártya, az már egy eszköz, csak legfeljebb másik BT eszközhöz nem csatlakozik épp.
-
IstvánLászló
senior tag
Sziasztok!
Dualboot-ot szeretnék - egy 1Tb hdd-én, 2 darab Ach linux-ot használni.
Turtam a netet is de csak win és linux-ról találtam leírást, de wint már nem használok és megoldást nem találtam.
Antergos Linux 64-bit-et használok élesben és LinuxMintet "Sylvia" szintén 64-bit-et, ők külön 250 Gb hdd-n gyor sanfutnak stabilan.
Magyar nyelvű leírást szeretnék a megoldásáról, ha ez lehetséges.Segítségetek kérném is szépen.
Tisztelettel.
István LászlóPrivátot ne írjál csak ha fontos, válaszolok biztosan. Köszönöm mindenkinek türelmét idejét segítségét.
-
agy73p
senior tag
válasz I02S3F #59295 üzenetére
"Out of the box" disztrók, szerintem:
Fedora (+ Fedy) vagy Korora, Mageia, a magyar Fekete Párduc is szépen működik nekem, Manjarót is bírtam, bár az meg Arch, nem szeretnéd... esetleg openSuse.
Nekem nincs szerencsém az Ubuntus disztrókkal, a Debian alapúaknál nagy a tearing és a video stream probléma esélye, de én elég fogalmatlan vagyok, azt szeretem, ha minden működik simán, mélyebb linux ismeretek híján is.
Fedora fél évente megújul, Mageia kb évente, a Black Panther-t nem tudom, openSuse rolling.Nekem kellemes csalódás a Black Panther, de csak a disztro. A magyar fejlesztő kommunikációja inkább elrettentő, mint baráti a láma érdeklődőkkel szemben.
Ez csak az én véleményem: örök kezdő és műkedvelő.
-
nagyúr
válasz IstvánLászló #59318 üzenetére
Szia László!
Valami csavar van ebben a kérdésedben? Leírást erről azért nem találsz, mert nincs mit leírni,
felrakod előbb az egyik Arch-ot utána a másikat, vagy fordítva
ez lehetne a magyar nyelvű leírás mindössze. Ha csak nem egy zuhanó repülőn csinálod éppen, akkor nem sok buktatót látok a dologban, bármennyi Linux disztrót felrakhatsz multibootban. Nekem az elején, mikor még nagyon hopperkedtem simán volt 10, de a terás vinyódra felrakhatsz 100-at is.Most az öreg laptopon van 2 Arch klón és két Debian vonalas disztró, elvannak, egyedül azt nem bírják, ha Arch után a Mint-re áthelyezem a GRUB-ot, de ilyen nem tervezel remélem.
(#59319) agy73p
Ettől még nem szerencsés kivenni azokat a disztrókat az out of box-ok közül, mert nálad nem úgy működnek.
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
freddirty
senior tag
Sziasztok,
Egy EFI-s kérdésem volna. Ubuntu 14.04-et szeretnék telepíteni itthonra (a securityonion csak ezen hajlandó elmenni jelenleg). Virtuális gépen szépen eljátszottam már mit is akarok felépíteni, nosza átlovagolnék egy rendes gépre.
Beszereztem egy kici occó nagyon kínai N3350-es gépet, de nem hajlandó bebootolni a 14.04 usb telepítője. A 16.04 gond nélkül elindul+települ viszont. De hát nem arra van szükségem...
Az UEFI környékén lehet a gond, biosban viszont nincs lehetőség tiltani.
Arra rájöttem ha a boot median törlöm az EFI könyvtárat akkor sincs fallback legacy bootra. Ámde ha frissítem a bootx64.efi és grubx64.efi állományokat a 14.04 telepítőjén a 16.04-es állományaira, akkor bebootol rendesen és fel is települ az ubuntu 14.04. De install után már ugyanaz a probléma van mint a módosítatlan 14.04 boot stick-el.
Vajon mit kell a telepített partíción átírni, hogy bebootoljon ez az átokfajzat?
/dev/sda és /dev/sdb-n nézelődtem a live 16.04 ubunturól, de nem igazán találtam megoldást.fred
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Biztos banális dolog, de én nem jöttem rá as megoldásra. Melóban adott egy szerver, aki megoszt. Ezt Mint alatt ragyogóan fel tudom csatolni fstab-ban ezzel a sorral://192.168.64.3/iroda /home/én/SULI cifs auto,username=én,password=titok, 0 0
user/pass jó ez biztos.
Viszont deepin (debian alap) alatt felcsatolódik ugyan, de nem hozzáférhető, minden ikonnál ott a kis lakat. Először arra gondoltam, hogy Mint alatt azért megy, mert a wines user/pass ugyanaz mint a fenti sorban, míg deepin alatt a jelszavam más, de megváltoztattam és úgy se lett jó. Cifs-utils fent van. Mit próbáljak még ki?
Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.
-
taiji
csendes tag
Sziasztok.
Laptomon Manjaro KDE linuxot használok. Észrevehető, hogy jóval kevesebb ideig bírja, mint Windows 10-el.
Utánanéztem, hogy mit lehetne csinálni, és alapvetően 2 programot preferálnak ilyen esetben:- Tlp
- Laptop-mode-toolsAz lenne a kérdésem, hogy akinek van gyakorlati tapasztala, vagy olvasott ezekről, hogy melyik program lehet a hatékonyabb rendesen beállítva?
Taijiquan
-
Dave™
nagyúr
A TLP alapból telepítve van és fut is Manjaron. Ami nálad a gond, az valószínűleg a dGPU, mivel a KDE erősen támaszkodik a GPU gyorsításra a felület rajzolásakor. Integrált GPU mellett ez nem sok vizet zavar, de a dGPU jóval többet eszik. Nálam simán bírja úgy, mint Windows alatt, de én integrált Intelt használok kizárólag. Ezzel kellene valamit kezdeni, nem a TLP és hasonlók lesz a megoldás.
-
taiji
csendes tag
Laptop-mode tools tegnap felraktam, és néztem a konfigokat. Alapból jól volt bekonfigolva, csak 2-3-at változtattam. Így az idle fogyasztásom 9W-ról 3-4W-ra ment le, de "terheléskor" most sem az igazi.
Viszont a tlp biztos alapból fent van Manjaro-n? Mert Octopi-ban azt látom, hogy nincs telepítve, és ha kiadom konzolon a tlp-stat parancsot, akkor közli, hogy nincsen. Azt el tudom képzelni, hogy a Laptop-mode tools telepítésével leszedte a tlp-t, mert ütközik vele. Ebben az esetben viszont akkor a Tlp alap beállításon rosszabbul teljesít, mint a Laptop-mode tools.
Sajnos az intel-nvidia hybrid megoldásokra amiket olvastam, az jelenleg nagyon bonyolultnak tűnik nekem.[ Szerkesztve ]
Taijiquan
-
Dave™
nagyúr
-
csixy
addikt
Sziasztok!
Csináltam eghy ilyen PC-t. :
https://prohardver.hu/tema/linux_abszolut_kezdoknek/hsz_59316-59316.html
https://prohardver.hu/tema/flash_ssd_osszefoglalo_az_1_hsz-ben/hsz_31066-31066.html
Az a lényeg, hogy a win10 Pro64 bites verzió szépen települ és fut rajta ráadásul valami ok folytán ez EFI partíciós verzióban tette fel magát.?????? Még az eredet gyári korában 2 giga rammal szépen települt a manjaro XFCE 32 bites verziója a beledugott USB-s külső vinyóra, most viszont 4giga rammal és belső 128 gigás SSD-re nem tudom felrakni a manjaro 64bites verziójú ( KDE, ill CINNAMON) buildjét, mert nem indul megfelelően live rendszer. Csak 1 alap ablak jön be és azon egérrel bogarászva el tok indítani ezt azt amazt, de a tejes Asztal GUI nem jön be. Ugyanakkor a 64 bites win10 simán települ. Lehet, hogy a videókártyával van baja a linux telepítőknek????[ Szerkesztve ]
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
Frawly
veterán
Nyomj be neki a bootloaderben egy nomodeset kernelparamétert. Bár így a leírásod alapján nem tudom elképzelni a hibát.
Az meg hogy a Win10 x64 mindjárt EFI-boottal telepedett, arra meg csak azt tudom megint írni, hogy azért nagyon korán van így ripsz-ropsz 2018-ban áttérni rá. Szerintem látogasd meg júbájgön kollégát, egymás vállán kisírjátok magatokat. Hova vannak a szép a MBR-es BIOS bootos idők, akkor még a nap is fényesebben sütött.
-
nagyúr
válasz Frawly #59329 üzenetére
Sorry, de én nem vagyok érintett a témában, azon viszont még én sem lepődök meg, hogy a Winx EFI particiót csinál magának! Aki azt akarja, szívjon csak, abban már nem is reménykedem, hogy megértsd, hogy nem akarok Win 8+ oprendszert, csak Linuxot és nincs semmi kényszerem az UEFI-re továbbra sem. ás lenne a helyzet, ha valami miatt ki kéne próbálnom. Ez viszont igen nagy titokban fog zajlani, hogy meg ne tudd!
Papogány koma kísérletei.......
-
taiji
csendes tag
Alap Manjaro nekem idle értékben 9.5W-ot fogyasztott. Most meg laptop-mode tools-al 2,3W-ig konfiguráltam. Úgy látszik nekem a Tlp nem akart olyan jól működni, mint másnak.
Viszont a Dolphin plugineket hol lehet elérni? Mert Octopiban csak egy szimpla plugint látok, de nem látom, hogy bármi is megjelent volna. Leírásban Kép manipulálási funkciókat említettél, de azt sem látom. Van a pluginekre külön oldal?
Amúgy ma sokat olvasgattam az Nvidia Optimus megodásáról. Már többé-kevésbé világos, hogy mit kell telepítenem, konfigurálnom. Viszont fosok, hogy megint úgy meghal, hogy nem lesz még konzol se, csak a grub konzolja, úgyhogy még keresgélek, hogy Linuxhoz is van-e olyan megoldás, mint Win-re, hogy kvázi bit pontos másolatot készítek, és ha gond van, akkor egyben visszatöltöm az egészet, és onnan tudom folytatni, ahol abbahagytam. Android TWRP recovery backupját is ezért szeretem. Így büntetlenül lehet próbálkozni ott.Taijiquan
-
-
csixy
addikt
válasz Frawly #59329 üzenetére
Meglett a megoldás. A displayt át kellett váltani mirrored dysplayre és így már jó.
Lehet, hogy az az oka,hogy ezen a kütyükén két monitor kimenet van az egyik egy hagymányos DVI és én ezt használom VGA átalakítóval, A másik kimete pedig olyasmi mint a HDMI, de ennek a résnek csak az egyik vége ferde -- nem tudom, hogy miez, még ilyet nem láttam soha.Egon: így 4 giga RAMmal és a belefaragott 128 gigás SSD-vel qrva jó lett ez a kis kütyü! Komoly PC lett a keskenykliensből. Szilárdtest kondik vannak benne , szóval addig ki fog tartani, amíg a BGA-ja el nem enged.
[ Szerkesztve ]
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
csixy
addikt
válasz ubyegon2 #59336 üzenetére
Köszi, tetszik ez a vas.
Most manjaro KDE van. Van egy gondom. Az indított alkalmazások valahol egy másik asztalon indulnak. Ilyenkor egy jobb katt a tálcaikonjára ... more actions ... Move. És átnyúlok valahová balra az egeremmel és ráhúzom az asztalomra az aktív alkalmazást. Ezt hogy kell gyógyítani?Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
csixy
addikt
válasz CPT.Pirk #59338 üzenetére
Azt hogyan kell?
Milyen kimenetet tegyek be ide?Más: ezek közül melyik sor a Grub2? Melyik saláta törölhető belőle , csak a grub és a winnyóz bootmanager kellene:.... elég lenne a 0004 és a 0009 ?
[user@user-pc ~]$ efibootmgr
BootCurrent: 0004
Timeout: 0 seconds
BootOrder: 0004,0009,0006,0008,0007,0005,0003
Boot0000 Setup
Boot0001 Boot Menu
Boot0002 Diagnostic Splash
Boot0003* PXE LAN:
Boot0004* SATA 0:
Boot0005* SATA 1:
Boot0006* USB HDD:
Boot0007* USB FDC:
Boot0008* USB CD-ROM:
Boot0009* Windows Boot Manager
[user@user-pc ~]$[ Szerkesztve ]
-
Dave™
nagyúr
Alapesetben szerintem csak akkor történik ilyen, ha létrehoztál egy ablakszabályt, hogy adott alkalmazás adott asztalon nyíljon meg. Egyébként mindig azon nyílik meg, amelyiken éppen vagy. Ha a fenti nem áll fent esetedben, akkor lehet véletlenül rossz asztalon vagy, nem? Ha nem használod a többi asztalt, ki is kapcsolhatod.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
csixy
addikt
válasz CPT.Pirk #59342 üzenetére
Már megvan köszi
A két monitor kimenetet egyesítettem és a virtuális asztaloknál két asztal van és egy sor. remélem így jó lesz.[ Szerkesztve ]
-
taiji
csendes tag
Manjaro Linux, vagy úgy egyáltalán a Linux hogy viszonyul a notebookokban található Radeon kártyákhoz?
Inkább maradjak az Intel, vagy Nvidia kártyáknál?Taijiquan
-
Freel
tag
Üdvözletem Linuxos szakemberek.
Segítségre lenne szükségem. Olyan problémám van, hogy adott egy NTFS partíció, ami Win10 alatt működik. Viszont a szektor méretet a partícionálásnál a lehető legnagyobbra állítottam Win10 alatt. Most nem vágom, hogy mennyi, de brutálisan nagy... A lényeg, hogy a Manjaro nem hajlandó látni valószínűleg a túl nagy szektorméret miatt. A GParted a következő hibaüzenetet adja:
Unexpected sectors per cluster value (244).
Failed to mount '/dev/sdc1': Érvénytelen argumentum
The device '/dev/sdc1' doesn't have a valid NTFS.
Maybe you selected the wrong device? Or the whole disk instead of a
partition (e.g. /dev/hda, not /dev/hda1)? Or the other way around?Mi lenne a megoldás, hogy lássa a Linux az NTFS-t és ne kelljen letörölnöm róla az adatokat?
Köszönöm előre is!!!
-
BoB
veterán
Szerintem sehogy mert rápillantva az ntfs-3g forrására nekem úgy tűnik hogy ezeket a sector/cluster méreteket támogatja: 1, 2, 4, 8, 16, 32, 64, 128
Ha nem ezen értékek valamelyike, akkor azzal a hibaüzenettel amit te is látsz (nálad ez az érték 244), eldobja.
[ Szerkesztve ]
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
nagyúr
Ezek a szektorok nem 512 ill. 4096-ban vannak megadva?Leesett, kb-ban írtad.Nekem az utóbbit is felismerte anno a Linux NTFS-re formázottan. AF-es HDD, amiatt alap a 4096, ha valaki nem értené.Azért úgy nem valami super dolog állítgatni ilyen értékeket a HDD-n, főleg ha nem tudjuk mi mit jelent.
Valószínű, hogy az alignálás is fals lett így.
[ Szerkesztve ]
-
Freel
tag
válasz ubyegon2 #59349 üzenetére
Valahol valamikor, mintha azt olvastam volna, hogy minél nagyobb a szektorméret, annál gyorsabban írja/olvassa a vinyó a nagy fájlokat! Mondjuk mintha igaz is lenne, ugyanis a több gigás filmeket majd 150-170 MB/s -el nyomatja a vinyó. Egy sima 1 terrás SATA 3-as valamiról van szó, és az szerintem elég jó teljesítmény....
Szóval azt mondjátok nincs megoldás?
Linux alatt MINDIG van megoldás, csak a ráfordított idő/energia arány nem mindig éri meg...
Szóval buktam?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest