-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
mircike1
tag
Sziasztok!
Linux ubuntu 14.04-en fut a gépem.
A szgép fogalmam sincs, hogy milyen, mivel igen régi (kábé 15 éves), de teljesen felújított. Most direkt megnéztem, sehova nincs felírva semmi azon kívül, hogy Mikland Computer.
A problémám az, hogy a fő jelszót elfelejtette exem és egyáltalán nem emlékszik rá. Ismerősöm próbált segíteni, de nem jött rá, hogy hogyan lehetne átírni ezt a fő jelszót.
Így nem tudok frissítéseket telepíteni és gondolom még egy csomó mindent nem tudok megcsinálni.
Ha valaki tud segíteni, nagyon megköszönöm.
-
-
Frawly
veterán
Kodi-ból a 18-as verzió mikor jön ki stable-ként? Már két éve halogatják, ha ilyen ütemben folytatják, 2399-ben sem jön ki.
-
-
válasz Skullwipe #59911 üzenetére
Nagyon is számít. Pl. 18-ban lesz támogatva az HBO plugin működéséhez szükséges "inputstream adaptive".
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
Frawly
veterán
Így van. Igenis számít. A 18-as egy csomó új plugint támogat, pl. natív Netflix-plugin. Csak az egészet cseszni lehet, ha csak ilyen-olyan zugtárolóból lehet alfa-béta-git-ként frissíteni, így hiába van új verzió, ha éveket kell várni, hogy a stabil tárolókban megjelenjen. Túlzásnak tartom, hogy ennyi időt ülnek rajta egy főverzión.
-
Keef_Lee
senior tag
Ja, én is csodálkoztam, hogy miért van még mindig csak a 15.2 a tárolóban kodiból. Aztán rátettem külső tárolóból a 16.1-et. Akadozott. Mondom , akkor már mindegy, bepróbáltam a 17-et rá. Az konkrétan kilép a lejátszásokból nálam. Viszont azóta, visszamentem 15.2-re és mégsem játszik le semmit sem. Sőt a külső videolejátszók sem. Szóval valami elgágyult a Lubiban. De még nem vettem rá magam az újrainstallra, mert az is lehet, hogy kernel szinten se szereti már az ezeréves gépemet azóta. (közben ugye jöttek frissítések)
-
taiji
csendes tag
Sziasztok. Visszatérő probléma nálam Manjaro + KDE alatt úgy bootol be elsőre, hogy vagy totál fekete a kép és csak egy kurzor van, vagy bejön minden, de ahogy indítok egy programot, akkor az ablak felső csíkja/fejléce nem látszik (tehát, így mozgatni sem lehet.
Journalctl -ből kiszedtem az error és a critical bejegyzéseket: Link
Ahogy nézem soxor megjelenik hibaüzenetnek az, hogy valamely KDE-hez kapcsolódó modul, programrész kiírja ezt: Could not connect to any X Display.
2-3 napja volt frissítés ami többek között az X11 servert is frissítette, és reménykedtem benne, hogy megoldódik, de sajnos nem így lett.
Van valakinek ötlete, hogy mit lehetne ezzel kezdeni? Azon kívűl, hogy KDE változat helyett Gnome-ot vagy XFCE-t használjakTaijiquan
-
taiji
csendes tag
válasz ubyegon2 #59917 üzenetére
Elnézést, akkor újra most jó lesz:
Sziasztok. Visszatérő probléma nálam Manjaro + KDE alatt úgy bootol be elsőre, hogy vagy totál fekete a kép és csak egy kurzor van, vagy bejön minden, de ahogy indítok egy programot, akkor az ablak felső csíkja/fejléce nem látszik (tehát, így mozgatni sem lehet.
Journalctl -ből kiszedtem az error és a critical bejegyzéseket: Link
Ahogy nézem soxor megjelenik hibaüzenetnek az, hogy valamely KDE-hez kapcsolódó modul, programrész kiírja ezt: Could not connect to any X Display.
2-3 napja volt frissítés ami többek között az X11 servert is frissítette, és reménykedtem benne, hogy megoldódik, de sajnos nem így lett.Taijiquan
-
Skullwipe
senior tag
Na halljátok, ezt nem gondoltam, de nem tudom mi van, ez nagyon nem megy nekem még. A Mint Cinnamon 18.3 teljesen frissítettem csak ezért, nincs mire tovább frissíteni. Szóval állandóan lefagy a Cinnamon vagy mi ez, a felbontás laptom felbontásnak hívja 1024x768 és hiába nyomkodom, hogy Cinnamon újraindítás nem történik semmi, csak újra és újra és újra és újra és újra csak elöjőn hogy indítsam vagy nem indítsam újra. Már annyit próbáltam, hogy meghajtó driver cserebere, oda vissza, de se nouvon se a zárton bármilyen 390 (vagy mennyi) meg 340 nem megy, nem indul el. Nem csináltam semmit idáig rajta vagy 2 héte hozzá se nyúltam, win update se volt (full kikapcsoltam w10-ben). Nem tehette semmi tönkre, épp csak most akartam annyit kipróbálni, hogy a Tearinget gondoltam, most már megpróbálom beállítani X11-nél ahogy olsgattam egy kicsit végre erről, hogy létező dolog, és tényleg a X11 miatt van ez, és hogy van lehetőség beállítani, de semmit se csinálhattam, mert már ezzel fogadott. Most elfogyott a tudásom, nem tudom mi van ilyenkor.
-
Frawly
veterán
válasz Frawly #59877 üzenetére
Na, frissült a kernel a Testingből 4.16.2-1-ről 4.16.2-2-re és ezzel megint szopat. Zároltam a gépet Super+L billkombóval, amire bejön az LXDM. Most visszajöttem a géphez, beléptem újra a desktopra, de nem töltötte be. Gondolom megint atomic flip modesetting bug. Hétvégén tényleg újrahúzom most már a rendszert, mert marhára elegem van. Addig meg felszögelem a 4.17-RC1-es kernelt.
-
Skullwipe
senior tag
Configokat nem piszkáltad a tearing miatt? Nem, mivel csak most akartam volna kipróbálni, de ma már ez fogadott, tessék a jelentés:
https://pastebin.com/raw/cKtvf3tDDisplay manager (LightDM, SDDM, GDM, stb.) váltást próbáltál esetleg? Nem, sose csináltam még ilyet.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Skullwipe #59923 üzenetére
Ez még mindig az a VGA, ami a múltkor már haldoklott?
journalctl
-ban semmi hibát nem látni, a képen meg annyit, hogy a hardveres mód helyett szoftveres leképezésben indul a Cinnamon, ez is azt jelzi, hogy gond lehet a VGA-val.
Gondolom próbáltad ki/be jelentkezésnél a normál Cinnamon felületet választani és nem jött be akkor sem.....mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
ArthurShelby
addikt
Hali, már párszor jártam itt.
A tervem, hogy szép lassan átszokjak windows-ról linuxra. Sajnos ez eddig elég nyögve nyelősen megy, mert a windwost még jobban ismerem, otthonosabb vagyok benne.
Lenovo z500-as laptopot használok, ami már anno az elején is küzdött fényerő problémával. Ez anno win7-nél jött elő, win8.1-nél nem emlékszem (ezt használok), win10-nél szintén előjött (csak kipróbáltam).
Dual boot van a gépemen, és néha az ubuntu-t is betöltöm, telepítem a frissítéseket... . Múltkor jött egy frissítés az ubuntu szoftver kp-ban (nem a frissítés kezelőben, ott már minden friss volt), volt egy op rendszerhez tartózó frissítés is. Ez aztán elrontotta a fényerőt. (előtte jó volt)
A hiba lényege annyi (ez minden rendszeren így néz ki), hogy egyszer megnyomod a fényerő állító gombot (f11-f12) és akkor leesik a fényerő minimumra és utána úgy marad.
A megoldás lényege az volt, hogy a GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"-ból GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash acpi_backlight=vendor" -t kellett csinálni.
Csak azt nem értem, hogy mi köze a grub-nak a driverekhez, fényerőhöz? Hogy tudom a drivereket kezelni ubuntun, mert nekem csak a zárt drivereket (nvidia, broadcom) hozza fel. Ugye erre a window-on ott az eszközkezelő. Tudom, hogy windows logikával gondolkozom, ezért is írtam le ennyire részletesen.
A rosszban mindig van valami megtévesztően jó, különben nem választanánk a rosszat
-
BoB
veterán
válasz ArthurShelby #59930 üzenetére
"azt nem értem, hogy mi köze a grub-nak a driverekhez, fényerőhöz"
Itt megtalálod a választ: Kernel parameters
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
Frawly
veterán
válasz ArthurShelby #59930 üzenetére
Ubuntu hányas ez konkrétan, a sima verzió egyáltalán? A gépben lévő NV kártya pontos típusa? NV kártyáknál állítólag a zárt drivereknél érdemes maradni, azt viszont nem tudom, hogy a 340-es vagy a 390-es ágnál.
A GRUB-nak annyi köze van a fényerőállításhoz, hogy a kernel ezt energiatakarékos ACPI funkcióként kezeli, és ez paraméterekkel szabályozható a kernel betöltődésekor, de ezt a boot nagyon korai szakaszában kell megtenni, mikor a bootmanager indítja a kernelt. Ennek nem muszáj a GRUB-nak lenni, lehet másik bootmanager is, syslinux, UEFI.
Linuxon nincs Eszközkezelő. A legtöbb drivert a kernel tartalmazza (és kernelparaméterrel szabályozható, esetleg terminálból kernelmodul betöltésével), 1-2 extra eszközhöz meg a csomagkezelővel szedsz le a tárolókból csomagot hozzá.
-
Frawly
veterán
Na, úgy néz ki, hogy sem nekem, sem gyurmafigurának nem lett igaza a kernel frissülését illetően. Én azt mondtam, hogy az Arch staging/testing után a 4.16-os kernel egy-két napon belül fog megjelenni a stable (core) tárolóban, ő azt írta (ha jól emlékszem), hogy egy hónap. Közben meg pontosan 16 napba telt, mire a 4.16.2-2-es megjelent.
Igaz már a 4.16.3-at használom a Testingből, a 4.17-RC1 fordítására még nem volt időm. Ez is problémás, de kezdem azt hinni, hogy talán mégse a kernel lesz a baj, hanem a 18-as főverzió óta a Mesa, ők nem örülnek egymás társaságának annyira. Pedig üzleti notiban, Intel CPU-ben lévő nem túl régi generációs Intel GPU-nál nem sok opensource-barátabb GPU létezik a földkerekségen, mégis szopok vele.
[ Szerkesztve ]
-
ArthurShelby
addikt
válasz Frawly #59932 üzenetére
Sima legújabb stabil ubu. Nvidia 740m zárt driver 340-es.
De itt ugye nvidia optimus technológia van (integrált-dedikált váltás) és itt tudomásom szerint az intel driverrel van probléma.Csak furcsa, hogy a grub-ban kellett állítani, mikor az csak betöltődéskor játszik szerepet, nálam meg nem volt újraindítása frissítés után, mikor a hiba jelentkezett.
Másik:
Hálózati nas:
Ezt windows-on hálózati meghatóként szoktam csatolni. De linuxon csak könyvjelzőt tudtam létrehozni. Azon most az is eltűnt, és hiába akarok csatlakozni, nem tudok. Megnyitom az smb: 192.168.x.y-t aztán kéri a jelszót. De hiába írom be a felhasználónév jelszó párost jól visszadob.Szerk: lehet, majd újra be töltöm az ubu-t, hátha csak a billentyűzet váltott angolra (múltkor ez volt win-en)
A rosszban mindig van valami megtévesztően jó, különben nem választanánk a rosszat
-
-
Frawly
veterán
válasz ArthurShelby #59934 üzenetére
Tedd fel az inxi csomagot, és illeszd be ide a terminálban kiadott inxi -Fxxx kimenetét. Lehet tényleg az a baj, hogy az Ubiban még ott van a Xorg Intel driver, mikor azt már nem kéne használni.
-
ArthurShelby
addikt
válasz Frawly #59938 üzenetére
Egyelőre most okés (és emiatt nem is akarom piszkálni), csak azért írtam le, mert nem értettem.
Ami a problémám, hogy a nas-t nem érem el. Az első mappákat még látom, de a jelszóval nem tudok belépni (mintha rossz jelszót írnék be). Próbűétam krusader-rel, de az kb ugyanez, csak másik felületen.
Mi lehet baj?
smb, ip cím, felhnév+jelszó (mind jók)A rosszban mindig van valami megtévesztően jó, különben nem választanánk a rosszat
-
ArthurShelby
addikt
válasz ArthurShelby #59939 üzenetére
Szerk: smbv2 a probléma ...
Ötlet?[ Szerkesztve ]
-
stigma
addikt
Sziasztok.
Adott egy gép, melyen Ubuntu Server 16.04.2 futott (ma már nem sajnos)+ minimal GUI (--no-installl-recommended ubuntu desktop). HDMI-vel kapcsolódik az erősítőmhöz, az erősítő HDMI-vel kapcsolódik a TV-hez.
A gépre 17.10 került, viszont bootolás után , mikor mindent felcsatol, fekete képernyőt kapok. HA HDMI jelet váltok és visszaváltok a TV-re a kép bejön.
Lehet az hogy a Grub-ban kell valamit állítanom?
Amit néztem az az, hogy 16.04.X-ben ahogy néztem az alábbi sor szerepel:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"17.10, 17.10.1, 18.04 Beta-ban viszont az alábbi sor: (ezeket sorban feltettem, de ugyanez a probléma fennáll sajnos)
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=""VGA és driverek fenn vannak, illet mivel HDMI-vel jön a kép és hang, az alábbi csomag is fel van telepítve:
ubuntu oem-audio-hda-daily-dkmsHA újraindítom és újra bootol a rendszer, ezek után a probléma ismét fennáll, HDMI-re majd HDMI2-re váltok melyen fut az Ubuntu és újra jó lesz a kép.
Tudtok ebben segíteni, mitől lehet?
....iPhone 13 / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...
-
lev258
veterán
válasz stigma #59941 üzenetére
Ha közvetlenül a TV-vel kötöd össze, akkor is tapasztalod?
Mert nálam úgy van és nincs vele gond (még ha egy rövid időre nincs is jel, akkor is megtalálja újra). Arra gyanakszok, hogy nálad esetleg az erősítő abbahagyja a "közvetítést", ha megszakad egy kis időre a jel.
A lényeg, hogy én nem az Ubuntuban keresném a hibát, bár a 17.10 csak egy rövid életű rendszer. Még esetleg Xorg/Wayland dolog is lehet, de ezt is meg tudod nézni hamar.Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
stigma
addikt
válasz lev258 #59942 üzenetére
Hello, köszi az infót.
Én laikusként nem tudtam, hol keressem a hibát, viszont angol fórumokban a grub-ra hivatkoztak lehet attól van.
Erősítőt azóta cseréltem, megpróbálom szombat/vasárnap kipróbálni hogy megy a betöltés most.
Jövőhéten meg kipróbálom milyen a 18.04 hátha ott már minden tökéletes
[ Szerkesztve ]
-
Lacc
aktív tag
válasz stigma #59941 üzenetére
Szia.
Lehetosegek
1. BIOS-ban allitsd at, hogy mindig a HDMI-t hasznalja, ha tudod, altalaban ezt a GPU vegzi, Nvidia vagy AMD, ezeknek tedd fel a meghajtojat, ez talan segit. (nem tudom, hogy ezzel rendelkezik-e a geped)Lehet az Auto Swtich okozza a problemat a ket kartya, integralt es diszkret kozott, vagy nem kerultek fel a megfelelo csomagok. Jobb ujrahuzni egy desktop disztroval, mint server disztrot atnyomni, bar lehet ez Ubuntura pont nem igaz, de mas disztronal tapasztaltam, meg Redditen is vannak ezzel kapcsolatban kerdesek. Illetve mas nyalansagok, lasd 3.pontom
2. Erosito ellenorzese mas eszkozokkel, kiszurni, hogy nem-e az a ludas.
3. Ubuntu Studio 18.04-el probald ki, mert az Low-latency kernelt hasznal a Generic helyett. Nekem 4 eve segitett a Yamaha erositonel - mivel a HDMI hang/video tovabbito egyben. (Ujratelepites, es akkor is ajanlott es a dGPU-ra atallitas a biosban - ezt azert mondom, mert amikor raktam fel a sima Ubuntu 18.04 betat, emiatt voltak szivasaim, mas nagyon eltero linux distroknal is)
Lasd, kernel tipusok. -
Sinu
senior tag
Sziasztok!
Szeretnék kérni egy kis segítséget. Keresgéltem a topicban, de nem találtam választ a problémámra, mondjuk azt sem tudom mik a kulcs szavak... (Ő pl hasonló cipőben járt)
Van egy HP Tablet (4gb/64gb/Intel Atom x5-Z8500/multi-touch 2048 x 1536) eszközöm, amin eredetileg win 10 pro volt. Ez eléggé döcögve ment, így gondoltam egyet és elkezdtem rá különböző x86 androidokat telepítgetni, eredetileg egy 32 GB partícióra, de ezek közül egyik sem tetszett, vagy valami nem működött megfelelően.
Nem tudom mikor, de valamelyik telepítésnél elronthattam valamit, mert windows már nincs rajta, és azóta kb semmit nem megy fel rá. Ami fixen felmegy rá az a linuxmint 18.3 cinnamon 64bit, de ezen kívül semmi.
Mikor beteszek egy újabb USB-t, szinte mindig azt mondja, hogy "boot device not found, please install an operating system on your hard disk", de egyik usb telepítőt sem ismeri fel. Másik verzió amit pl a RemixOS csinál, elkezdi telepíteni magát, de több órán keresztül nem történik semmi, csak a logoját látni.
Fogalmam sincs mit kellene csinjálni.
A cél egy működő rendszer, ami jól kezeli az érintő képernyőt, és nem olyan akadozós mint win 10 volt.Biztosan találkoztatok már ilyennel, és remélem tudtok nekem segíteni.
Köszönöm!
[ Szerkesztve ]
egyenlőre ≠ egyelőre
-
stigma
addikt
válasz lev258 #59942 üzenetére
Hali, akkor mondom miket sikerült csinálnom:
TV-t és a Gépet direkbe összekötöttem, bootolás után ismét fekete kép fogadott.
Visszacsináltam az egészet (TV => erősítő HDMI => gép HDMI (alaplapi VGA)), majd mivel láttam frissült az intel chipset driver ezért frissítettem:
sudo add-apt-repository ppa:oibaf/graphics-drivers
sudo apt update
sudo apt upgrade -yEzenfelül a Grubban az alábbit írtam át: (ez sem segített)
GRUB_CMDLINE_LINUX="quiet splash"majd a sudo update-grub parancsot adtam meg.
Ezek után ugyanúgy HDMI jelet kell váltanom sajnos, mikor a gép betölt, mert azután megjön a kép.
Néztem Wayland és Xorg is van, mindkettőnél kipróbáltam de semmi eredménye sajnos.
-
lev258
veterán
válasz stigma #59946 üzenetére
Hát ez elég furcsa. Egyébként a későbbi dolgok lényegtelenek, az oibaf-ot pedig nem is ajánlanám. BIOS-ban a HDMI kimenet az első (alapértelmezett)?
Láttam erről bug jelentést, de nem világos, hogy Ubuntu, Intel vagy tv-pc kommunikációs hiba. Gondolom nincs másik tv a közelben. Nálam AMD-s gép van TV mellett rendszeresen használva, de majd lehet megnézem egy Intel-es laptoppal is, ott mennyire stabil a kapcsolat.Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
stigma
addikt
válasz lev258 #59947 üzenetére
Re, sok midnent nem tudok bosiban állítani, mert egy egy integrált CPU-s lap. (Asrock J4105-ITX)
Valamit most megpróbálok megnézni, viszont Windows-ban ezzel nincs gondom, pöccre megy.
Régi 16.04.2-es Ubuntuval tökéletesen ment a régi lapommal is ami ugyanez volt csak régebbi chipsettel szerelve (Asrock N3150-ITX), viszont a 16-os Ubuntut nem tudom feltenni VGA miatt, ezért kell 17.10, vagy újabb kiadás.
-
Sonja
nagyúr
válasz lev258 #59949 üzenetére
Újabb, Gemini Lake.
[ Szerkesztve ]
Ha csalódni akarsz, bízz az emberekben!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- AMD Game Bundle: Warhammer 40,000: Space Marine 2 és Unknown 9: Awakening - LEGOLCSÓBB!
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office OEM/Retail kulcsok
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest